Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri europene nerambursabile, prin PNDR, pentru afaceri agricole si non-agricole

de Idei de afaceri 31 Mar. 2015 7724
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 aduce cu sine doua sub-masuri prin care investitorii vor putea solicita fonduri europene nerambursabile, mai precis Sub-masura 6.2 "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale" si Sub-masura 6.4 "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole".

Investitiile sprijinite prin aceste sub-masuri urmaresc diversificarea economiei rurale prin cresterea numarului de microintreprinderi si intreprinderi mici in sectorul non-agricol, precum:
- dezvoltarea serviciilor si crearea de locuri de munca in spatiul rural;
- diminuarea disparitatilor dintre rural si urban;
- dezvoltarea activitatilor non-agricole existente;
- incurajarea mentinerii si dezvoltarii activitatilor traditionale.

In principal, sunt vizati fermierii sau membrii gospodariilor agricole care doresc sa-si diversifice activitatile economice prin practicarea de activitati non-agricole, in vederea cresterii veniturilor si a crearii de alternative ocupationale.

Astfel, fermierii vor primi fonduri nerambursabile pentru finantarea activitatilor non-agricole desfasurate in unitatile nou infiintate in mediul rural (prin sub-masura 6.2) sau pentru dezvoltarea si modernizarea celor existente (prin sub-masura 6.4), ca de exemplu:
- investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole;
- investitii pentru activitati mestesugaresti;
- prestarea de servicii;
- agroturism.

Prin aceasta sub-masura nu se vor acorda fonduri pentru activitati de prestare de servicii agricole – se are in vedere declararea codurilor CAEN aferente acestui tip de activitate ca neeligibile.

Proiectul este admis pe baza unui plan de afaceri

Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile, solicitantul va trebui sa prezinte un plan de afaceri care sa contina cel putin elementele obligatorii prevazute de regulamentele de dezvoltare rurala. Toate cheltuielile si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a Planului de afaceri aprobat pot fi eligibile.

„Este necesar ca planul de afaceri sa contina cel putin urmatoarele informatii si date: situatia economica initiala a solicitantului – fie el fermier sau membru al gospodariei, fie microintreprindere sau intreprindere mica; etapele si obiectivele pentru dezvoltarea noilor activitati ale solicitantului; detalii privind actiunile necesare pentru dezvoltarea activitatilor solicitantului, cum ar fi investitiile, formarea sau consilierea”, a aratat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

Accesarea fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR 2014-2020 va respecta principiile generale aplicabile in programarea financiara anterioara – PNDR 2007-2013.

Astfel, solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria beneficiarilor eligibili. In functie de sub-masura pe care o acceseaza, investitia trebuie incadrata corect in cel putin unul dintre tipurile de activitati sprijinite prin sub-masura prin care se solicita fondurile europene. Solicitantul trebuie sa asigure cofinantarea investitiei (doar in cazul accesarii sub-masurii 6.4) si sa demonstreze viabilitatea economica a acesteia.

„Spre deosebire de vechiul program, prin PNDR 2014-2020 se va acorda finantare doar daca:
- atat sediul social, cat si punctul de lucru sunt situate in spatiul rural;
- daca activitatea pentru care se solicita finantare se va desfasura exclusiv in spatiul rural.
- cel putin 80% dintre noii angajati trebuie sa aiba domiciliul stabil in spatiul rural.

Locurile de munca pentru noii angajati trebuie sa fie prevazute cu norma intreaga. Agropensiunile vor trebui sa aiba capacitatea maxima de 8 camere si un standard de calitate de minimum o margareta”, a precizat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fonduri europenefondurifonduri nerambursabileafaceriafacerepndrafaceri agricoleafaceri non-agricolefinantare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Sfaturi de la experti in fonduri europene

de Idei de afaceri
28 Nov 2023
Zi de zi auzi la stiri sau citesti articole despre fonduri europene, ce poti sa faci cu ele sau cum sa le accesezi si te gandesti daca ai putea face...

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]