Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri europene sub forma de granturi pentru PFA si companii. Care sunt criteriile

de Florin Amariei 09 Iul. 2020 7377
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Antreprenorii au la dispozitie o serie noua de fonduri europene sub forma de granturi acordate PFA si unor companii in baza unor criterii. Ministerul Economiei si AIPPIMM vor implementa aceste noi scheme de finantare cu ajutorul STS.

Inainte de toate, cei interesati trebuie sa retina ca vorbim de un proiect de ordonanta prin care vor fi oferiti bani IMM-urilor pentru a trece peste criza cauzata de COVID-19. Mecanismul gandit este urmatorul: banii vor fi atrasi din bugetul special alocat al UE prin Autoritatea care se ocupa de managementul POC 2014-2020. Deblocare sumelor atrase, insa, va fi realizata de Ministerul Economiei prin AIPPIMM. STS va realiza o platforma speciala in acest sens care va permite companiilor si PFA sa poata depune documentele necesare si sa obtina informatiile complete despre procedura.
 
Mai intai statul va trebui sa asigure intern finantarea beneficiarilor, pentru ca apoi sa poata deconta de la Bruxelles cheltuielile. De aceea, statul vrea sa implice si bancile comerciale in schema, care sa intermedieze finatarea.
 
Astfel, Ministerul Economiei va semna conventii de colaborare cu bancile partenere pentru derularea operatiunilor de plati catre beneficiarii granturilor.
 
Vor fi 3 categorii de fonduri care se vor acorda conform noului proiect de OUG:
  • microgrant in suma forfetara;
  • fonduri nerambursabile pentru asigurarea capitalului de lucru, in suma forfetara sub forma de procent din cifra de afaceri a firmei beneficiare;
  • fonduri nerambursabile pentru investitii in extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacitatilor de productie (inclusiv pentru achizitionarea de terenuri).
 
Data lansarii apelurilor de proiecte va fi stabilita de Autoritatea de management POC, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, dar nu va depasi 25 august 2020, conform propunerii de ordonanta de urgenta.
 
Firmele mici care nu au angajati si PFA vor putea obtine 2.000 de euro sub forma de suma forfetara cu care vor putea achita diverse cheltuieli sau datorii.
 
Pentru capital de lucru vor putea accesa de la 2.000 pana la 150.000 euro, dar doar daca activitatea acestora a fost afectata de pandemia Covid-19. Acestea vor fi acordate, dupa cum urmeaza:
  • firmele cu cifra de afaceri de 5.000 – 13.500 euro vor primi granturi de 2.000 euro;
  • firmele cu cifra de afaceri de 13.501 – 1.000.000 euro vor primi granturi la valoarea de 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mari de 150.000 euro fiecare;
  • firmele cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro vor putea primi granturi in suma fixa de 150.000 euro.
 
Pentru a lua granturile de capital de lucru, firmele beneficiare trebuie sa aiba si ele o contributie proprie de minimum 15% din valoare, separat.
 
Cele mai mari fonduri vor fi acordate pentru investitii, categorie pentru care se vor putea obtine pana la 200.000 de euro per entitate.
 
Bugetul total va fi de 550 milioane de euro din care: 41,87 milioane euro de la UE, 62,38 milioane euro de la bugetul de stat si aproape 71,75 milioane euro contributia proprie a beneficiarilor.
 
IMM-urile vor putea face cheltuieli pentru: extinderea capacitatilor,  realizarea de unitati noi, reabilitarea/ modernizarea unitatilor de productie sau de prestari servicii. Vor putea fi cumparate si terenuri, in limita a 10% din valoarea proiectului.
 
Firmele beneficiare vor trebui sa indeplineasca si o serie intreaga de conditii, printre care sa fi avut profit operational din activitatea curenta in unul din exercitiile financiare din ultimii doi ani inainte de depunerea cererii de finantare.
 
De asemenea, firmele trebuie apoi sa obtina venituri de minimum  50% din veniturile planificate in planul de afaceri depus pentru finantare.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fonduri europenecompaniipfagranturiministerul economiei

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pana la ce varsta poti accesa fonduri europene

de Bianca Tila
08 Ian 2025
Fondurile eurpene reprezinta o sursa financiara importanta de care multi antreprenori se poate folosi. Uniunea Europena ofera statelor membre,...

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Sfaturi de la experti in fonduri europene

de Idei de afaceri
28 Nov 2023
Zi de zi auzi la stiri sau citesti articole despre fonduri europene, ce poti sa faci cu ele sau cum sa le accesezi si te gandesti daca ai putea face...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]