de Marian Curelaru
21 Mai. 2014
4930
Prima sesiune de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole prin Masura 121 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 a fost lansata marti, iar fondurile disponibile se ridica la 150 de milioane de euro. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai-18 iulie, iar spre deosebire de anii anteriori, proiectele se depun exclusiv online.
Aproximativ 35 de milioane de euro din totalul banilor disponibil vor fi destinati fermelor de familie (impartiti in mod egal intre fermele vegetale si cele zootehnice), iar alte 15 milioane de euro sunt alocate pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic.
Pentru exploatatiile agricole este disponibila o alocare de 100 de milioane de euro (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale si 50% pentru fermele zootehnice).
In cazul proiectelor de investitii in exploatatii agricole, in functie de prioritatile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clara intre investitiile in achizitiile de utilaje si cele in construirea sau modernizarea spatiilor destinate productiei agricole. Astfel, fermierii care doresc sa realizeze investitii in sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie o alocare de 40 de milioane de euro, iar pentru constructii - montaj, de 10 milioane de euro.
Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje o alocare de 10 milioane de euro, iar pentru constructii- montaj, de 40 de milioane de euro.
Pentru dezvotarea fermelor de familie, suma maxima eligibila a unui proiect este de 125.000 de euro, iar pentru marile ferme limita urca la 2 milioane de euro pentru un proiect de investitii care presupune lucrari de constructii-montaj si la 1 milion de euro pentru unul care vizeaza achizitia de utilaje si echipamente.
Investitiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maxima eligibila de 1 milion de euro pentru un proiect de constructii-montaj si de maximum 700.000 de euro pentru cumpararea de utilaje si echipamente.
Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 beneficiaza de fonduri de 9,6 miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 1,6 miliarde de euro de la bugetul de stat. PNDR 2007-2014 a avut la dispozitie 9,3 miliarde de euro, absorbite pana acum in proportie de 70%, cu un an si jumatate inainte de incheierea finantarilor.
"In cadrul noului PNDR vom avea mai putine masuri decat in precedentul si as dori sa punctez faptul ca s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cat posibil a birocratiei. Astfel, se va observa ca s-a redus numarul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line. (…) De asemenea, pe zona de achizitii, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au intampinat atat autoritatile publice cat si beneficiarii privati, vom avea o lista de preturi de referinta pentru ca acestia de urma sa nu mai fie nevoiti sa parcurga acea procedura complicata pe care o prevede procedura speciala din PNDR. Nu in ultimul rand, controalele efectuate de Agentia de Plati vor fi reduse la minimum posibil, dar in acelasi timp ne vom asigura ca totul se desfasoara in mod transparent si corect in conformitate cu Regulamentele Europene", a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Tags: finantaremodernizarea exploatatiilor agricolesesiune de proiectepndr 2014-2020