Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila 13 Mai. 2024 297
Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si microintreprinderi), ONG-uri, companii nationale, autoritati publice locale, institutii de invatamant, institute de cercetare, institutii publice.

De asemenea, exista si alte categorii care pot accesa fonduri europene nerambursabile.
 

Cine poate obtine finantare din partea Uniunii Europene?

 
Nu doar firmele la inceput de drum pot solicita fonduri europene. In aceasta lista se numara si:
 
  • cercetatorii
  • agricultorii si intreprinderile rurale
  • intreprinderile mici si mijlocii
  • tinerii
  • organismele de drept public
  • organizatiile neguvernamentale/non-profit
  • alti benefiari (IPA II, IPARD, FEG)

alt=fonduri europene nerambursabile

Care este procesul de obtinere a fodurilor europene?

 
Bugetul UE este pus la dispozitie pentru toti europenii si pentru multi oameni din alte parti ale lumii. Acesta ajuta milioane de studenti, mii de cercetatori si multe orase, regiuni si organizatii non-profit.
 
Cetatenii UE pot solicita finantare din partea UE in functie de natura activitatii sau a proiectului. In acest sens, exista diverse programe de finantare referitoare la:
 
  • Piata unica, inovare si sectorul digital
  • Coeziune si valori
  • Resurse naturale si mediu
  • Migratie si gestionarea frontierelor
  • Securitate si aparare
  • Vecinatate si intreaga lume
 
De asemenea, exista si posibilitati de finantare care vor fi implementate direct de statele membre, cum ar fi Mecanismul de redresare si rezilienta sau Fondul pentru o tranzitie justa. 
 
Inainte de a solicita finantare din partea UE, trebuie sa consultati orientarile privind cererile de proiecte/propuneri/oferte pentru a vedea daca sunteti eligibili.
 
In cazul granturilor, daca propunerea este admisa, procesul de selectie incepe, de obicei, cu o evaluare a expertilor independenti care va vor analiza propunerea si o vor putea nota pe baza criteriilor de selectie si atribuire.

alt=procesul de obtinere

Cum pot accesa fonduri europene in mediul de business

 
In spatiul european exista diferite forme de finantare pentru toate tipurile de companii, indiferent de marime si de sectorul in care activeaza. Aceste finantari sunt inclusiv pentru antreprenori, start-up-uri, microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii si intreprinderi mai mari.
 
UE sprijina anual peste 200.000 de intrerinderi. Astfel ca este usor sa solicitati un grant sau sa participati la o procedura de achizitie publica in cazul in care conduceti o firma sau o organizatie afiliata care deruleaza proiecte de promovare a intereselor UE sau in cazul in care contribuiti la punerea in aplicare a unui program sau a unei politici a Uniunii.
 
De asemenea, businessurile interesate de contracte mari de achizitii industriale ar putea consulta cererile de oferte lansate in cadrul unor programe precum ITER, Copernicus sau Galileo.
 
Firmele au posibilitatea  de a obtine finantare sub forma de imprumuturi pentru intreprinderi, microfinantare, garantii si capital de risc.
 
Programele Uniunii Europene pun accentul pe microintrerinderi si intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri), definite astfel:
 
  • Microintreprinderi - mai putin de 10 salariati, cifra anuala de afaceri sau bilant anual care nu depaseste 2 milioane de euro
  • Intreprindere mica - mai putin de 50 de salariati, cifra anuala de afaceri sau bilant anual care nu depaseste 10 milioane de euro
  • Intreprindere mijlocie - mai putin de 250 de salariati, cifra anuala de afaceri care nu depaseste 50 de milioane de euro sau bilant anual care nu depaseste 43 de milioane de euro
 
Aceste cifre se aplica societatilor individuale. O intreprindere mica ar putea sa nu fie considerata IMM daca dispune de resurse suplimentare semnificative avand in vedere ca face parte dintr-un grup mai mare.

alt=accesare fonduri europene

Solutii de finantare pentru investitii cu fonduri europene

 
Multe banci pun la dispozitie solutii de finantare pentru investitii cu fonduri europene. In acest sens, unele dintre cele mai intalnite solutii sunt: credit punte, credit pentru finantarea contributiei proprii a beneficiarului, credit pentru TVA, scrisoare de garantie bancara pentru avans, scrisoare de garantie bancara pentru participarea la licitatii.
 
In ceea ce priveste contul special pentru proiectul afacerii tale cu fonduri europene, acesta poate avea o finantare de maxim 100% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil si o durata corelata cu perioada de implementare a proiectului, la care se adauga 3 luni. 
 
De asemenea, bancile va ofera asistenta si parteneriat pentru fonduri europene.

Pentru mai multe informatii utile despre acest subiect puteti consulta pagina Comisiei Europene.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: fonduri europenefonduri europene nerambursabilesolutii de finantareue

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

UE pregateste lansarea unui fond de 7,5 miliarde de euro pentru afaceri

de Florin Amariei
31 Mai 2021
In perioada 1-2 iunie UE si Consiliul UE definitiveaza fondul UE pentru afaceri care are ca scop dezvoltarea supercalculatoarelor, a inteligentei...

UE schimba impozitarea multinationalelor

de Florin Amariei
25 Feb 2021
Uniunea Europeana (UE) schimba impozitarea multinationalelor prin actualizarea legislatiei care pune accent pe transparenta. Organizatia pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]