Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AFIR: Analiza privind eligibilitatea cererilor de finantare depuse pentru pomicultura

de Alina Constantinescu 21 Aug. 2017 4612
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit solicitari de finantare in valoare totala de 164,8 milioane de euro pentru 367 cereri de finantare conforme depuse prin submasura 4.1a "Investitii in exploatatii pomicole", de la demararea in 2015 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 si pana in prezent.

Din totalul proiectelor depuse, pana in acest moment au fost selectate pentru finantare 138 de proiecte care vizeaza infiintarea si modernizarea exploatatiilor pomicole, valoarea finantarii nerambursabile acordata prin PNDR pentru acestea fiind de aproximativ 63 milioane de euro. Valoarea platilor efectuate pana in prezent, pentru decontarea cheltuielilor realizate de catre beneficiarii investitiilor pomicole, este de 2,1 milioane de euro.

In acest context, AFIR a realizat o analiza privind eligibilitatea cererilor de finantare depuse pentru a obtine fondurile europene in sectorul pomicol, totodata, fiind analizate si cele mai importante cauze ale neeligibilitatii proiectelor de investitii din acest sector.

„Am solicitat colegilor din departamentele tehnice ale AFIR sa analizeze cu celeritate motivele pentru care mai multe proiecte depuse pentru finantare in sectorul pomicol sunt declarate neeligibile. Am vrut sa vedem daca este o cauza interna sau daca neeligibilitatea cererilor de finantare vine pe fondul documentatiilor incomplete, a lipsei actelor de proprietate sau de folosinta a exploatatiei sau pentru ca nu poate fi demonstrata cu documente viabilitatea economica a investitiei. Am constatat ca principalul motiv de neeligibilitate este intocmirea proiectelor fara a fi respectate conditiile prevazute in Ghidul solicitantului, desi aceste conditii sunt cunoscute de la inceput, chiar inainte de lansarea sesiunii de primire a proiectelor.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.

Ca urmare a evaluarii proiectelor depuse s-a constatat ca nu au fost indeplinite conditiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului financiar, disponibil solicitantilor prin sM 4.1a. In ceea ce priveste conditia ca investitia sa se incadreze in cel putin una din actiunile/ operatiunile eligibile prin submasura, principalele motive de neeligibilitate sunt reprezentate de faptul ca Studiul de Fezabilitate (SF) nu este prezentat si completat in conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului, de faptul ca nu este atasata Anexa B (Prognoza veniturilor si evolutia capacitatii de productie) la SF conform modelului cadru solicitat, precum si de faptul ca nu sunt precizari cu privire la realizarea lucrarilor de infiintare a plantatiei deoarece nu au fost cuprinse cheltuieli in Bugetul Indicativ.

De asemenea, un alt motiv pentru care cererile de finantare sunt declarate neeligibile este acela ca nu se regaseste atasat extrasul de carte funciara si nu poate fi corelata suprafata ce vizeaza investitia (suprafata mentionata in SF) cu cea mentionata in actele de proprietate. Totodata, dintre motivele care au dus la declararea neeligibilitatii proiectelor a fost si lipsa proiectului de infiintare a plantatiei, insotit de studiul pedologic (document obligatoriu conform Ghidului solicitantului) sau au fost atasate extrase de carte funciara ce cuprind informatii contradictorii.

O alta conditie obligatorie pentru a primi sprijin si care nu este respectata vizeaza viabilitatea economica a investitiei care trebuie demonstrata in baza documentatiei tehnico-economice, in sensul ca analiza economico-financiara nu prezinta explicatii (calculele concrete pe baza datelor obtinute ca urmare a prognozelor economice) sau, in urma solicitarii de informatii suplimentare, nu sunt completati toti indicatorii economici.

In cazul infiintarii si/ sau reconversiei trebuie utilizat doar materialul fructifer din categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara. Daca in SF nu se regasesc informatii cu privire la infiintarea culturii din punct de vedere al materialului biologic folosit, asa cum prevede Ghidul solicitantului, proiectul este declarat neeligibil.

S-a constatat, de asemenea, ca nu se respecta conditia privind „realizarea investitiei doar in unitatile administrativ teritoriale (UAT) prezentate in anexa din Cadrul National de Implementare al Subprogramului Tematic Pomicol (STP) si trebuie sa respecte zonarea speciilor din anexa (Anexa 7 a Ghidului solicitantului pentru submasura 4.1a)”. Astfel, nu au fost prezentate documente pentru intreg terenul agricol detinut in cadrul exploatatiei (nu sunt atasate copii dupa Registrul agricol).

Un alt criteriu de eligibilitate care nu a fost respectat la depunerea cererilor de finantare se refera la faptul ca exploatatia trebuie sa respecte dimensiunile economice viabile. O serie de cereri de finantare depuse au fost declarate neeligibile pentru ca solicitantul nu se regaseste in baza de date a APIA cu exploatatia inregistrata si astfel nu pot fi verificate suprafetele ce vizeaza investitia.
Reamintim  tuturor celor interesati ca sesiunea de primire a proiectelor pentru sM 4.1.a a fost prelungita pana la data de 30 septembrie 2017, ora 16.00.


Tags: afaceri in pomiculturafonduri europenecerere de finantarepomi fructiferi

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]