Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bani de la UE pentru afaceri. Ce se poate accesa

de Florin Amariei 20 Mar. 2020 9877
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Statul roman va pune la dispozitia celor care au afaceri bani prin patru linii de ajutor deja aprobate de UE. Iata ce se poate accesa pentru a se putea trece peste aceasta perioada sensibila.

In primul rand, e de retinut faptul ca acest bani de la stat pentru afaceri fac parte dintr-o serie de linii de ajutor temporare adoptate deja de UE. Ele exista doar pentru a atenua impactul SARS-CoV-2 asupra economiei.
 
In al doilea rand, autoritatile de la Bucuresti n-au definitivat complet modul de acordare a banilor, asadar mai jos veti regasi informatii cu privire la cum au fost aceste finantari gandite de UE. Specificalitatile vor fi definite in perioada imediat urmatoare de M. Econ., MFP, MFE si alte entitati responsabile.
 
In al treilea rand, conform unui articol PwC semnat de Lucian Bozian si Sonia Voinescu, avem urmatoarele patru linii de finantare prin care se pot obtine bani pentru afaceri:
  • Ajutoare sub forma de subventie directa / avantaje fiscale: Statele Membre vor putea sa reglementeze scheme de ajutor de stat de pana la 500.000 EUR, ce vor fi accesibile unei societati pentru a raspunde nevoilor sale urgente de lichiditati. Acest lucru se va putea realiza printr-o subventie directa sau prin intermediul unui avantaj fiscal.
 
  • Ajutoare sub forma de garantii de stat privind imprumuturile bancare: Statele Membre pot acorda garantii de stat sau pot stabili scheme de garantare care sa vina in sprijinul societatilor pentru imprumuturile bancare contractate. Acestea ar subventiona primele, reducand rata estimata a pietei pentru primele anuale pentru noi garantii pentru IMM-uri si non-IMM-uri.
 
Atentie! Exista, insa, cateva limitari ale valorii maxime a imprumutului, care se bazeaza pe nevoile de exploatare ale societatilor (stabilite pe baza costurilor salariale sau a nevoilor de lichiditati). Garantiile se pot referi atat la imprumuturi pentru investitii, cat si pentru capitalul de lucru. Ramane de vazut daca autoritatile romane vor gasi resursele de finantare pentru a oferi garantii de stat pentru imprumuturile bancare contractate de companii, in conditiile in care deja ne confruntam cu fonduri bugetare reduse.
 
  • Ajutoare sub forma de rate subventionate ale dobanzii: Statele Membre pot acorda imprumuturi publice si private catre societati cu rata subventionata a dobanzii. Aceste imprumuturi trebuie acordate la o rata a dobanzii care este cel putin egala cu rata de baza aplicabila la 1 ianuarie 2020, plus prima de risc de credit corespunzatoare profilului de risc al beneficiarului, cu rate diferite pentru IMM-uri si non-IMM-uri. Rata de baza este stabilita pentru a oferi mai multa certitudine cu privire la conditiile de finantare in acest context instabil. Ca in cazul posibilitatii de a acorda garantii de stat, exista cateva limitari in ceea ce priveste valoarea maxima a imprumutului, care se bazeaza pe nevoile de exploatare ale societatilor (stabilite pe baza costurilor salariale sau a nevoilor de lichiditati). Imprumuturile se pot referi atat la investitii, cat si la capitalul de lucru.
 
  • Ajutoare acordate clientilor bancilor: A patra si ultima masura recunoaste rolul important al sectorului bancar si al altor intermediari financiari pentru a face fata efectelor economice ale COVID-19. Cadrul legal temporar arata clar ca, daca statele membre decid sa canalizeze ajutoarele catre economie prin intermediul bancilor, acesta va fi un ajutor direct acordat clientilor bancilor, iar nu bancilor in sine. De asemenea, ofera indrumari cu privire la modul de minimizare a oricaror ajutoare suplimentare necuvenite bancilor si se asigura ca ajutorul este transmis, in masura posibilului, beneficiarilor finali sub forma de volume mai mari de finantare, portofolii mai riscante, cerinte reduse privind garantiile, prime mai mici de garantie sau rate mai mici ale dobanzii.
 
Atentie! Conditia esentiala ce trebuie sa fie indeplinita pentru a beneficia de masurile aratate este momentul intrarii in dificultate – dupa 31 decembrie 2019, nefiind luat in calcul domeniul in care activeaza agentii economici. Este un fel de asigurare suplimentara ca masurile temporare sunt tintite si ca nu sunt utilizate in sprijinul contribuabililor fara legatura cu COVID-19. 
 
Imediat ce vor exista informatii cu privire la injectia de capital sau facilitatile puse la dispozitie de statul roman, vom reveni cu acestea. Pentru moment, nu uitati de Certificatele de Situatie de Urgenta si aplicarea fortei majore si a cazului fortuit cu privire la contractele comerciale.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: baniueafacerilinii finantare afacericoronavirus

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Banii alocati pentru inovare din POC, in crestere!

de Florin Amariei
01 Feb 2022
Companiile pregatite pentru a-si arata latura creativa pot obtine mai multe fonduri in 2022 din POC pe latura de inovare! Programul Operational...

UE pregateste lansarea unui fond de 7,5 miliarde de euro pentru afaceri

de Florin Amariei
31 Mai 2021
In perioada 1-2 iunie UE si Consiliul UE definitiveaza fondul UE pentru afaceri care are ca scop dezvoltarea supercalculatoarelor, a inteligentei...

UE schimba impozitarea multinationalelor

de Florin Amariei
25 Feb 2021
Uniunea Europeana (UE) schimba impozitarea multinationalelor prin actualizarea legislatiei care pune accent pe transparenta. Organizatia pentru...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]