Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bani pentru firme mici si mijlocii prin POR 2.2

de Florin Amariei 05 Nov. 2018 7094
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministrul Fondurilor Europene a anuntat perioada aproximativa in care va fi lansata linia de finantare POR 2.2. IMM.

Prin POR 2.2. IMM firmele mici si mijlocii vor putea obtine fonduri nermbursabile de maximum 5 milioane de euro pentru investitii, in anumite conditii. Ea a spus ca, daca i se va cere in consultari, va reduce si pragul minim pentru valoarea proiectelor, astfel incat micile afaceri sa poata avea acces mai usor la finantare.
 
„La mijlocul lunii noiembrie lansam definitv apelul care este in consultare acum prin care oferim granturi intre 1 si 5 milioane de euro pentru dezvpoltarea capacitatailor de productie, retehnologizare la intreprinderile mici si mijlocii”, a spus Rovana Plumb, la evenimentul Topul National al Firmelor Private, organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
 
Totusi, Ministerul Dezvoltarii Regionale, care gestioneaza ca autoritate de management Programul Operational Regional, a mentionat ca perioada de consultare publica pentru aceasta linie de finantare dureaza pana pe 23 noiembrie 2018. Abia apoi ar urma sa fie lansat ghidul oficial si anuntata o perioada de depunere de proiecte.
 
Vineri, presedintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu, i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, reducerea pragului minim de 1 milion de euro la 500.000 de euro, pentru ca microintreprinderile si firmele mici sa-si poata permite sa acopere cofinantarea proprie obligatorie in program.
 
„De aceea am lansat ghidul in consultare, pentru a primi opiniile dvs. Daca se solicita reducerea acestui prag, nu e niciun fel de problema. Instrumentele financiare pot fi o facilitate pentru partea de cofinantare. Daca se solicita coborarea la 500.000 de euro, de acord cu lucrul acesta”, i-a raspuns Plumb.
 
Ea a trimis firmele mici si la banci, pentru a obtine credite cu care sa-si acopere partea de cofinantare proprie din proiectele europene. „Avem o relatie foarte buna cu sistemul bancar care ne ajuta in implementarea instrumentelor financiare. Cunoasteti Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri, prin care bancile acorda credite cu garantii neplafonate”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
 
Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) romanesti vor putea obtine fonduri europene de cate 1 milion - 5 milioane de euro fiecare, in anumite conditii, pe proiecte in domenii de afaceri diverse, de la productie de programe IT si jocuri video pana la textile si alimentatie, prin noua linie de finantare 2.2 IMM in cadrul Programului Operational Regional (POR) scoasa, pe 22 octombrie, in consultare publica, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale.
 
Daca pana anul acesta, inclusiv, in linia de finantare europeana POR 2.2 IMM aveam ajutoare de minimis si ajutoare regionale de 200.000 - 1 milion de euro, in propunerea pentru noul apel de proiecte vorbim de ajutoare regionale de 1 milion euro - 5 milioane euro pe proiect. Banii europeni provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, parte a Politicii de coeziune a Uniunii Europene. Ministerul nu a mentionat, insa, bugetul total al viitorului apel de proiecte.
 
Fondurile vor fi disponibile numai in mediul urban, pentru investitii in aproape toata tara, cu exceptia Bucurestiului si a judetului Ilfov. Nici zona Deltei Dunarii (ITI-DD) nu intra in acest apel de proiecte aflat in pregatire, dar de regula se face un apel separat pentru ITI-DD.
 
In functie de dimensiunea firmei si de regiunea de dezvoltare in care se face investitia, solicitantul trebuie sa contribuie si el cu un anumit procentaj din valoarea eligibila a proiectului, fara TVA.
 
De exemplu, o microintreprindere sau o firma mica trebuie sa vina cu cel putin 45%, cofinantare proprie, in Regiunea Vest, cu cu minimum 30% in celelalte 6 regiuni eligibile.
 
O firma medie are nevoie de 55% aport propriu in regiunea Vest si 40%, in celelate 6 regiuni eligibile.
 
In aceste conditii, cresterea plafoanelor de finantare pe proiect - de la minimum 200.000 Euro, cum era pana acum, la minimum 1 milion de euro prin noua propunere, face ca fondurile sa nu mai fie accesibile antreprenorilor cu putere financiara mai modesta, avand in vedere ca se majoreaza in cifre absolute si cofinantarea proprie. Evident, creditele bancare ar putea fi o solutie, intr-o anumita masura.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: por 2.2 fonduri europenefinantare europeanabani europeni

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Finantare europeana pentru afaceri neagricole in mediul rural din Romania

de Florin Amariei
26 Mar 2019
Poti sa pornesti si sa dezvolti o afacere in mediul rural din Romania cu finantare europeana pentru activitati neagricole. Doriti sa demarati o...

Ce bani europeni mai poti lua la final de 2018

de Florin Amariei
19 Nov 2018
Mai sunt fonduri europene disponibile pentru cei interesati sa-si creasca afacerea sau sa-si deschida una noua. Iata ce mai poti accesa....

Obtine bani europeni nerambursabili pentru afacerea ta

de Florin Amariei
22 Oct 2018
Dezvolta-ti afacerea cu bani europeni nerambursabili. Iata ce linii de finantare poti accesa. Linii de finantare pentru startupuri si inreprinderi...

Bani europeni pentru afaceri non-agricole in mediul rural

de Florin Amariei
06 Sep 2018
Obtine banii necesari din fonduri europene nerambursabile si cladeste-ti afacerea la care te gandesti de atat de mult timp! Doriti sa demarati o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]