de Florin Amariei
18 Mar. 2021
3977
Comisia Europeana lanseaza Consiliul European pentru Inovare si ii ofera un buget de 10 miliarde de euro.
Bazat pe un program-pilot de succes derulat in cadrul programului Orizont 2020, CEI nu este doar o noutate a programului Orizont Europa, ci este unic in lume: el combina cercetarea in domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare si cu un fond de investitii special, Fondul Consiliului European pentru Inovare, si are ca scop extinderea intreprinderilor nou-infiintate si a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) inovatoare.
Primul program de lucru anual al CEI deschide oportunitati de finantare in valoare de peste 1,5 miliarde euro in 2021. De asemenea, au inceput inscrierile pentru doua premii, si anume premiul pentru femeile inovatoare si cel pentru Capitala europeana a inovarii.
"Dispunem in prezent de un fond care ne va permite sa sprijinim intreprinderile mici si mijlocii care produc inovatii revolutionare, sa facilitam accesul la capitaluri proprii si sa acceleram dezvoltarea intreprinderilor nou-infiintate inovatoare. Astfel, vom putea transforma rezultatele cercetarii in
oportunitati de afaceri si vom putea elabora viziuni pentru realizarea de progrese majore in domeniul tehnologiei si inovarii", a declarat vicepresedintele CE, Margrethe Vestager.
Consiliul European pentru Inovare prezinta o serie de particularitati si un mod de a sprijini initiative si proiecte de pionierat care il fac unic: Instrumentul Accelerator al CEI ofera sprijin IMM-urilor, in special intreprinderilor nou-infiintate si companiilor spin-out, pentru dezvoltarea si extinderea unor inovatii revolutionare, si include un nou sistem inovator de depunere a cererilor, care permite intreprinderilor nou-infiintate si IMM-urilor sa solicite finantare in orice moment prin intermediul unui proces simplificat; o echipa de administratori ai programelor CEI va fi responsabila cu elaborarea viziunilor pentru realizarea de progrese majore in domeniul tehnologiei si al inovarii (cum ar fi terapia celulara si genica, hidrogenul verde si instrumentele pentru tratarea bolilor cerebrale), cu gestionarea portofoliilor de proiecte ale CEI si cu reunirea partilor interesate pentru a pune in practica aceste viziuni; un nou program al CEI de finantare a tranzitiei va contribui la transformarea rezultatelor cercetarii (obtinute cu sprijinul instrumentului Pathfinder al CEI si al Consiliului European pentru Cercetare) in inovatii (companii spin-out, parteneriate comerciale etc.); noi masuri de sustinere a femeilor inovatoare, printre care si un program de leadership feminin. In parteneriat cu Reteaua intreprinderilor europene, atat femeile inovatoare talentate, cat si toate IMM-urile inovatoare din regiunile mai putin cunoscute vor beneficia de sprijin pentru a putea solicita finantare, ceea ce va contribui la eliminarea decalajului in materie de inovare.
Oportunitatile de finantare anuntate astazi in primul program de lucru al Consiliului European pentru Inovare includ: finantare prin intermediul instrumentului Accelerator al CEI, in valoare de 1 miliard EUR, pentru intreprinderile nou-infiintate si IMM-uri in vederea dezvoltarii si a extinderii unor inovatii cu impact ridicat care au potentialul de a crea piete noi sau de a le perturba pe cele existente. Acest instrument ofera un tip unic de finantare mixta, care combina capitalul propriu (sau cvasicapitalul, de exemplu creditele convertibile) cu o valoare intre 0,5 si 15 milioane euro din Fondul CEI, cu granturi in valoare de pana la 2,5 milioane EUR. Din totalul de 1 miliard euro, 495 de milioane euro se aloca pentru inovatii revolutionare in contextul Pactului verde european si in domeniul tehnologiilor digitale si medicale strategice; finantare prin intermediul instrumentului Pathfinder al CEI, dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare, in valoare de 300 de milioane EUR, pentru proiecte de cercetare care au potentialul de a conduce la inovatii revolutionare.
Echipele de cercetare pot solicita granturi de pana la 4 milioane euro. Cea mai mare parte a finantarii se acorda prin intermediul unor cereri deschise de propuneri fara prioritati tematice predefinite, iar 132 de milioane euro se aloca pentru proiecte care abordeaza cinci provocari evidentiate de Pathfinder: inteligenta artificiala (IA) constienta, instrumente pentru masurarea activitatii cerebrale, terapia celulara si genica, hidrogenul verde si materialele vii modificate; finantare prin intermediul programului CEI de finantare a tranzitiei, in valoare de 100 de milioane euro, pentru transformarea rezultatelor cercetarii in oportunitati de inovare. Prima cerere de propuneri lansata in cadrul acestui program se va axa pe rezultatele generate in cadrul proiectelor pilot sprijinite de instrumentul Pathfinder al CEI si al proiectelor de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, cu scopul de a aduce la maturitate tehnologiile si de a elabora un model de afaceri pentru aplicatii specifice.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: consiliul european pentru inovarebuget cei10 miliarde de euro