Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri europene in agricultura: AFIR lanseaza inca doua submasuri pentru antreprenori

de Idei de afaceri 29 Ian. 2018 6112
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in perioada 29 ianuarie - 30 aprilie 2018 solicitari pentru finantarea proiectelor de infiintare si functionare a grupurilor operationale care dezvolta proiecte pilot si noi produse in sectorul agricol si in cel pomicol prin submasurile 16.1 (agricol) si 16.1a (pomicol) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).

Alocarea financiara stabilita pentru prima sesiune de primire a solicitarilor de finantare pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale in sectorul agricol este 6.676.044 euro si 5.850.768 euro pentru sectorul pomicol. 

„Dezvoltarea proiectelor pilot si a unor noi produse in sectorul agricol sau pomicol este o oportunitate excelenta pentru fermierii romani de a se alatura celor europeni in ceea ce priveste inovarea si excelenta in productie. Aceste linii de finantare ofera posibilitatea de a face cercetare aplicata pentru obtinerea unor solutii de eficientizare a proceselor tehnologice sau de obtinere a unor noi produse in vederea comercializarii. Este pentru prima oara cand finantam acest tip de proiecte si consider ca este o ocazie foarte buna pentru angrenarea organismelor de cercetare romanesti sau a altor actori din sectorul agroalimentar si cel pomicol in constituirea unor grupuri operationale care sa duca la o cooperare reala intre toate partile interesate.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Valoarea maxima a sprijinului acordat prin sM 16.1 si sM 16.1a pentru dezvoltarea proiectelor pilot, noi produse, procese si tehnologii este de 500.000 de euro/ proiect. Pentru aceste submasuri pragurile minime sunt de 10 puncte in cazul sM 16.1 si 15 puncte in cazul sM 16.1a, acestea reprezentand pragurile sub care nicio cerere de exprimare a interesului nu este eligibila.

Cererile se depun on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii interesati au la dispozitie Ghidul solicitantului si anexele aferente sM 16.1 si 16.1a, documente pe care le pot consulta pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR”.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Pentru submasurile (sM) 16.1 si 16.1.a exista o abordare in doua etape, conform precizarilor din fisa masurii. Astfel, in etapa I  se va lansa o sesiune de depunere a Cererilor de exprimare a interesului (CEI) pentru accesarea finantarii proiectelor, iar in etapa a II-a va avea loc depunerea, evaluarea si selectia proiectului detaliat al Grupului Operational (GO).

Solicitantii eligibili sunt grupurile operationale, fara statut juridic, constituite in functie de tema proiectului, din minim un partener din domeniul cercetarii sau sectorul agroalimentar si din cel putin un fermier, un grup de producatori, o cooperativa sau o alta forma de asociere in agricultura.

Pe baza temei proiectului care va fi abordata de Grupul Operational, alti parteneri relevanti (cum ar fi: consilieri, ONG-uri, alti consultanti, intreprinderi etc.) se pot alatura parteneriatului.

Parteneriatul poate avea ca membri si persoane fizice neautorizate, cu conditia ca liderul de proiect sa fie cel putin PFA, II, IF (infiintate conform legii).

Intensitatea sprijinului submasurilor 16.1 si 16.1.a este 100% nerambursabila pentru urmatoarele tipuri de cheltuieli specifice:

- elaborarea de studii pregatitoare, studii de fezabilitate si planuri, inclusiv planul proiectului;

- cheltuieli de functionare a GO (cheltuieli de transport si diurna ale coordonatorului sau echipei de proiect si partenerilor, costuri legate de activitatile parteneriatului, conform legislatiei nationale; onorarii ale personalului; cheltuieli legate de inchirierea spatiilor de desfasurare a intalnirilor parteneriatului, inchiriere sediu, achizitie echipamente IT si alte dotari necesare desfasurarii cooperarii);

- costurile directe generate in mod specific de activitatile incluse in planul de proiect depus de GO (cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfasurarii activitatii descrise in proiect, altele decat sediu; investitii de modernizare si/sau constructie cladiri, echipamente, utilaje necesare implementarii proiectului; aplicatii software adecvate activitatii descrise in proiect);

- cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor (organizare evenimente diseminare, pliante, publicatii, participare evenimente specifice in vederea diseminarii rezultatelor etc.).

In cazul in care prin proiect vor fi prevazute si actiuni aferente submasurilor 4.1, 4.1a, 4.2 si 4.2a, acestea vor respecta intensitatea aferenta.

Dintre cheltuielile neeligibile pentru investitiile finantate in cadrul sM 16.1 si sM 16.1.a, amintim cateva tipuri: cheltuielile cu achizitionarea de bunuri si echipamente „second hand”, cheltuieli cu achizitia mijloacelor de transport pentru uz personal si pentru transport persoane, constructia sau modernizarea locuintei si sediilor sociale, cheltuieli cu investitiile ce fac obiectul dublei finantari care vizeaza aceleasi costuri eligibile, achizitionarea de cladiri etc.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fonduri europenefonduri agriculturafonduri afirpndr 2014-2020

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]