Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri europene pentru micii fermieri: ce conditii trebuie indeplinite

de Alina Constantinescu 20 Dec. 2016 10114
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pana pe 15 mai 2017 va fi deschisa prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura (sM) 6.5 "Schema pentru micii fermieri" din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

Beneficiarii directi ai acestei submasuri sunt fermierii care au aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I, implementata prin APIA, si care doresc sa cedeze exploatatia agricola prin contract de arenda pe minim 20 de ani sau prin contract de vanzare - cumparare. Acestia sunt eligibili pentru a incasa o prima de pana la 1.500 euro/an, care va fi platita pana in decembrie 2020.

Valoarea primei anuale ce le revine beneficiarilor sM 6.5 este mai mare cu 20% fata de suma primita in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri. La prima anuala se vor adauga sumele primite din arenda sau in urma vanzarii exploatatiei.

Totodata, prin aceasta submasura sunt sprijinite activ eforturile fermierilor care doresc sa-si mareasca exploatatia agricola.

Accesarea submasurii si succesul implementarii presupune existenta unei relatii contractuale intre doi fermieri. Astfel, desi sunt platiti cei care cedeaza exploatatia, criteriile de selectie au in vedere si pe cei care preiau exploatatiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe langa marirea suprafetei exploatate, si comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploatatii mai puternice care sa beneficieze de fonduri europene pentru investitii.
    
Alocarea disponibila aferenta primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submasura 6.5 este de 112,33 milioane de euro.
    
Sesiunea va fi deschisa in perioada 15 decembrie 2016, ora 9.00 – 15 mai 2017, ora 16.00. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR”.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finantare acordata prin PNDR sunt fermierii care au aplicat cel putin un an Scheme simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa fi aplicat cel putin un an Schema simplificata pentru micii fermieri din Pilonul I

Solicitantii care nu au primit sprijin de la APIA in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri nu pot accesa submasura 6.5.

Fermierii care au fost exclusi de la plata in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I in anul precedent celui in care a transferat exploatatia nu sunt eligibili in cadrul acestei submasuri.
De exemplu, fermierii care s-au retras din Schema simplificata pentru micii fermieri sau nu au primit plati in cadrul acestei scheme in anul 2015, nu mai au posibilitatea de a accesa Submasura 6.5 in anul 2016, deoarece acestia au obligatia de a ramane in Schema simplificata pentru micii fermieri cel putin 1 an.

- fermierul va prezenta documente prin care sa dovedeasca dreptul de proprietate

fermierul trebuie sa detina in proprietate cel putin terenurile sau terenurile si animalele care au facut obiectul sprijinului in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I.

- fermierul trebuie sa transfere definitiv catre alt fermier intreaga exploatatie a drepturile de plata corespunzatoare

Transferul definitiv al exploatatiei se va face integral catre UN SINGUR FERMIER, care trebuie sa fie inregistrat la APIA.
Cererea pentru transfer de exploatatie trebuie sa fie inregistrata la APIA.

- transfer definitiv al terenului se poate face prin urmatoarele contracte acceptate:

Contract de vanzare-cumparare;
si/sau
Act de donatie;
si/sau
Contract de arenda incheiat pe o perioada de minim 20 de ani, incepand cu anul depunerii cererii de finantare.

Scorarea unei cereri de finantare eligibile se realizeaza in baza urmatoarelor principii de selectie:
- principiul dimensiunii fermei transferate, prin prioritizarea celor mai mari exploatatii  (maxim 30 puncte);
- principiul comasarii exploatatiilor (maxim 60 de puncte);   
- principiul potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate (maxim 5 puncte);     
- principiul dreptului real de proprietate (maxim 5 puncte).                                                                                

Sprijinul public nerambursabil se acorda anual, incepand cu data transferului si pana la data de 31.12.2020 si reprezinta 120% din suma anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/ an, reprezentand 120% din suma maxima anuala calculata a sprijinului pe care fermierul a primit-o in ultimul an in cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).

Sursa: AFIR


Tags: ferme miciafaceri agricolefonduri europeneafaceri in agriculturasubmasura 6.5

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]