Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondurile europene din Romania [2019]

de Florin Amariei 06 Mai. 2019 7766
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conceptul general „fonduri europene” desemneaza instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea.

Fondurile europene sunt gestionate in comun de Comisia Europeana si de fiecare stat membru in parte. Pentru Romania, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (Fondurile ESI) sunt principala sursa de finantare a Programelor Operationale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national. Fondurile ESI cuprind:
  • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR);
  • Fondul Social European (FSE);
  • Fondul de Coeziune (FC);
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
  • Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).
 
Complementar, dezvoltarea agriculturii se finanteaza si prin platile directe suportate din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA). Ajutoarele pentru categoriile de persoane defavorizate sunt asigurate din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).
 
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) urmareste consolidarea coeziunii economice si sociale in UE, prin corectarea dezechilibrelor existente intre regiunile acesteia. Fondul sprijina investitiile ce vizeaza urmatoarele domenii prioritare: dezvoltarea regionala (in special prin investitii in infrastructura), agenda digitala, cresterea competitivitatii IMM-urilor, eficienta energetica si energia regenerabila, cercetarea si inovarea, dezvoltarea urbana durabila. FEDR sprijina si cooperarea transfrontaliera, transnationala si interregionala in cadrul obiectivului de cooperare teritoriala europeana. Fondul Social European (FSE) este principalul instrument prin care Europa sustine crearea de locuri de munca, ajuta oamenii sa obtina locuri de munca mai bune si asigura oportunitati profesionale mai echitabile pentru toti cetatenii europeni. Fondul functioneaza prin investitii in capitalul uman al Europei – angajatii, tinerii si toti cei aflati in cautarea unui loc de munca (inclusiv grupuri defavorizate) si sprijina consolidarea capacitatii institutionale. Fondul Social European urmareste promovarea in cadrul Uniunii a facilitatilor de ocupare a fortei de munca si a mobilitatii geografice si profesionale a lucratorilor, precum si facilitarea adaptarii la transformarile industriale si la evolutia sistemelor de productie, in special prin formare si reconversie profesionala. Fondul de Coeziune (FC) finanteaza proiecte de infrastructura de mediu, energie si transport, prin cresterea eficientei energetice, utilizarea surselor de energie regenerabila, dezvoltarea transportului feroviar, sustinerea intermodalitatii, consolidarea transportului public etc. Banii din acest fond sunt destinati Statelor Membre care au un venit national brut pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) finanteaza politica UE de dezvoltare rurala. Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) este fondul UE destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime in perioada 2014-2020.
 
Prin documentele-cadru agreate cu UE pentru perioada de programare 2014 – 2020 au fost stabilite prioritati clare in ceea ce priveste investitiile finantate din fondurile europene (detaliate mai sus), din care putem enumera:
  • Dezvoltarea IMM-urilor si cresterea competitivitatii mediului de afaceri;
  • Investitii in agricultura si dezvoltare rurala;
  • Investitii in acvacultura, in cresterea productivitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, in infrastructura specifica;
  • Investitii in infrastructura (transporturi, retele de apa potabila si canalizare, managementul deseurilor, sanatate, educatie, turism, patrimoniu cultural, eficienta energetica si energie regenerabila);
  • Investitii;
  • Investitii in cercetare, dezvoltare si inovare in domenii prioritare pentru Romania, precum si din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor;
  • Investitii in capitalul uman, prin activitati de formare sau reconversie profesionala, servicii sociale, infiintarea de locuri de munca, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei si a discriminarii;
  • Cooperarea teritoriala intre regiunile UE in domeniul cercetarii, mediului, transporturilor, educatiei, energiei, sanatatii, securitatii si formarii;
  • Consolidarea si dezvoltarea administratiei publice centrale si locale prin realizarea de investitii specifice;
  • Consolidarea capacitatii administrative a beneficiarilor in vederea pregatirii si implementarii proiectelor finantate din FESI.
 
*Investitiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezinta un instrument financiar nou pentru perioada de programare 2014-2020, introdus de catre Comisia Europeana (CE) pentru a stimula dezvoltarea teritoriala integrata. Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 prevede ca „Romania va folosi cu prioritate instrumentul ITI in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (un teritoriu unic cu caracteristici foarte specifice: populatie rara si izolata, specializare si vulnerabilitate economica, acces nesatisfacator la servicii etc.); elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu ajutorul Bancii Mondiale si al autoritatilor locale competente; strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat tot cu ajutorul Bancii Mondiale, ce va include interventiile propuse si mecanismele de implementare, cu utilizarea tuturor Fondurilor ESI (FEDR, FSE, FC, FEADR, FEPAM)”. Astfel, a fost realizata Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii si fundamentarea Investitiei Teritoriale Integrate care va fi implementata pana la sfarsitul anului 2023.
 
In ceea ce priveste fondurile alocate politicii de coeziune, cei care solicita finantare pot fi entitati cu personalitate juridica (persoane juridice) inregistrate in Romania: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari, microintreprinderi), ONG-urile, companii nationale, autoritati publice locale si asociatii ale acestora, institutii de invatamant, institute de cercetare, institutii publice. Fondurile europene alocate pentru agricultura pot fi obtinute de catre fermierii care isi fiscalizeaza activitatea prin diferite entitati juridice, precum PFA-uri, cooperative (cooperative agricole si societati cooperative agricole), grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor. Pentru partea de infrastructura locala (inclusiv irigatii) beneficiarii pot fi organizatii/ federatii ale utilizatorilor de apa, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole. Pentru finantarea de afaceri non-agricole in mediul rural (pentru diversificarea surselor de venit), pot contracta fonduri europene fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din mediul rural (care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data), micro-intreprinderi si intreprinderile mici din spatiul rural (care isi propun activitati non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii sprijinului), micro-intreprinderi si intreprinderi mici noi (infiintate in anul depunerii Cererii de finantare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii proiectului - start-up-uri). In schimb, in cadrul proiectelor finantate prin Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, beneficiarii finali sunt persoanele defavorizate (de exemplu: familii in saracie severa, familii cu copii care beneficiaza de Legea nr. 277/2010 pentru sustinerea familiei, persoane/familii fara adapost, persoane/familii aflate temporar in situatii critice de viata, copiii inscrisi in invatamantul de stat, primar si gimnazial, care indeplinesc criteriile de venit stabilite in Programul National de Rechizite Scolare, copii prescolari inscrisi in invatamantul de stat, care sunt eligibili pentru Legea nr. 248/2015, cele mai dezavantajate cupluri mama-nou-nascut, cu risc de saracie si excluziune sociala, etc.).
 
Daca doriti sa beneficiati de finantare din fonduri europene, o prima conditie este sa va asigurati ca ideea proiectului se incadreaza in domeniile de eligibilitate ale fondurilor, respectiv Programul Operational / Axa Prioritara / Apelul de proiecte, precum si asupra faptului ca entitatea ce va fi propusa ca beneficiar indeplineste conditiile de eligibilitate impuse prin Ghidul Solicitantului aferent. Dupa consultarea Ghidului Solicitantului, este necesar sa elaborati cererea de finantare si sa o depuneti in cadrul apelului deschis din cadrul Programului Operational in care se incadreaza respectivul proiect, pana la data limita. Obtinerea finantarii depinde in cea mai mare masura de corectitudinea completarii cererii de finantare, de calitatea proiectului, precum si de respectarea tuturor conditiilor specifice Programului Operational din care se solicita finantare. Proiectele se depun online, in sistemul informatic MySMIS2014 . Pentru informatii suplimentare privind etapele de creare si depunere a cererii de finantare prin aplicatia informatica, poate fi consultat manualul de utilizare MySMIS2014 Front Office disponibil accesand link-ul: Pe scurt, etapele parcurse de la depunerea cererii de finantare si pana la semnarea contractului/deciziei de finantare sunt urmatoarele:
  • Evaluarea cererii de finantare si a anexelor aferente de catre ofiterii de evaluare din cadrul AM/OI;
  • Eventuale solicitari de clarificari catre solicitanti pentru revizuire/completare cerere de finantare;
  • Transmiterea raspunsului la solicitarea de clarificari catre AM/OI de catre solicitant;
  • Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finantare;
  • Elaborarea contractului/deciziei de finantare la nivelul AM si transmiterea catre solicitant in vederea semnarii de catre reprezentantul legal;
 
Semnarea contractului/deciziei de finantare de catre reprezentantul legal al AM.
 
Succes!


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: fonduri europeneromania2019

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

MIPE: Romania a trimis a doua cerere de plata din PNRR in valoare de 3,2 miliarde de euro

de Bianca Tila
16 Dec 2022
Cea de-a doua cerere de plata din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta a fost trimisa Comisiei Europene de catre Ministerul...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]