Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ioan Fetea: Plafonul impus apicultorilor este prea mare pentru accesarea fondurilor europene

de Victor Oancea 07 Apr. 2014 3748
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un apicultor este obligat sa detina minim 220 de familii de albine pentru a beneficia de suma minima de 12.000 de euro, conform proiectului de finantare aflat in dezbatere publica.

Reprezentantii apicultorilor noteaza ca este vorba despre un plafon prea mare si ca foarte multi producatori romani de miere vor avea parte de dificultati in incercarea de a accesa fonduri europene.

"Prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza. Familia de albine este inregistrata cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca sa primesti nivelul minim de 12.000 euro trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie anuntata. In vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia sa detii doar 87 familii de albine, iar pentru suma maxima de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai putin de 200 de familii de albine. Acum, ca sa iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie sa ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare ca ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge", a declarat Ioan Fetea, citat de Recolta.eu.

Conform sefului Asociatiei Crescatorilor de Albine, plafonul este prea ridicat pentru ca apicultorii romani care beneficiaza de prea putin timp aceste subventii, comparativ cu ceilalti membri ai UE, care au primit ajutor din partea UE de peste 30 de ani.

Conform declaratiilor lui Ioan Fetea, plafonul ar fi fost in regula daca ar fi aparut peste inca doua etape de Program National Apicol, "cand ajungeam si noi la o performanta, cum au ajuns apicultorii europeni."

Seful Crescatorilor de Albine a notat ca apicultorii europeni beneficiaza de aceste subventii inca de la infiintarea UE si atunci este anormal sa vrem sa ii ajungem pe cei cu fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani, in conditiile in care apicultorii romani au doar sase ani.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, in Romania exista cca 1.400.000 de familii de albine, in momentul de fata.

sursa foto: www.freegreatpicture.com



Tags: subventii apiculturaapicultori romaniapicultura in romania

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]