Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFE va accelera evaluarea si derularea proiectelor

de Marian Curelaru 04 Mar. 2014 2627
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anuntat, saptamana trecuta, ca va prelua de la 1 martie 2014 autoritatile de management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Miza acestei schimbari este accelerarea derularii proiectelor.

"Pe langa toate dificultatile si intarzierile la plati pe proiectele aflate deja in implementare, vorbim de sute, poate mii de proiecte pe POSDRU si POSCCE, care sunt inca in evaluare, cu mari intarzieri fata de termenele initial anuntate", a explicat consultantul Irina Zugravu pentru EurActiv.ro.

"Ambele programe inregistreaza probleme majore, cu risc de nefinalizare a implementarii proiectelor pana la final de 2015 si nerambursare sau chiar retragere a sumelor deja cheltuite. Pe langa toate dificultatile si intarzierile la plati pe proiectele aflate deja in implementare, vorbim de sute, poate mii de proiecte pe POSDRU (DMI 2.1, 2.3, 6.3 si altele) si POSCCE, care sunt inca in evaluare cu mari intarzieri fata de termenele initial anuntate. In special pe aceste proiecte exista un risc major de pierdere a finantarii de catre tara si beneficiari.

Pe POSDRU, proiectele in evaluare au o durata de implementare de pana la 18 luni. La un simplu calcul, daca vorbim de o aprobare si contractare in perioada martie – mai si deci demarare in iunie – iulie 2014, rezulta ca ajungem in noiembrie – decembrie 2015 cu implementarea, deci efectiv la limita.

Speram ca aceasta preluare a celor 2 programe de catre Ministerul Fondurilor Europene sa duca la o rezolvare a situatiei, nu numai la nivelul proiectelor in derulare cat si a celor care stau efectiv blocate pe masa evaluatorilor de aproximativ 1 an de zile sau chiar mai bine", a declarat Irina Zugravu, consultant fonduri europene.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, saptamana trecuta, ca va prelua de la 1 martie 2014 activitatea si structurile autoritatilor de management ale Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Masura a fost prevazuta intr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, 26 februarie. Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor doua autoritati de management, dar si toate drepturile si obligatiile acestora, inclusiv litigiile aferente activitatii acestora.

De asemenea, actul normativ prevede ca in perioada de programare 2014-2020 Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Asistenta Tehnica.

Legat de aceasta schimbare, Comisia Europeana a cerut Guvernului Romaniei ca transferul celor doua autoritati de management pentru fondurile europene de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Economiei catre Ministerul Fondurilor Europene sa se faca lin, pentru a nu crea dereglari in fluxul de cereri de plata si implementare a proiectelor europene.


Tags: ministerul fondurilor europeneposdruposcceevaluarea proiectelorproiecte blocate

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

La start, fonduri europene inclusiv pentru romanii care vor sa-si deschida o afacere prin POSDRU 2014-2020

de Idei de afaceri
21 Apr 2016
Ministerul Fondurilor Europene a anuntat recent ca urmeaza sa lanseze in 20 aprilie 2016, ghidurile solicitantilor pentru primele linii de finantare...

CE a anuntat deblocarea rambursarilor din POSDRU

de Victor Oancea
04 Apr 2012
Comisia Europeana a anunta Guvernul ca se vor putea relua rambursabile de fonduri europene in cadrul Programului Operational Sectorial pentru...

Leonard Orban: Asteptam confirmarea de la CE pentru reluarea platilor POSDRU

de Matei Antonescu
28 Mar 2012
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca spera ca in scurt timp sa avem vesti de la CE, pentru reluarea platilor in POSDRU....

Platile prin POSDRU, blocate! Este oficial. Vezi cum va fi afectata economia de decizia Comisiei Europene.

de Adela Simonescu
22 Feb 2012
Luni seara a fost primita, de catre Ministrul Afacerilor Europene, scrisoarea oficiala din partea Comisiei Europene in care se anunta intreruperea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]