Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MIPE: Romania a trimis a doua cerere de plata din PNRR in valoare de 3,2 miliarde de euro

de Bianca Tila 16 Dec. 2022 596
MIPE: Romania a trimis a doua cerere de plata din PNRR in valoare de 3,2 miliarde de euro
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cea de-a doua cerere de plata din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta a fost trimisa Comisiei Europene de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in valoare de 3,228 miliarde de euro, potrivit MIPE.

Din aceasta suma, peste 2,147 miliarde de euro reprezinta sprijin financiar nerambursabil si 1,080 miliarde de euro reprezinta sprijin sub forma de imprumut.
 
In urma scaderii sumei aferente prefinantarii acordate Romaniei - 13% din valoarea totala PNRR, transa aferenta cererii de plata cu numarul 2 are o valoare de 2,808 miliarde de euro. Din aceasta suma, 1,868 miliarde de euro reprezinta sprijin financiar nerambursabil si 939,772 milioane de euro reprezinta sprijin sub forma de imprumut.
 
"Ne-am respectat angajamentul asumat de a transmite catre Comisie cea de-a doua cerere de plata din PNRR, impreuna cu documentatia care atesta indeplinirea celor 51 de tinte si jaloane aferente primelor doua trimestre din acest an. 
 
Sunt aspecte foarte importante pe care a trebuit sa le reglementam, printre care decarbonarea, cloud-ul guvernamental sau interoperabilitatea bazelor de date. Este rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate si le multumesc atat colegilor mei, cat si prim-ministrului pentru munca din aceste luni. 
 
Ne vom concentra, in perioada urmatoare, asupra angajamentelor pe care le avem de indeplinit pentru a putea depune in calendarul stabilit cea de-a treia cerere de plata, careia ii corespund 55 de tinte si jaloane aferente trimestrelor 3 si 4 ale anului 2022. 
 
Stim cu totii ca Romania are unul dintre cele mai complexe planuri de redresare si rezilienta, in comparatie cu documentele similare ale altor state, dar cu toate acestea am reusit pana in acest moment sa depunem documentele necesare pentru ca banii din PNRR sa inceapa intre in Romania", a declarat ministrul Marcel Bolos.
 
Printre cele mai relevante reforme si investitii cu impact socio-economic se numara:
 
- intrarea in vigoare a legii de aprobare a programului national "Prima conectare la apa si canalizare", responsabil Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (Jalon 2); 
 
 
- intrarea in vigoare a modificarilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, responsabil Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (Jalon 213); 
 
- intrarea in vigoare a legii privind protectia avertizorilor, responsabil Ministerul Justitiei (Jalon 430); 
 
- intrarea in vigoare a Ordinului ministerial (MO) pentru asigurarea standardelor pentru dotarea scolilor cu echipamente tehnologice si resurse in scopuri educationale online si pentru a asigura un impact durabil al investitiilor propuse, responsabil Ministerul Educatiei (Jalon 477); 
 
- intrarea in vigoare a legii privind decarbonizarea prin care se adopta calendarul de eliminare treptata a carbunelui/lignitului, responsabil Ministerul Energiei (Jalon 114); 
 
- apel de proiecte pentru renovarea si renovarea integrata in scopul asigurarii eficientei energetice (consolidare seismica si eficienta energetica) pentru cladiri rezidentiale, responsabil Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (Jalon 97); 
 
- acordarea de granturi operatorilor publici (municipalitati) pentru constructia, echiparea si operationalizarea a 110 crese, responsabil Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (Jalon 456); 
 
- intrarea in vigoare a Legii privind guvernanta serviciilor de cloud pentru administratia publica, responsabil Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (Jalon 144).
 
In ceea ce priveste cea de-a treia cerere de plata, aceasta are o valoare de 3,1 miliarde de euro si urmeaza sa fie transmisa Comisiei Europene in primavara anului viitor. De asemenea, va fi insotita de documentatia aferenta indeplinirii a 55 de tinte si jaloane.
 
Pentru implementarea PNRR, Romania beneficiaza de alocare de 29,18 miliarde de euro, din care granturi in valoare de aproximativ 14,24 miliarde de euro si imprumuturi in valoare de 14,94 miliarde de euro. Romania si-a asumat indeplinirea a 151 de tinte si jaloane de la startul implementarii si pana la finalul anului.
 
Comisia Europeana a efectuat plata pentru cele 2,6 miliarde de euro aferente primei cereri depuse de Romania, dupa autorizarea primei cereri de plata la 22 octombrie. In plus, tara a incasat deja doua transe de prefinantare in valoare cumulata de aproximativ 3,79 miliarde de euro, in  decembrie 2021 si in ianuarie 2022. 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: mipecomisia europeanapnrrcerere de plata

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]