Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obtine bani europeni nerambursabili pentru afacerea ta

de Florin Amariei 22 Oct. 2018 10629
4.4 din 25 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Dezvolta-ti afacerea cu bani europeni nerambursabili. Iata ce linii de finantare poti accesa.

Linii de finantare pentru startupuri si inreprinderi mici si mijlocii (IMM):
 
Microintreprinderi, firme mici si mijlocii. Programul Operational Regional, linia de finantare 2.2 - Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor.
  • Fiecare proiect poate primi intre 200.000 euro si 1 milion euro, ajutor de stat si ajutor de minimis. Alocarea totala a apelui de proiecte este de 172,94 milioane euro. Propunerile de proiecte se depun in sistemul electronic MySMIS 2014.
  • Avantaje: sume mari oferite.
  • Dezavantaje: Firmele trebuie sa asigure din resurse proprii cel putin 30% - 55% din investitia din ajutorul de stat si cel putin 10% din investitia din ajutorul de minimis. Banii nu pot fi accesati in Bucuresti-Ilfov. Sunt conditii de vechime si de numar de salariati (minimum 3).
 
Startupuri. Programul Operational Capital Uman (POCU), linia de finantare Romania Start-up Plus. In perioada urmatoare vor fi inclusi in program beneficiarii finali (grupurile-tinta), adica persoane fizice care vor sa inceapa o afacere.
  • Viitorii antreprenori selectati vor putea primi pana la 40.000 de euro pentru deschiderea unui start-up, in baza planurilor de afaceri.
  • Avantaje: Suma este destul de mare pentru un startup, beneficiarii finali vor fi scutiti de birocratia proiectelor europene in relatia cu institutiile centrale in domeniu, pentru ca organizatiile care administreaza schemele se vor ocupa de acest aspect.
  • Dezavantaje: Dintr-un buget total de 105 milioane de euro, maximum 1.500 de persoane vor putea ajunge in situatia de a primi bani pentru startup (adica 60 de milioane de euro in total). Procedura este totusi de durata, pentru ca implica evaluari multiple, avand in vedere ca vorbim despre proiecte mari, depuse de administratori de grant, in interiorul carora vor fi finantate firmele. Bucurestiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare. Un alt dezavantaj este ca organizatiile care administreaza granturile si-au facut deja preselectii de grupuri-tinta inaite ca ele sa fi fost selectate pentru finantare.
 
Startup-uri. Diaspora Start-up.
  • Este un program similiar Romaniei Start-up Plus, insa beneficiarii finali sunt romanii din strainatate, care vor sa se intoarca in tara si sa-si deschida aici o afacere. Bugetul total al apelului este de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. In 10 iulie 2017 a fost anuntata o lista cu 29 de organizatii (32 de proiecte mari) selectate pentru a administra granturile pentru persoanele fizice - viitori antreprenori. Circa 300 de firme ar urma sa fie infiintate astfel.
 
 
IMM, firme mari. Actiunea 1.2.1 - Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) derulate de intreprinderi individual sau in parteneriat cu institutele de cercetare-dezvoltare (CD) si universitati, in scopul inovarii de procese si de produse in sectoarele economice care prezinta potential de crestere. Face parte din Programul Operational Competitibitate (POC), gestionat de Autoritatea de Management Competititivitate din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
  • Un apel in caeasta schema a fost deschis in perioada mai-august 2015, insa ar urma sa se mai deschida apeluri.
  • Potrivit ministerului de resort, vor fi finantate proiecte tehnologice inovatoare, prin care se va realiza o inovare de produs (atat pentru bunuri cat si pentru servicii, sau de proces, bazata pe exploatarea si utilizarea cunostintelor stiintifice si tehnologice, sau pe baza drepturilor de proprietate industriala, proprie sau achizitionata.
  • Activitatile ce pot fi realizate in cadrul acestor proiecte sunt: cercetare industriala, dezvoltare experimentala, activitati de inovare si introducere a rezultatelor de CD in productie, activitati de inovare privind obtinerea, validarea si protejarea brevetelor si altor active necorporale.
  • Actiunea 1.2.1 se adreseaza cu precadere urmatoarelor categorii de solicitanti: intreprinderilor mari, mijlocii sau mici (inclusiv microintreprinderi) din Romania cu activitate de cercetare-dezvoltare (CD), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.
  • Inscrierile se fac in sistemul on-line MySMIS.

 
Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici (SRL).
  • Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2 - "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale". Se ofera sprijin nerambursabil (fonduri euroene si de la stat): 70.000 Euro/ proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, sau 50.000 Euro/ proiect in cazul altor activitati. Aplicatiile se vor face online pe site-ul afir.info. S-a incheiat sesiunea 2017, insa este asteptata o noua sesiune de depunere a proiectelor in anul 2018.
  • Avantaje: finantarea nerambursabila este de pana la 100% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca beneficiarul nu trebuie neaparat sa contribuie la investitie. Bineinteles, TVA nu este eligibila, decat daca nu este deductibila.
  • Dezavantaje: Investitiile sunt numai pentru mediul rural.
 
 
Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici. Submasura 6.4 - "Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole".
  • Este similar submasurii 6.2, dar se finanteaza afaceri ceva mai mari. Se acorda sprijin nerambursabil de pana la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole in mediul rural. Tot pe site-ul afir.info se vor face inscrierile. In 2018 ar urma sa se faca o noua sesiune de inscriere.
  • Avantaje: Se ofera bani mai multi.
  • Dezavantaje: Intensitatea sprijinului nerambursabil este de maximum 90% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca si solicitantul trebuie sa vina cu minimum 10% din valoarea investitiilor. Se finanteaza doar investitii in mediul rural.

 
PFA, SRL, microintrerinderi, IMM, firme mari.
  • Submasurile 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” si 4.2a „Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, din cadrul Programului Natonal de Dezvoltare Rurala. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide anual sesiuni de depunere de proiecte. In anul 2017, depunerea cererilor de finantare se face in perioada 10 iulie ora 9.00 – 30 septembrie 2017 ora 16.00. Alocarea totala a apelului de proiecte este de 112 milioane euro in 2017. 
  • In aceste linii de finantare se ofera fonduri europene intre 200.000 euro si 2,5 milioane de euro, pentru investitii in productia si marketingul unor produse ca bauturile alcoolice, produsele de morarit, lactate.
  • Avantaje: sume mari oferite.
  • Dezavantaje: Intensitatea finantarii este destul de redusa: 50% - 40%, ceea ce inseamna ca beneficiarul asigura restul pentru finantarea cheltuielilor eligibile in proiect. E destul de restrictiva: materiile prime si produsele rezultate trebuie sa se regaseasca in Anexa I la Tratatul de Functionarea Uniunii Europene.
 
 
PFA, SRL, microintrerinderi, IMM, firme mari.
  • Submasurile GBER 4.2 si 4.2a din cadrul PNDR. Sunt asemanatoare cu cele de mai sus, numai ca sunt mai putin restrictive. Sumele oferite variaza intre 200.000 de euro si 900.000 de euro pentru IMM si pana la 1,5 milioane euro pentru firme mari.
  • Partea rea este ca intensitatea sprijinului este de numai 10% - 50%, in functie de regiunea beneficiarului.
  • Partea buna este ca in productie pot fi folosite materii prime agricole/ pomicole din Anexa I a TFUE, dar produsul rezultat este din afara anexei. De exemplu, pot fi finantate afaceri in productia de panificatie, inghetata, ciocolata, bere etc. Sesiunile de inscriere se deschid anual de catre AFIR.

 
PFA, SRL, IMM. Masura  I.6 - diversifiarea veniturilor si noi forme de venit, din cadrul Programului Operational Pescuit.
  • Prin aceasta masura, persoanele fizice autorizate (PFA), societatile cu raspundere limitata (SRL) si intreprinderile individuale care fac mici afaceri in domeniul pescuitului vor putea obtine fonduri europene de pana la 75.000 de euro pentru restaurante pescaresti sau alte investitii in agrement cu acest specific.
  • Apelurile de proiecte se deschid anual. In 2017, cererile de finantare se depuneau in sistemul electronic MySMIS.
  • Avantaje: sume mari oferite
  • Dezavantaje: categorie restransa de beneficiari - trebuie sa fi avut activitati de pescuit. Natura investitiei foarte restransa - chiar daca este de diversifcarea venturilor, trebuie sa aiba legatura cu pescuitul. Intensiatea sprijinului destul de redusa, de numai 50% din valoarea eligibila.
 
 
Microintreprinderi, IMM, firme mari.  Masura II.2. - Investitii productive in acvacultura, din cadrul POP.
  • Se finanteaza investitii in crescatorii de peste. Valoarea totala eligibila nerambursabila a unui singur proiect este de maximum 2 milioane de euro. Valoarea eligibila minima a unui proiect este de 5.000 de euro.
  • Apelurile de proiecte se deschid anual in sistemul electronic MySMIS. Valoarea totala a apelului pe 2017 a fost de 66 milioane euro.
  • Avantaje: sume mari oferite, buget mare.
  • Dezavantaje: Domeniu restrans de activitate, intensitate scazuta a finantarii (50% pentru IMM).  
 
 
IMM. Programul Horizon 2020.
  • Este un program european care finanteaza proiecte inovatoare, inclusiv pentru IMM-uri. Se aplica direct la Comisia Europeana, on-line. Bugetul total al programului este de 80 miliade euro, in perioada de programare 2014-2020. Doar cateva IMM-uri din Romania au reusit sa fie selectate la finantare, de cate 50.000 de euro. Intensitatea sprijiului variaza intre 70% si 100%.
 
 
Start-up-uri, IMM. Romania Start-up Nation - este o schema de finantare mixta - fonduri UE si de la bugetul de stat.
  • Firmele (SRL) mici si mijlocii (IMM) infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017 vor putea obtine finantari de pana la 200.000 de lei pentru investitii.
  • Sesiunile de inscrieri vor avea loc anual, pana in anul 2020.
  • Avantaje: bugetul mare al programului (1,7 miliarde de lei in 2017 si cate 2 miliarde de lei pe an in 2018-2020, din fonduri europene si de la bugetul de stat), paleta larga de cheltuieli eligibile, sunt acceptati beneficiari din toata tara, inclusiv Bucuresti-Ilfov. Intensitatea sprijiului este de 100% din cheltuielile eligibile.
  • Dezavantaje: Antreprenorii cu afaceri anterioare pe un cod CAEN nu pot accesa programul pe acelasi cod.
 
 
IMM. Programul Comert.
  • Este un program de sprijin pentru IMM-uri finantat numai din bugetul de stat, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Antreprenorii cu firme mici si mijlocii vor putea obtine ajutoare nerambursabile de la stat de pana la 250.000 de lei (circa 55.000 Euro) pentru investitii. Programul are loc anual, fiind anuntat un buget de aproape 200 milioane lei in perioada 2017-2020. .
  • Intensitatea ajutorului va fi de maximum 90%, ceea ce inseamna ca beneficiarul va trebui sa suporte minimum 10% din investitie din banii lui. Firmele beneficiare sunt cele care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata. O alta conditie de participare este ca firmele sa aiba cel putin 1 an calendaristic de la infiintare la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de investitii.
  • Avantaje: suma mare oferita, intensitatea sprijiului mare.
  • Dezavantaje: TVA nu este eligibila si trebuie suportata de beneiciar (TVA este insa deductibila pentru firmele care au cod de TVA). Pana acum decontarea cheltuielilor s-a facut numai prin rambursare, ceea ce a insemnat ca firmele trebuia sa vina de la bun inceput cu toti banii pentru investitie.
 
 
IMM. Programul Microindustrializare.
  • Mici fabrici in Romania vor putea primi ajutoare de pana la 450.000 de lei (100.000 de euro) fiecare, pentru investitii.
  • Conditiile sunt asemanatoare cu cele de la Comert.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: linii de finantarefonduri europene nerambursabilebani pentru afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.4 din 5 - 25 voturi.

Articole conexe

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

Noi fonduri europene nerambursabile in 2019 pentru firme prin POR 2.1 A

de Florin Amariei
22 Apr 2019
Firmele mici si mijlocii romanesti vor putea accesa noi fonduri europene nerambursabile in 2019 prin linia de finantare POR 2.1 A....

Noi linii de finantare din fonduri europene

de Florin Amariei
23 Aug 2018
Esti interesat sa iti deschizi o afacere cu fonduri europene? In cazul asta, ar fi bine sa stii ca tocmai s-au deschis apelurile pentru o serie noua...

Fonduri europene nerambursabile: fiecare tanar care are un proiect in domeniul agriculturii poate primi pana la 50.000 de euro.

de Idei de afaceri
29 Mar 2016
Pentru o perioada de cinci ani, fiecare tanar care are un proiect in domeniul agriculturii poate primi pana la 50.000 de euro, a anuntat Ministerul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]