Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Peste 7 milioane de euro fonduri europene pentru infiintarea grupurilor de producatori agricoli
In perioada 12 iulie - 11 octombrie 2016, fermierii pot depune cereri de finantare pentru submasurile 9.1 si 9.1a din PNDR 2014-2020.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta deschiderea in data de 12 iulie 2016 a sesiunii de primire a cererilor de finantare a proiectelor de investitii prin intermediul submasurilor 9.1 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol' si 9.1a 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol' din cadrul PNDR 2020.Cultura castravetelui anti-diabet
Cultura de sofran
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfasura in perioada 12 iulie, ora 9.00 — 11 octombrie, ora 16.00. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune este de 7,1 milioane de euro, impartita astfel: 4,9 milioane de euro pentru submasura 9.1 si 2,2 milioane de euro pentru submasura 9.1a.
Modalitatea de depunerea a cererilor de finantare pentru infiintarea grupurilor de producatori este cea on-line, pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere al unui proiect pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.
„Aceste doua submasuri se adauga celor 11 deja deschise in acest an, alocarea totala disponibila fiind de peste 1,15 miliarde de euro doar pentru 2016. Pana in acest moment au fost solicitate Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin cele peste 2.300 de solicitari de finantare depuse in sesiunea 2016, fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 554 de milioane de euro. Trebuie sa precizez ca urmeaza sa fie lansate apeluri si pentru depunerea proiectelor destinate investitiilor non-agricole in mediul rural”, a declarat directorul general AFIR, David Eugen POPESCU.
Solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin sM 9.1 si sM 9.1a sunt grupurile de producatori din sectorul agricol si cel pomicol care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014, conform legislatiei nationale in vigoare (Ordonanta Guvernului nr. 37/2005 cu modificarile si completarile ulterioare).
Rata sprijinului public nerambursabil aferent celor doua submasuri acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoastere si suma maxima de 100.000 euro/an. Sprijinul financiar este platit in transe anuale, acordat in baza unui plan de afaceri.
Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si cel pomicol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Investitiile colective incurajeaza asocierea micilor producatori si pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici in ferme familiale comerciale. Prin promovarea productiei/ comercializarii in comun, fermierii pot depasi constrangerile cauzate de dimensiunea redusa a exploatatiilor, atunci cand fermierii opereaza in mod individual.
Submasura 9.1 - Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale.
Obiectivele submasurii 9.1:
· Adaptarea productiei si a produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
· Introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
· Stabilirea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
· Realizarea unor activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare si pentru protejarea mediului.
Beneficiarii:
· grupurile de producatori care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care sunt recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare, pentru urmatoarele sectoare:
– culturi de camp;
– horticultura (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol);
– cresterea animalelor si pasarilor, mixte;
Sprijinul nerambursabil va fi de 100% dar:
· nu va depasi:
– anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani
– 100.000 euro/ an
Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:
· Anul I - 10%;
· Anul II - 8%;
· Anul III - 6%;
· Anul IV - 5%;
· Anul IV - 4%;
Sprijinul nerambursabil se va plati sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
Submasura 9.1a - Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de infiintare a grupurilor de producatori in sectorul pomicol.
Obiectivele submasurii 9.1a:
· Imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor pomicole;
· O mai buna integrare pe piata a producatorilor primari;
· Cresterea veniturilor producatorilor prin comercializarea in comun a productiei;
· Crearea si promovarea lanturilor scurte;
· Respectarea standardelor comunitare de mediu si clima, siguranta alimentara etc;
Beneficiarii:
· Grupurile de producatori din sectorul pomicol care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta dupa 1 ianuarie 2014 si inainte de solicitarea sprijinului;
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public si nu poate sa depaseasca anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani si 100.000 euro/an.
Sprijinul nerambursabil se plateste sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
Sprijinul nerambursabil se calculeaza pe baza productiei comercializate anual prin intermediul grupului. In primul an, se poate plati grupului de producatori un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a productiei comercializate de membrii acestuia, in ultimii trei ani inainte de aderarea la grup.
Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:
• anul I - 10%
• anul II - 8%
• anul III - 6%
• anul IV - 5%
• anul V - 4%.
Toti cei interesati sa depuna proiecte prin intermediul celor doua submasuri pot consulta pe Ghidul Solicitantului pe www.afir.info.
Articole conexe
Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene
de Bianca TilaAfaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile
de Bianca TilaFonduri europene pentru competente digitale avansate
de Florin AmarieiProgram pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc
de Florin AmarieiAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit