Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectele IT, Big Data si Open Data pot accesa fonduri de pana la 24 de milioane de euro

de Ideideafaceri.ro 16 Iul. 2018 6068
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania pregateste pentru cei interesati de dezvoltarea unei afaceri in domeniile IT, Big Data sau Open Data o linie speciala de finantare din fonduri europene.

Ministerul Fondurilor Europene (Autoritatea de Management pentru Programul Operational Competitivitate - POC) si Organismul Intermediar pentru Societatea Informationala (din subordinea Ministerului Comunicatiilor) au scos joi in dezbatere publica un nou Ghid al solicitantului pentru un apel de proiecte finantat cu aproape 24 de milioane de euro din fonduri europene.
 
Proiectul de ghid al solicitantului este aferent Actiunii 2.3.1. Consolidarea si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice dedicate serviciilor de e‐guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viata cetatenilor si intreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental si a comunicarii media sociale, a Open Data si Big Data – SECTIUNEA E-GUVERNARE SI OPEN DATA - Axa prioritara 2 - Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva.
 
Dupa terminarea consultarii publice, dupa 9 august, MFE va stabili ghidul final si apoi va deschide oficial apelul de proiecte in sistemul electronic MySMIS 2014.
 
Solicitantii de fonduri europene, care vor derula proiectele, sunt institutii de stat:
 
1. Autoritati/institutii publice centrale sau structuri publice ale acestora cu personalitate juridica proprie care:
  • gestioneaza / coordoneaza servicii publice ce vizeaza evenimente de viata predefinite sau contribuie la dezvoltarea evenimentelor de viata,
  • gestioneaza / coordoneaza /asigura servicii sau actiuni cu privire la sustinerea activitatilor legate de evenimentele de viata.
 
2. Parteneriate intre cei mentionati mai sus.
 
Banii sunt disponibili pentru toata tara. In Bucuresti-Ilfov, proiectele vor primi 80% bani europeni si 20% de la bugetul de stat, iar in restul tarii, 85% de la UE si 15% de la buget.
 
Cu acesti bani ar urma sa fie realizate sisteme informatice de Big Data, Open Data, e-guvernare pentru serviciile publice de evidente in asa-numitele evenimente de viata pentru populatie si firme.
 
De exemplu, pana acum au fost deschise deja apeluri pentru evenimente de viata ca:  
  • stare civila (nastere, casatorie, divort, deces).
  • activitatea agentilor economici:
  • inceperea unei afaceri: verificare disponibilitate si rezervare denumire firma / emblema; asistenta si redactare documente constitutive; infiintare persoana juridica; inregistrare persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale; modificari persoane juridice; modificari PFA/ intreprinderi individuale / intreprinderi familiale, etc.
  • drepturi si responsabilitati cetatenesti (eliberarea actelor de identitate, obtinerea unui pasaport, obtinerea permisului de conducere auto, inregistrarea unui autovehicul).
 
Serviciile publice aferente evenimentelor de viata, presupun atingerea unui anumit grad de sofisticare, imposibil de realizat in lipsa identificarii electronice - interactiune bidirectionala:
  • posibilitatea de a transmite online formulare completate;
  • tranzactii electronice complete, inclusiv livrarea si/sau plata;
  • personalizarea si pro-activitatea.
 
Institutiile/autoritatile administratiei publice trebuie sa garanteze cetatenilor respectarea caracterului privat, precum si a confidentialitatii, a autenticitatii, a integritatii si a nerepudierii informatiilor furnizate de cetateni si societati.
 
La randul lor, cetatenilor si firmelor trebuie sa li se ofere certitudinea ca interactiunea lor cu autoritatile publice este sigura si ca are loc intr-un mediu de incredere.
 
Interventiile Programului Operational Competitivitate 2014-2020 (POC) finantate in cadrul acestui apel includ:
 
- Sectiunea E-guvernare - Interventiile in cadrul POC vor viza intreg necesarul de infrastructura pentru crearea si activarea de servicii e-guvernare la nivel IV de sofisticare, aferente evenimentelor de viata nefinantate  pana in prezent.
 
- Sectiunea Open data:
 
Colectarea si integrarea  intr-o singura platforma la nivel national a datelor deschise furnizate  in timp real de institutiile publice;
Dezvoltarea la nivel national a unui sistem electronic si/sau fizic - de colectare a datelor relevante din diverse surse ( precum senzori, institutii, persoane, rapoarte, sinteze, arhive, etc )
 
Proiectele de Open Data vor avea ca suport serviciile Cloudului Guvernamental.
 
Proiectele pe care statul le va realiza prin acest call vor constitui o oportunitate si pentru firmele IT furnizoare de echipamente si servicii, in urma unor proceduri de achizitii publice. Nu vor fi insa permise achizitii in regim de leasing si nici de echipamente second-hand.
 


Tags: finantare europeanabani europenifinantare proiecte itproiecte open data

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Finantare europeana pentru afaceri neagricole in mediul rural din Romania

de Florin Amariei
26 Mar 2019
Poti sa pornesti si sa dezvolti o afacere in mediul rural din Romania cu finantare europeana pentru activitati neagricole. Doriti sa demarati o...

Ce bani europeni mai poti lua la final de 2018

de Florin Amariei
19 Nov 2018
Mai sunt fonduri europene disponibile pentru cei interesati sa-si creasca afacerea sau sa-si deschida una noua. Iata ce mai poti accesa....

Obtine bani europeni nerambursabili pentru afacerea ta

de Florin Amariei
22 Oct 2018
Dezvolta-ti afacerea cu bani europeni nerambursabili. Iata ce linii de finantare poti accesa. Linii de finantare pentru startupuri si inreprinderi...

Bani europeni pentru afaceri non-agricole in mediul rural

de Florin Amariei
06 Sep 2018
Obtine banii necesari din fonduri europene nerambursabile si cladeste-ti afacerea la care te gandesti de atat de mult timp! Doriti sa demarati o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]