Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Simplificari in accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014-2020

de Alina Constantinescu 08 Nov. 2016 3971
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru a veni in sprijinul solicitantilor de fonduri europene nerambursabile, derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a realizat o serie de simplificari si modificari procedurale dar si legislative in accesarea submasurilor de finantare.

„Prin acest pachet de masuri privind simplificarile procedurale si metodologice, AFIR si-a propus sa mute povara birocratica a obtinerii de avize si aprobari de la beneficiar la Agentie, prin solicitarea acestora direct de la insitutiile care le elibereaza” a precizat directorul general al AFIR, David Eugen POPESCU.

 In acest sens, AFIR a redus numarul documentelor solicitate (avize, adeverinte, certificate) la depunerea Cererii de Finantare. Aceasta masura de simplificare a fost posibila prin semnarea mai multor protocoale de colaborare de catre AFIR cu alte institutii ale statului, astfel incat AFIR verifica o serie de informatii direct la institutiile partenere.

Astfel, solicitantii nu mai trebuie sa prezinte certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comertului pentru ca informatiile sunt verificate direct de catre expertii AFIR in baza de date a ONRC. AFIR procedeaza in mod similar si cu alte institutii cum sunt: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si altele.

Pentru ca simplificarea si reducerea documentatiei solicitate reprezinta o preocupare permanenta, AFIR poarta discutii si cu alti parteneri institutionali. Astfel, se fac demersuri impreuna cu Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru verificarea directa a certificatelor fiscale si eliminarea obligativitatii depunerii acestora de catre potentialii beneficiari PNDR, dar si cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) pentru verificarea cazierului judiciar.

O alta serie de modificari in accesarea fondurilor europene nerambursabile prin PNDR 2014 – 2020 sunt cele legislative. Dintre acestea, amintim faptul ca s-au eliminat restrictiile privind numarul de proiecte depuse. Totodata, nu mai sunt exclusi de la finantare o serie de potentiali beneficiari, cum ar fi beneficiarii cu contracte reziliate si beneficiarii aflati in litigiu cu AFIR.
Pot depune cereri de finantare chiar si solicitantii cu debite fata de AFIR, in cazul in care achita debitele, dobanzile si majorarile de intarziere pana la data semnarii Contractului de Finantare.

De asemenea, tot ca masura de simplificare privind depunerea proiectelor de investitii, a fost modificat Regulamentul de organizare si functionare a procesului de selectie si a procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2014 – 2020. Cele mai importante modificari ale ROF- ului de Selectie sunt:

- Majorarea plafonului maxim de depunere a proiectelor de la 120% la 200% din valoarea alocarii bugetare pentru sesiunea anuala. Astfel, depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut in Anuntul de lansare sau inainte de acest termen, daca valoarea publica a tuturor proiectelor depuse cu un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring este mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase) ajunge la 200% din nivelul alocarii sesiunii anuale a masurii/ submasurii/ componentei (alocare distincta).

- In primele 5 zile calendaristice din fiecare etapa de depunere nu se aplica plafonul maxim de depunere a proiectelor. Astfel, in primele 5 zile calendaristice de la deschiderea sesiunii de primire proiecte nu se aplica plafonul maxim al depunerii – indiferent de valoarea totala a fondurilor solicitate prin proiectele depuse. In a 6-a zi se aplica plafonul maxim al depunerii de 200% din nivelul alocarii sesiunii anuale, in limita fondurilor disponibile.

- Versiunea finala a Ghidul Solicitantului, inclusiv anexele aferente si fisele specifice de evaluare sunt publicate pe pagina oficiala de internet a AFIR (www.afir.info) cu cel putin 7 zile calendaristice inainte de lansarea sesiunii de depunere a proiectelor.

 O alta masura care se afla in analiza la AFIR este posibilitatea eliminarii cererii de plata la prima trasa si includerii acesteia in etapa de contractare. Masura vizeaza proiectele finantate prin intermediul unui sprijin de tip forfetar (de exemplu: sM 6.1, sM 6.2, sM 6.3, sM 9.1).

Sursa: AFIR


Tags: fonduri europeneafirpndr 2014-2040fonduri nerambursabileafaceri cu fonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agropensiunile beneficiaza de fonduri europene

de Bianca Tila
22 Mai 2024
Ministerul Agriculturii urmeaza sa lanseze linia de finantare DR-29, dedicata antreprenorilor din mediul rural care vor sa dezvolte activitati...

Afaceri la inceput de drum. Cum pot accesa fonduri europene nerambursabile

de Bianca Tila
13 Mai 2024
Fondurile europene nerambursabile pot fi solicitate de persoane juridice: societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si...

AFIR: Proiecte de investitii in exploatatii pomicole in valoare de 20,33 milioane de euro

de Bianca Tila
01 Mar 2023
In baza punctajului obtinut pentru finantare, un numar de 44 de fermieri au fost selectati pentru realizarea investitiilor in propriile exploatatii...

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]