Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sprijin financiar de la Guvern pentru sustinerea mestesugarilor si artizanilor

de Alina Constantinescu 06 Sep. 2016 3262
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Operatorii economici din domeniul mestesugurilor si artizanatului vor beneficia de ajutor de minimis in conditiile in care Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Memorandumul cu tema "Incadrarea schemei de ajutor de minimis - Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului - in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman".

Sprijinirea dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii este o prioritate atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivel national, deoarece aceasta categorie de agenti economici constituie coloana vertebrala a oricarei economii moderne.

In aceasta toamna va fi organizat, de altfel, un festival al antreprenoriatului, care ”face parte din demersurile guvernului de activare si sustinere a potentialului economic al sectoarelor culturale si creative din Romania. In cadrul evenimentului, pozitionat ca un festival al industriilor creative, vom imbina cultura cu initiativa de business, iar autoritatea publica se pozitioneaza ca facilitator si catalizator al initiativei private, ca determinant al dezvoltarii sectorului creativ si cultural", a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Prin masurile de sprijin pentru IMM-uri la nivel national, care se incadreaza in politica la nivel european, se urmareste: imbunatatirea ritmului de crestere economica si a competitivitatii intreprinderilor intr-o economie bazata pe cunoastere, cu un puternic accent pe globalizare; promovarea spiritului antreprenorial; imbunatatirea cadrului financiar pentru  intreprinderi, in special pentru IMM; facilitarea accesului la finantare.

Scopul schemei de ajutor de minimis, administrata de  Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, este de a sustine operatorii economici prin stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la targuri, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1407/2013 si este complementara cu programele finantate din fonduri europene.

Schema de minimis este conceputa ca program multianual, pana in anul 2020, cu finantare de la bugetul de stat, iar selectia beneficiarilor ajutorului de minimis se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat prin legea bugetului de stat si cu respectarea unor conditii de eligibilitate.

Schema de minimis pentru mestesuguri si artizanat, cu finantare de la bugetul de stat este elaborata pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani. Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna septembrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile ajutorului de minimis este pana la finalul anului 2016.

Schemele de minimis pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii implementate prin programele nationale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane lei lei, conform anexei la legea bugetului de stat pe anul 2016, nr. 3/35/02 pag. 2 la cap bugetar 55.16 in cadrul titlului VII ALTE TRANSFERURI, Sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi si sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Conform Anexei 3/35/27 la Legea bugetului de stat pentru anul 2016, bugetul schemei de ajutor de minimis pentru mestesuguri si artizanat este  890.000 lei.

Numarul minim al operatorilor economici beneficiari ai acestei scheme de ajutor de minimis este estimat la 160/an, respectiv 800 beneficiari pentru perioada 2016-2020.

Ca efecte ale implementarii schemei de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, se preconizeaza:

a) stimularea cererii interne de servicii si produse, care presupun un grad important de prelucrare manuala;

b) dezvoltarea contactelor de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale;

c) imbunatatirea accesului mestesugarilor la informatii de piata si facilitarea valorificarii acestor informatii;

Rezultate preconizate:

a) castigarea de piete externe noi pentru acest tip de produse si servicii;

b) cresterea vizibilitatii pe piata atat a mestesugarilor, cat si a produselor si serviciilor furnizate de acestia;

c) promovarea serviciilor si produselor realizate apelandu-se la tehnologii traditionale si avand o componenta de prelucrare manuala semnificativa;

In perioada 2009-2015 au fost finantati prin intermediul Programului un numar de 625 operatori economici. Bugetul schemei, aprobat prin legea bugetului de stat pentru perioada 2009-2015 a cumulat 7,780 milioane lei lei, ceea ce a permis finantarea a 625 operatori economici.


Tags: mestesuguriartizanatsprijin financiarajutor de minimis

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sprijin financiar european pentru IMM-urile romanesti

de Florin Amariei
11 Iun 2018
Viitorul program privind Piata Unica a UE, in valoare de 4 miliarde de euro, se va concentra asupra IMM-urilor care vor putea accesa aceste fonduri...

Sprijin financiar prin PNDR 2020 pentru afaceri in apicultura

de Alina Constantinescu
15 Mar 2018
In ultimii ani sectorul apicol a cunoscut o dezvoltare semnificativa datorita programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau national, care au...

Sprijin financiar de aproximativ 57 de milioane de lei pentru sectorul zootehnic

de Marinache Paula
06 Apr 2017
Crescatorii de animale vor beneficia in acest an de sprijin financiar in valoare totala de 56,58 milioane de lei, potrivit unei Hotarari aprobate...

Intreprinderile sociale primesc sprijin financiar din fonduri europene

de Alina Constantinescu
27 Iul 2016
Intreprinderile de economie sociala, care prin activitatea lor contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunitati, pot primi un...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]