de Florin Amariei
31 Mai. 2021
3603
In perioada 1-2 iunie UE si Consiliul UE definitiveaza fondul UE pentru afaceri care are ca scop dezvoltarea supercalculatoarelor, a inteligentei artificiale si a competentelor digitale avansate.
Agenda digitala va fi dedicata anul acesta deceniului digital al Europei. Acest eveniment la nivel inalt se va axa pe obiectivele pe care si le-a fixat UE pentru 2030 in cadrul deceniului digital si pe programul Europa digitala, un nou program de finantare in valoare de 7,5 miliarde de euro, destinat implementarii de proiecte digitale europene.
Programul va finanta proiecte europene in patru domenii: supercalculatoarele, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si competentele digitale avansate. In timpul evenimentului, reprezentantii sectorului si ai mediului de afaceri, inclusiv ai intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si ai startupurilor, precum si organismele guvernamentale vor avea posibilitatea de a afla mai multe despre posibilitatile pe care le ofera programul Europa digitala si de a primi orientari practice.
La Adunarea privind Agenda digitala vor participa ministri din mai multe state membre, reprezentanti ai Parlamentului European si ai Comisiei, precum si reprezentanti ai sectorului privat si ai societatii civile. Acestia vor discuta despre cum ar putea fi promovate, pe de o parte, exemplul Europei in toate domeniile si, pe de alta parte, obiectivele pentru 2030 prezentate in Comunicarea Comisiei privind deceniul digital, inclusiv cele referitoare la competentele digitale, la transformarea digitala a intreprinderilor, la conectivitatea de mare viteza si la infrastructura digitala sigura si durabila, precum si la digitalizarea serviciilor publice. Discutiile se vor concentra, de asemenea, asupra modului in care pot fi promovate si protejate cel mai bine in mediul digital valorile si drepturile europene.
"Protejarea valorilor UE intr-un context digital este tot mai importanta in conditiile in care ne petrecem o parte importanta din timp online. Prin urmare, miza deceniului digital este sa garanteze faptul ca, in calitate de cetateni, avem aceleasi drepturi atat online, cat si offline", a afirmat Margrethe Vestager, vicepresedintele executiv pentru o Europa pregatita pentru era digitala.
La randul sau, Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat: "Am putut constata, in timpul pandemiei, ce rol central au ajuns sa ocupe tehnologiile digitale in viata noastra. Sectorul digital va fi unul dintre principalii piloni ai eforturilor noastre de redresare. Trebuie sa construim impreuna un continent rezilient si suveran din punct de vedere digital, cu sprijinul programului Europa digitala".
In prima zi a Adunarii privind Agenda digitala se va discuta despre deceniul digital: Viziunea Europei si posibilitatile de transformare digitala a Europei pana in 2030.
Discutiile se vor concentra asupra definirii caii pe care trebuie sa o urmeze Europa pentru a face din transformarea digitala o reusita pana in 2030, pe baza viziunilor prezentate in luna martie de catre Comisie in cadrul Busolei pentru dimensiunea digitala. Se vor face investitii importante in vederea atingerii obiectivelor fixate in acest domeniu, inclusiv prin intermediul Mecanismului de redresare si rezilienta.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: uefond afacerifond afaceri ue inteligenta artificiala