Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa devin francizor si sa-mi vand afacerea la cheie?
"Se pare ca acum este momentul francizarilor. Pare mai avantajos sa francizezi si sa vinzi francize decat sa cumperi una. Dar, mai intai afacerea trebuie adusa la cheie.
Trebuie ca proprietarul sa construiasca sau sa aleaga intre unitatile sale una pe care sa o denumeascaCriptomonede Ghid practic pentru incepatori
Propriul meu plan de afaceri
Cultura castravetelui anti-diabet
Idei de afaceri - As vrea in primul rand sa abordam subiectul “cum sa devin francizor?” Sa presupunem ca cineva in Romania are o afacere la cheie pe care doreste sa o francizeze. Ce trebuie sa faca in acest sens?
Eugen Driga - Sincer? El ar trebui sa apeleze la o firma specializata. Avem in Romania peste 500 de marci pe piata de franciza. Din ele peste 250 nu au deschis niciodata nicio unitate de franciza.
Circa 400 nu au deschis nicio unitate in ultimii 2 ani. 80% din francize sunt construite in house folosind un jurist sau un avocat bun in divorturi dar fara experienta in domeniul francizei, folosind tehnicienii casei care cunosc knowhow-ul dar au probleme in a-l transmite exact prin manuale operationale sau au probleme de optimizare globala.
In acelasi timp functioneaza ceea ce Michael Gerber* denumeste "fatal assumption" adica presupunerea ca acela ce cunoaste partea tehnica a afacerii: un bun bucatar, de unul singur, poate deschide cu succes o unitate de catering iar apoi dezvolta un lant de unitati in franciza.
* Michael Gerber - considerat un guru am micilor afaceri
In primul rand afacerea chiar trebuie adusa la cheie!
Trebuie ca proprietarul sa construiasca sau sa aleaga intre unitatile sale una pe care sa o denumeasca "unitatea prototip a francizei. Aceasta va fi unitatea ce va fi clonata.
De aceea va trebui sa scoata din fluxul de activiate orice element ce poate fi inutil si sa optimizeze activitatea. Spre exemplu, va trebui sa gandeasca ca 30 de minute pierdute in unitatea sa inseamna 300 de minute pierdute cand va avea 10 unitati in franciza.
De asemenea, el trebuie sa gandeasca prototipul ca putand fi operat si condus de oricine in locul lui dupa ce a trecut prin stagiile de training necesare. O afacere obisnuita poarta amprenta proprietarului cu toate caracteristicile bune sau rele ale acestuia. Ei bine, o franciza trebuie foarte bine gandita.
Idei de afaceri - Cum ii sprijina IMO pe viitorii francizati?
Eugen Driga - Tuturor celor interesati de o afacere sau alta in acest sistem le-am pus la dispozitie gratuit (pe site) cursul de franciza. in al doilea rand ii indrumam sa citeasca bine contractul, sa puna intrebari francizorului, sa viziteze unitati francizate, sa discute cu francizatii si cu clientii acestora. Sa apeleze la un contabil care sa se uite cateva ore pe proiectiile financiare si sa puna intrebari francizorului.
Prietenul meu Don Sniegowky de la Blue MauMau din S.U.A. (comunitate a francizatilor) le solicita francizatilor sa nu intre intr-o retea care nu are inca o asociatie ONG independenta a francizatilor. Dar ei sunt mult mai avansati si in acelasi timp mult mai bine platiti.
Idei de afaceri - Dar pe francizori?
Eugen Driga - ii ajutam cu francizarea de a A la Z adica cu toate documentele si etapele necesare francizarii si le dezvoltam dupa aceea reteaua nationala sau internationala de franciza.
Idei de afaceri - Cum a formatat IMO francize internationale pentru a avea succes in Romania? Dati-ne un exemplu de succes!
Eugen Driga - IMO a pregatit strategia de intrare in Romania pentru brandul international de fashion accesories Lollipops Paris.
Idei de afaceri - Aveti o abordare crestina a conceptului de franchising: "adevaratul profesionist este cel interesat in a-i ridica pe ceilalti la nivelul sau si in a-i ajuta sa ajunga la nivelul lor maxim de dezvoltare". Ideea cursului gratuit aduce roadele scontate?
Eugen Driga - Este fundamental si obligatoriu pentru un francizor sa transmita toata experienta sa in respectiva afacere francizatului sau. Altfel franciza esueaza in 80% din cazuri.
Cursul de franciza a fost adoptat de multi francizori ca o conditie preliminara inceperii afacerii dupa semnarea contractului de franciza. Multi francizati semneaza contractul si platesc taxa inainte de a sti exact ce este si cu ce se mananca franciza.
Articole conexe
Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania
de Bianca TilaFranciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania
de Bianca TilaCum procedez daca vreau sa-mi francizez afacerea?
de Idei de afaceriCare sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit