Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sa optezi sau nu pentru o afacere in franciza?

de Idei de afaceri 16 Sep. 2024 47820
De ce sa optezi sau nu pentru o afacere in franciza?
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca vrei sa-ti incepi viata de antreprenor, insa nu esti familiarizat cu strategiile financiare, poti opta pentru achizitionarea unei francize. Este o modalitate buna de a invata tehnici si concepte de la brand-uri consacrate. Activitatea in franciza se desfasoara precum intr-o afacere proprie, in care evoluezi continuu.

Ce este o franciza?

Franciza este stabilita in modelul de dezvoltare al unui business. De cele mai multe ori este utilizata de catre proprietarii unui brand deja consacrat, ce vor sa se extinda la nivel local sau international cu costuri reduse. Franciza este o modalitate buna pentru antreprenorii la inceput de drum, care nu au inca o idee proprie. In dezvoltarea brand-ului, franciza ajuta mult, mai ales ca investitia este facuta de cel ce doreste sa achizitioneze una. Proprietarul este scutit de orice taxa, din acest punct de vedere, avand doar de castigat. De asemenea, cel ce cumpara franciza primeste prin contract o taxa initiala la care se adauga o cota lunara din vanzarile brand-ului. 
 
Franciza este o replica a business-ului original, ce respecta conceptul si regulile companiei mama si poate fi detinut de un comerciant independent. In locatia francizei, toate aspectele caracteristice brand-ului sunt respectate, incepand de la servicii, mobilier pana la uniforma angajatiilor.
 
Pentru a intelege mai bine cum se organizeaza si functioneaza o franciza, va oferim o lista de exemple pe care le intalnim oriunde in Romania:
 
1. McDonald's - franciza fast food, lider mondial pe piata de fast food, prezent in aproximativ 100 de tari cu peste 30.000 de restaurante si vanzari anuale de peste 14 miliarde de euro. In Romania a fost deschisa prima unitate pe data de 16 iunie 1995, in Bucuresti. O locatie in franciza de McDonald's variaza intre 500.000 si 1,5 milioane de dolari, unde achizitia francizei este de 45.000 de dolari. 
 
2. Pizza Hut - franciza de mancare - pizza, cea mai cunoscta la nivel global, prezenta in aproximativ 12.000 de locatii din 100 de tari. In Romania a intrat in sistemul de franciza in anul 1994. O franciza a acestui brand poate ajunge la un milion de dolari, cu o taxa de intrare de 25.000 de dolari si o taxa de operare de 6,5% din veniturile aferente. 
 
3. KFC - franciza de mancare - specializata in pui prajit, prezent in aproximativ 82 de tari din lume. In Romania a venit in anul 1997, in Bucuresti. Achizitia unei francize KFC este intre 1,1 si 1,7 milioane de dolari.
 
4. 5 to go - franciza de HORECA - cafea, prezent in aproximativ 170 de locatii la nivel national. 5 to go este un brand romanesc inceput in 2015 si dezvoltat pana in prezent. Achizitia unei francize a acestui brand se estimeaza intre 15.000 - 20.000 euro.
 
5. Petru - franciza de mancare - simigerie, prezent in aproximativ 90 de locatii la nivel national. Este un brand romanesc, ce si-a inceput activitatea in anul 1939. In cei 80 de ani de traditie acest brand a avut o pauza, insa in 2009 si-a reluat activitatea, oferind bucurie trecatorilor prin preparate. Achizitia unei francize Petru se ridica la 10.000 euro.

De ce sa achizitionezi o franciza?

Cum am spus, franciza poate fi un start bun in viata de antreprenor. In acest fel, te poti familiariza cu managementul unui business si dinamica acestuia. Desi, din exterior pare ca ai propria afacere, tu esti de fapt sub protectia brand-ului unde beneficiezi de know-how-ul si strategia de marketing a francizorului. Decizia achizitionarii unei francize este asumarea ta ca antreprenor sub indumare. Prin platirea taxei de francize obtii brand-ul, strategia de marketing, conceptul de produs sau serviciul. Cel ce detine o franciza are obligatia de a analiza publicul tinta, de a face un plan de afaceri, de a dezvolta o strategie financiara si de a angaja personal. De asemenea, acesta poate opta si pentru gasirea si dezvoltarea propriei strategii de marketing, in ciuda faptului ca beneficiaza de una din partea furnizorului.  
 
In baza constractului incheiat intre brand si cumparatorul fracizei se stabilesc niste reguli. De asemenea, pe baza constractului cumparatorul poate obtine licenta pe o perioada limitata de timp, respectand conditiile companiei mama.
 
Modelul de obtinere al unei francize este destul de simplu. Fiecare companie are propriile conditii, insa, toate merg pe acelasi sistem. Compania mama prezinta principiile si conditiile sale, cumparatorul isi argumenteaza atuurile si motivatia in dezvoltarea francizei, iar daca ambele parti sunt de acord, se incheie contractul. 
 

Este sau nu franciza o optiune pentru a deschide o afacere?

Daca vrei sa ajungi la un raspuns concret iata intrebarile la care trebuie sa raspunzi:

1. Exista dovezi ca franciza functioneaza?
Iti doresti o afacere prospera, din care sa scoata bani buni? Plateste o franciza ca sa primesti o afacere deja testata. Daca nu ai aceasta certitudine, investitia reprezinta un risc. Intreaba-te mai simplu “CE ANUME CUMPAR”?

2. Franciza este profitabila?
Analizeaza trecutul financiar al francizei. Traseul perioadelor de ascensiune sau decadere merita o atentie deosebita. S-ar putea sa ai surprize mai tarziu, cand deja ai dat banii si asteptarile nu ti-au fost confirmate.

3. Franciza are un nume pe piata?
De regula, proprietarii francizelor muncesc asiduu ca sa-si faca un nume pe piata, reusind sa se vanda scump. Franciza aleasa de tine are un brand bine pozitionat sau nu a auzit nimeni de ea? Oamenii sunt familiarizati cu aceasta sau nu?

4. Ai la dispozitie un suport de calitate?
Nimeni nu s-a nascut invatat. Cand cumperi o franciza, asigura-te ca dispui de toata logistica necesara.

Cum obtii raspunsurile necesare?
Pentru a avea o imagine clara asupra notiunii de franciza, trebuie sa te intalnesti cu oamenii din bransa. Ei iti vor vorbi despre investitiile primare si perspectivele castigului. in cat timp vei incepe sa ai parte de un profit?

Daca nu te multumeste planul lor de afaceri, construieste-l pe al tau. Te poti baza pe propriile studii de piata. Totodata, este de la sine inteles ca trebuie sa te bazezi pe opiniile avizate ale unui specialist independent de franciza pe care o cumperi.

In cadrul firmei s-ar putea sa ai parte doar de previziuni optimiste, menite sa te convinga. Mizeaza pe parerea obiectiva, in defavoarea celei subiective.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: francizaafacereafaceriafacere in franciza

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Cum procedez daca vreau sa-mi francizez afacerea?

de Idei de afaceri
24 Iun 2024
Daca vrei sa iti francizezi afacerea trebuie sa apelezi la o firma specializata. In acest fel, afacerea ta se va extinde, ajungand la cat mai multi...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
24 Iun 2024
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]