Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Francize - Librarie cu carti la jumatate de pret

de Mirela Rosu 12 Iul. 2007 7321
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

"Remainders" inseamna carti la jumatate de pret - exemplarele nevandute ale unui editor care greseste tirajul, coperta, titlul, subiectul sau pretul.



Termenul s-a nascut in Statele Unite, unde aceasta piata este activa din primii ani ai secolului trecut. In Europa a ajuns de-abia in anii '60,  cand italianul Biagio Melloni si-a deschis primul punct de vanzare la Milano.

Formula cartii la jumatate de pret s-a afirmat imediat in Italia. Astazi, remainders detine circa 3% din piata cartii in Peninsula, cu o cifra de afaceri in 2006 de peste 50 de milioane de euro.

Adaos comercial mic, volum mare de marfa vanduta
Cum functioneaza piata remainders? Editurile nu vand direct comerciantilor en detail, ci angrosistilor, care cumpara cantitati mari de carti nevandute, cu o reducere de pret intre 85 si 90%. De la acestia, comerciantul cumpara cartile la 20-30% din pretul de pe coperta, pentru a le revinde apoi la 50%. Marja de adaos comercial  nu este prea atractiva, ca urmare iata de ce cifra de afaceri trebuie sa fie ridicata.

Localizarea este un factor determinant. Nu este neaparat necesara deschiderea punctului de vanzare in zona zero a orasului - este suficienta identificarea punctelor de trafic pietonal, de exemplu in statiile de metrou, in apropierea scolilor, in complexurile comerciale...

O cerinta esentiala pentru a intra pe aceasta piata este cunoasterea sectorului si pasiunea pentru carte. Trebuie alese titlurile potrivite si schimbata mereu modalitatea de expunere. De asemenea, o preocupare permanenta trebuie indreptata spre promovarea punctului de vanzare, mai ales daca situarea lui nu este centrala.

Dar mai este un mijloc pentru a lucra in domeniul remainders - acela al vanzarii prin corespondenta. „Greutatile din acest sector - explica Mario Stavolta, titular al firmei Il Compralibro - nu sunt mici. Acum 15 ani, cand mi-am inceput activitatea, piata cartilor la jumatate de pret era in crestere. Astazi incepe sa dea semne de saturatie si de aceea trebuie abordat canalul vanzarii prin posta, care cere o investitie mare in publicitate si in pregatirea catalogului." 
 
Cateva socoteli... si franchising-ul
„Infiintarea unui punct remainders de circa 70 de metri patrati - explica Stavolta - cere o investitie de cel putin 20.000 de euro pentru cumpararea marfii. Un magazin care functioneaza bine nu are o cifra de afaceri mai mica de 50.000 de euro,cu un profit in jurul a 20%."

In domeniu exista cateva propuneri de franchising. „Afilierea la o retea deja existenta reprezinta o garantie", remarca Saverio Terraciano, responsabil pentru dezvoltarea in franchising la editura Fratelli Melita din la Spezia. "Noi oferim afiliatilor o experienta de 30 de ani, iar lor le cerem o investitie de circa 40.000 de euro pentru amenajarea unui local de 100 mp. Nici o investitie, in schimb, pentru carti, care sunt furnizate cu plata dupa vanzare. Afiliatii nostri obtin, in medie, o cifra de afaceri de 150.000 de euro, cu un profit ce poate atinge 40%."

Carti cu plata la vanzare ofera si Nuova Gross din Rimini, care propune in franchising deschiderea unui punct de vanzare pentru carti la jumatate de pret, sub marca Gulliver.

Investitia initiala pentru inceperea activitatii este de 5.000 de euro pentru amenajarea localului - de mobilier si de furnizarea marfii se ocupa firma Nuova Gross, care acorda afiliatului o reducere de 72,5% din pretul de pe coperta al cartilor. Titlurile disponibile intr-un magazin Gulliver sunt in numar de cca 10.000 si printre acestea, se afla, in general, si o selectie de titluri noi, vandute insa la pret intreg.



Tags: afacerimagazincartilibrarie

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Franciza 5 to go: taxe si conditii

de Bianca Tila
18 Apr 2023
Cafeneaua 5 to go a devenit repede apreciata si iubita. Aceasta afacere romaneasca a cucerit prin pret si produse de calitate. In prezent,...

Negocierile s-au incheiat cu 1 milion de euro

de Bianca Tila
29 Iun 2022
Lantul de restaurante Spartan a incheiat o intelegere pentru preluarea a cinci dintre locatiile Taksim din Bucuresti, dupa negocieri ce au durat mai...

Registru National de Franciza pentru monitorizarea afacerilor

de Florin Amariei
25 Oct 2018
Romania va implementa un Registru National de Franciza pentru monitorizarea afacerilor. Guvernul Romaniei a adoptat un proiect de lege prin care...

Afaceri in franciza - Armand, o cofetarie cu peste 1300 de produse savuroase

de Idei de afaceri
28 Apr 2016
Cofetaria Armand s-a lansat in urma cu sase ani, se bucura de un real succes si detine in prezent 3 locatii. In plus, vanzarea se face si cu ajutorul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]