Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucruri pe care trebuie sa le stii despre franciza

de Andrioae Ruxandra 21 Mai. 2014 3724
2.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca esti in punctul in care ai facut o lista scurta a unor eventuale oportunitati de franciza, atunci este gata sa discuti cu proprietarii acestora. Opiniile lor, sugestiile si sfaturile vor fi un barometru excelent vizavi de ce franciza merita sa investesti in ea. Totusi, este important sa discuti cu cativa proprietari diferiti pentru a-ti face o idee buna despre directia in care sa o apuci, fiindca unul poate fi extrem de entuziast, in timp ce altul mai degraba negativist. Desi fiecare opinie conteaza, tu esti cel care trebuie sa cantareasca informatia, folosindu-te de propriile ganduri si sentimente. Asta te va ajuta sa vezi franciza din perspectiva cuiva care chiar lucreaza in domeniu, in loc sa citesti despre asta intr-o brosura sau in rapoartele financiare.

In SUA, francizorii sunt obligati prin lege sa furnizeze informatii de contact ale celor mai apropiate puncte de franciza de locul unde intentionezi sa-ti deschizi afacerea. Asta iti va da ocazia sa discuti cu ei si sa folosesti aceste conversatii in luarea unei decizii, in asa fel incat sa faci pana la urma o investitie inteligenta si atent gandita. Totusi, nimeni nu promite ca nu exista companii in franciza prost administrate, care sa-si incurajeze francizorii deja existenti sa puna compania intr-o lumina buna cand vorbesc cu alti doritori. In timp ce o franciza buna nu va face niciodata ceva de genul acesta, exista si companii mai putin scrupuloase care folosesc aceasta tactica pentru a obtine rezultate.
 
Nu esti obligat sa discuti cu francizorii care sunt pe o anumita lista. De fapt, poti sa cutreieri tara in lung si in lat si sa pui intrebari oricui vrei. Ideea este sa obtii o opinie sincera de la oameni care si-au investit timpul, banii si viata in afacerea cu pricina. Poti afla multe lucruri doar discutand, chiar si la telefon, cu francizori greu de gasit prin alte mijloace. Dar trebuie sa stii ca multi dintre ei nu sunt dispusi sa discute despre bani, afacerea lor si ideile lor de dezvoltare. Trebuie sa ataci lucrurile cu finete, ca sa-i faci sa vorbeasca si cu tine.
 
Asta nu se intampla fiindca s-ar teme de repercusiuni din partea companiei mama, ci pentru ca nu vor sa lase din mana secrete bine pazite ale afacerii lor, care au contribuit la succesul lor din prezent sau care ii vor ajuta pe viitor. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand trebuie sa discute cu cineva pe care nu cunosc, care ii suna la intamplare in miezul zilei si vrea sa stie totul despre experienta lor in afaceri. De aceea, sunt sanse ca o abordare directa si personala sa nu functioneze in cazul celor mai multi asemenea intreprinzatori. Dar sunt destui care sunt dispusi sa impartaseasca din experienta lor. Trebuie ceva timp, rabdare si disponibilitatea de a stabili o legatura de incredere inainte ca proprietarii firmelor sa se deschisa si sa iti raspunda la intrebari. 
 
Un lucru pe care trebuie sa-l tii minte este ca e mereu mai bine sa discuti fata in fata decat la telefon. Poate vei stabili o intalnire la pranz, la o cafea sau ai putea sa intri in magazinul lor si sa te prezinti cand nu sunt foarte ocupati. Prezenta ta va fi incomoda intr-un grad sau altul si este important sa constientizezi ca ii "furi" din timp unui proprietar de mica afacere care nu va fi recompensat pentru sfaturile pe care ti le da. Acestea fiind zise, foloseste-ti bunul simt si incearca sa fii cat mai prietenos cand incerci sa-i faci sa-ti vorbeasca. Odata ce gasesti pe cineva care este dispus sa-ti impartaseasca din experienta sa, ar trebui sa ai deja pregatite cateva intrebari la care sa-ti poata raspunde fara sa-ti dea informatii foarte specifice. 
Ar trebui sa-i intrebi cum se simt in cadrul respectivei companii, daca simt ca sunt tratati corect. Ar trebui sa-i intrebi daca investitiile si taxele pe care le platesc se justifica din punct de vedere al profitului si daca le serveste compania mama nevoile si interesele. Poti intreba si daca ar recomanda franciza unui prieten sau membru al familiei si ce sfaturi le-ar da acestora inainte sa semneze contractul. Intreaba-i daca termenii contractului li se par corecti si daca te poti astepta sa-ti recuperezi investitia. Incearca sa eviti intrebarile directe despre anumite castiguri si alte lucruri legate de bani cu exceptia momentului in care ii simti dispusi sa raspunda, eventual impinge aceste intrebari spre sfarsitul intrevederii. Astfel, daca se supara sau se enerveaza, cel putin nu risti sa ti se tranteasca usa in nas inainte de a-ti fi raspuns la toate intrebarile. 
 
Sa afli lucruri despre afacere de la alti francizori va fi un pas important in procesul decizional referitor la faptul daca o anumita oportunitate este cea potrivita pentru tine. Fa-ti timp sa intrebi si chiar sa-ti faci ceva relatii care sa te ajute sa iei o hotarare corecta. Cine stie, daca decizi sa-ti deschizi propria afacere in franciza, contactele pe care le stabilesti in timpul acestei etape preliminare s-ar putea dovedi folositoare pe masura ce inaintezi cu afacerea. 
Informatia inseamna putere, mai ales cand cauti o oportunitate de franciza si vrei sa inveti de la oameni care sunt in mijlocul lucrurilor. 
 
Nu toata lumea va fi dispusa sa discute cu tine si nu toata lumea iti va da informatiile pe care le doresti. De aceea, este important sa vorbesti cu mai mult de unul, doi francizori, iar informatiile astfel obtinute te vor ajuta sa deschizi conversatii interesante pe parcursul carora sa obtii si raspunsurile de care ai nevoie. Profita de aceasta oportunitate de a invata despre afacere si la ce sa te astepti de la ea, daca decizi sa semnezi si sa incepi lucrul cu o anumita companie.  
 
Sursa: income.com
 


Tags: afacerifrancizaoportunitati de afaceriantreprenorifrancizori

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Viata de francizat. Provocari si alegeri

de Idei de afaceri
05 Oct 2023
Intrarea intr-o afacere in sistem de franciza poate fi o provocare pentru oricine doreste sa-si deschida o afacere proprie. Avantajele derularii unei...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]