Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Totul despre francize, pe intelesul tuturor
Franciza este o strategie de dezvoltare a unei afaceri. Este o formă de comerţ care pune în legătură un francizor – proprietar al unei mărci şi deţinător de know-how – şi un comerciant independent care se numeşte francizat. Pentru proprietarul afacerii, franciza este un mod de extindere a afacerii. Pentru francizat, este o oportunitate de a deschide şi a conduce o afacere sub o marcă recunoscută.
O franciză se deschide atunci când francizorul autorizează un francizat să utilizeze marca ÅŸi metodele sale de organizare a afacerii. Francizatul este de acord să funcÅ£ioneze conform condiÅ£iilor stipulate în contractul de franciză, iar francizorul acordă francizatului sprijin ÅŸi asistenţă în deschiderea ÅŸi derularea afacerii. În contrapartidă, francizatul plăteÅŸte francizorului o taxă de intrare în reÅ£eaua de franciză (numită taxă de franciză – entry fee) ÅŸi o taxă periodică (numită redevenţă – royalties).Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Cultura castravetelui anti-diabet
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Prin taxa de intrare sunt remunerate investiÅ£iile francizorului în dezvoltarea mărcii ÅŸi serviciile furnizate de acesta francizatului înaintea deschiderii activităţii economice în regim de franciză. Taxa periodică va compensa serviciile furnizate pe toată durata contractului. Pe perioada contractului de franciză, francizorul poate controla modul în care francizatul respectă angajamentele asumate prin contractul de franciză.
Printre elementele esenÅ£iale ale francizei se numara si însemnele de atragere ale clientelei, know-how-ul ÅŸi asistenÅ£a tehnică ÅŸi comercială. În plus, faţă de împrejurarea că ambele părÅ£i ale francizei urmăresc un beneficiu – realizarea de profit, denumirea de „beneficiar“ dată francizatului este inexactă.
O definiÅ£ie mult mai cuprinzătoare ÅŸi mai precisă este dată de FederaÅ£ia Europeană de Franciză în Codul Deontologic European al Francizei, care prevede că franciza este: ,,Un sistem de comercializare a produselor ÅŸi/sau serviciilor ÅŸi/sau tehnologiilor, bazat pe o colaborare strânsă ÅŸi continuă între întreprinderi distincte ÅŸi independente sub aspect juridic ÅŸi financiar – francizor ÅŸi francizat“.
Potrivit acestei definiÅ£ii, trăsăturile esenÅ£iale ale unei afaceri în sistem de franciză sunt următoarele:
– franciza este un sistem de comercializare a bunurilor ÅŸi/sau serviciilor ÅŸi/sau tehnologiilor;
– o afacere în sistem de franciză se bazează pe o strânsă ÅŸi continuă colaborare între întreprinderi distincte ÅŸi independente din punct de vedere juridic ÅŸi financiar, denumite francizor ÅŸi francizat;
– în cadrul unei afaceri în sistem franciză, francizorul acordă francizatului dreptul de a exploata o afacere în conformitate cu conceptul său;
– francizorul autorizează ÅŸi obligă francizaÅ£ii să utilizeze:
– firma ÅŸi/sau marca produselor ÅŸi/sau marca serviciilor,
– know-how-ul,
– metodele tehnologice ÅŸi de operare a afacerilor,
– sistemul de proceduri,
– alte drepturi de proprietate industrială ÅŸi/sau intelectuală pe care le deÅ£ine;
– francizorul acordă asistenţă tehnică ÅŸi comercială în cadrul ÅŸi pe durata termenului specificat în contractual de franciză încheiat între părÅ£i în acest scop;
– francizatul, în schimbul dreptului de folosinţă cedat de francizor, plăteÅŸte francizorului o taxă de intrare în reÅ£ea (,,entry fee“) ÅŸi redevenÈ›e (,,royalties“);
– francizatul inveÅŸteÅŸte capital propriu pentru exploatarea francizei; desigur, francizatul investeÅŸte practice în propria sa afacere, care însă constă în exploatarea conceptului de afacere creat ÅŸi cedat de francizor;
– francizatul răspunde faţă de terÅ£i pentru actele îndeplinite de el în cadrul exploatării francizei;
– francizatul are obligaÅ£ia de a colabora loial pentru reuÅŸita reÅ£elei la care aderă.
Cu alte cuvinte, franciza este un sistem de marketing prin care francizorul dă dreptul francizatului să vândă bunuri, să presteze servicii sau să producă bunuri sub marca sa. RelaÅ£ia dintre francizor ÅŸi francizat se întemeiază pe un contract, care se numeÅŸte contract de franciză.
Francizorul oferă francizatului dreptul de a folosi marca ÅŸi celelalte semne distinctive ale afacerii sale ÅŸi-i pune la dispoziÅ£ie know-how-ul său. Deoarece marca ÅŸi semnele distinctive sunt cunoscute, francizatul beneficiază încă de la deschiderea firmei proprii de o clientelă potenÅ£ială.
Francizatul este un comerciant independent, este „propriul său stăpân“, iar nu un angajat al francizorului. El plăteÅŸte folosinÅ£a dreptului de a desfăşura afaceri sub marca francizorului. În plus, el este cel care face investiÅ£ia necesară activităţii comerciale proprii. Cu toate acestea, este obligat să menÅ£ină standardele ÅŸi procedeele puse la punct de francizor. El face parte dintr-o reÅ£ea de franciză ÅŸi toate actele sale trebuie să concureze la menÅ£inerea ÅŸi creÅŸterea reputaÅ£iei acesteia.
AÅŸa se explică de ce francizorul asigură francizatului asistenţă continuă în organizarea afacerii, a unităţii ÅŸi a muncii.
DeÅŸi francizorul ÅŸi francizatul sunt întreprinzători diferiÅ£i, interesul lor comun creează între ei o legătură permanentă ÅŸi puternică. Ei sunt independenÅ£i ÅŸi dependenÅ£i unul de celălalt în acelaÅŸi timp pe tot parcursul relaÅ£iei lor contractuale.
Pe plan internaÅ£ional, sistemul de franciză a devenit una dintre principalele surse de profit pentru marile mărci. În plus, creează locuri de muncă ÅŸi satisface cererea consumatorilor. Dar mai important este că sistemul de franciză oferă oportunităţi pentru deÅ£inerea unei afaceri ÅŸi crearea unei situaÅ£ii material personale.
Cei care doresc sa preia o afacere in sistem de franciza, au la dispozitie un ghid complet cu informatii specializate si vitale in demararea unui astfel de proiect. Ghidul este disponibil aici!
Articole conexe
Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania
de Bianca TilaFranciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania
de Bianca TilaCum procedez daca vreau sa-mi francizez afacerea?
de Idei de afaceriCare sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?
de Idei de afaceriAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit