Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
8 sfaturi utile pentru cei ce vor sa isi extinda afacerea
Cum sa te feresti de un colaps financiar
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Indiferent daca este o multinationala sau o mica intreprindere, orice afacere ajunge intr-un punct in care trebuie sa se dezvolte.
Cel mai periculos este ca afacerea sa se extinda necontrolat sau prea rapid. In acest caz, fluxul de numerar si satisfactiile clientilor au de obicei de suferit, ducand, in cazuri extreme, la inchiderea afacerii. Prin urmare, trucul consta in gestionarea cresterii, pentru a te bucura de beneficii pe termen mediu si lung.
In general, fiecare afacere are propriile target-uri, insa exista cateva reguli de care trebuie sa tii cont, pentru ca totul sa decurga normal.
Planifica-ti extinderea
Poate parea evident ca orice antreprenor care isi extinde afacerea sa detina un plan de afaceri, dar de multe ori, expansiunea se realizeaza ca reactia unor circumstante intamplatoare. Fara acest plan, e simplu sa te pierzi pe drum, efectuand schimbari costisitoare sau negandite in profunzime.
Atunci cand realizezi planul, pune-ti urmatoarele intrebari:
• Care este cererea concreta in momentul de fata pentru produsele sau serviciile tale?
• Care este cererea previzionata pentru ele in urmatorii doi – cinci ani?
• Cat de mult trebuie sa te dezvolti pentru a indeplini cererea?
• Cum te vor afecta schimbarile de pe piata competitiei in urmatorii doi-cinci ani?
• Care trebuie sa fie capacitatea ta de acoperire a cererilor suplimentare?
• De cati oameni in plus va fi nevoie, si cand este recomandat sa fie angajati?
• Care este cea mai buna modalitate de expansiune pentru ca fluxul de numerar sa nu fie compromis?
• Cand vor fi amortizate cheltuielile cu exptinderea?
Nu te extinde prea mult
In timp ce extinderile planificate pot duce afacerea la un alt nivel, cele exagerate reprezinta un mare pericol. Este usor sa te lasi dus de val si sa te extinzi mai mult decat este nevoie.
Ca o regula de baza, planifica-ti capacitatile viitoare pe o previziune de cinci ani a cererii, alocand in plus 10% pentru perioadele de cereri masive. O alocare mai mare de 10% poate fi riscanta, lasand afacerea cu cheltuieli pe care nu le poate acoperi.
Nu uita ca o afacere poate trece prin mai multe perioade de extindere, fiind mai bine sa le programezi in functie de cerere. Nu incerca sa le calculezi pentru orice posibilitate care s-ar putea ivi.
Apeleaza la sfaturi financiare ale profesionistilor
Indiferent de natura expansiunii firmei tale, exista implicatii financiare ale afacerii, fiind bine sa cauti sfatul profesionistilor pentru a le rezolva. Spre exemplu, daca vrei sa-ti cumperi un apartament pentru sediu, este important sa vorbesti cu o institutie care are experienta in acest domeniu.
Este indicat ca, pentru echipament si instalatii sa te gandesti la o finantare pe baza de imprumut. Inca o data, este nevoie de o institutie cu experienta in domeniu, dar si in zona in care activeaza firma ta.
Fa cumparaturi cu cap
O data ce ai cheltuit banii, ei asa raman, nu ii mai poti lua inapoi. In ceea ce priveste o afacere, o extindere de dimensiuni mari se poate compara cu achizitionarea unei case sau a unei masini.
Decide-te asupra a ceea ce cauti – in ceea ce priveste sediul, instalatiile si echipamentul, mobila de birou, ambalarea, etc.. – si dupa aceea cumpara produse de o calitate buna la cele mai bune preturi. Aceasta poate solicita mai mult timp si mai multa atentie, dar merita eforturile depuse.
Dezvolta un program al proiectului de management
Inca o data, poate parea cat se poate de evident, insa multe afaceri se extind fara sa trateze expansiunea ca pe un proiect – de altfel, unul dintre cele mai importante de care va avea parte.
Atunci cand schitezi un program al proiectului de management, trebuie sa:
• Identifici bunurile - cheie de livrat;
• Atasezi termenele necesare acestor bunuri;
• Identifici responsabilitatile-cheie;
• Stabilesti un program regulat de analiza;
• Identifici procedurile pentru gestionarea produselor nelivrabile;
• Incheie printr-o estimare temporala si financiara corecta a contingentelor.
Gestionarea procesului este la fel de importanta ca planificarea lui, si, prin urmare, trebuie sa-ti asumi obligatia de a fi formal, creand balantele necesare.
Informeaza-ti clientii
Expansiunea de orice fel poate cauza discontinuitatii in operatiunile zilnice si este important sa ii tii informati pe clientii tai. Inainte de a incepe extinderea, spune-le acestora ce planuri ai si cand se vor incheia schimbarile. Daca se poate, transmite-le la ce intreruperi sa se astepte si cum intentionezi sa le rezolvi.
Instiinteaza-i pe clienti ca expansiunea le va fi de folos, explicandu-le si cum anume se va intampla acest lucru. Reaminteste-le mereu ca le urmaresti interesele lor pe parcursul procesului. E-mail-urile directe si panourile informative sunt cele mai eficiente modalitati de a-i tine la curent pe consumatori.
Anunta finalizarea extinderii
O data ce firma ta s-a extins, este indicat sa ii anunti atat pe clientii existenti, cat si pe cei potentiali de finalizarea lucrarilor de dezvoltare. Transmite-le detalii despre capacitatile crescute ale afacerii, dar si despre produsele si serviciile aditionale pe care le poti oferi.
Dezvolta o campanie de marketing pentu anuntarea evenimentului, cu precadere in presa locala si regionala.
Sarbatoreste acest moment din viata afacerii tale – este una dintre cele mai bune oportunitati de marketing de care poti avea parte!
Articole conexe
Cum poti lansa o afacere de succes cu produse lactate artizanale
de Idei de afaceriOportunitate de afacere pentru antreprenorii din domeniul agricol: Instalatiile de muls
de Idei de afaceriIdee de afacere profitabila: cresterea viteilor, mieilor sau a iezilor
de Idei de afaceriPlan de afaceri florarie. Cum incepi o afacere cu flori de vanzare
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit