de Bianca Tila
22 Feb. 2024
818
Afacerea cu food truck este una dintre cele mai satisfacatoare experiente. Pentru acest tip de business tot ce iti trebuie este determinare, mai ales ca acest concept nu este exploatat destul in tara.
In Romania, afacerile de tip food truck sunt asociate cu festivalurile, unde camioanele nu-si modifica locatia. In acest sens, o astfel de afacere ar entuziasma publicul si l-ar face curios de posibilitatile culinare pe care le ascunde.
O afacere cu rulota este perfecta pentru tinerii la inceput de drum. In acest fel, isi pot testa talentele si informatiile, atat din lumea de business, cat si din universul culinar.
Totusi, aceasta afacere poate fi demara de doi parteneri, in care schimbul de informatii domina. Unul poate fi un bucatar priceput, in timp ce unul este un pasionat al lumii de afaceri.
Asadar, costurile sunt mult mai reduse comparativ cu un restaurant fizic. In plus, aceasta activitate este una distractiva, doar gandeste-te cum este sa prepari diverse mancaruri in cel mai scurt timp si cat de satisfacator va fi ca proprii clienti sa te admire.
Cum pornesti o rulota cu fast food
Rulota sau camionul cu mancare iti va servi drept bucatarie si loc de comanda pentru clientii tai. Acest tip de afacere a devenit din ce in ce mai popular, mai ales in Statele Unite. In Romania, astfel de camioane cu mancare le gasim la evenimente sau festivaluri. Din pacate, nu ai posibilitatea de a gasi mancarea comercializata acolo in alte momente.
Costurile pentru asigurarea locatiei unui restaurant sunt destul de ridicate comparativ cu cele ale unui camion cu fast food. Aici trebuie sa te decizi, risti si investesti sau cresti organic?
Pentru a demara o afacere cu food truck trebuie sa iei in vedere costurile unice de pornire. Printre acestea se numara cheltuielile cu achizitionarea unui camion, a sistemului de inregistrare sau punctului de vanzare (POS). De aici, incepe distractia. Trebuie sa iti gandesti un concept unic, un design potrivit mancarii pe care o vei comercializa. Nu uita de site-ul web, este important sa fii prezent in mediul online, in acest fel vei atrage mai multi clienti.
La aceste cheltuieli se adauga si cele administrative, precum rechizitele de birou, publicitate, relatii publice, taxele profesionale, juridice sau de consultanta. Pentru a comercializa mancare vei avea nevoie de licente si permise corespunzatoare.
Cum am spus mai sus, poti incepe aceasta afacere in parteneriat, lucru ce va reduce costurile cu angajatii.
Toate afacerile incep de la o mica idee, de la un concept misto sau de la o abordare diferita. Insa toate acestea au in comun planul de afaceri. Nicio afacere nu ar avea succes in ziua de azi daca nu ar fi elaborat un plan de afacere. Desi pare simpla demararea unui business pe roti, trebuie sa ai in vedere cateva idei simple de desfasurare pentru a nu cadea in faliment.
Dupa ce ai inclus toate detaliile in planul tau de afacere, este timpul de a vedea avantajele. Nu uita, inceputul este greu, dar parcursul va fi exact cum ti l-ai imaginat. Analizeaza-ti mereu afacerea din punct de vedere financiar, cum se aseaza afacerea in mediul online, dar si cum poate evolua, ce tehnici trebuie abordate.
Avantajele unei afaceri pe roti
Un avantaj al acestei afaceri pe roti este partea fiscala. Detinerea unei afaceri vine cu numeroase beneficii fiscale, pe care viitorul antreprenor trebuie sa le managerieze corect.
Un alt punct important este libertatea. Acest fapt cantareste mult in luarea deciziei, avand in vedere ca iti poti alege singur ce fel de fast food vei comercializa. De asemenea, ai libertate in alegerea furnizorilor, angajatilor si evenimentelor. Nu toate afacerile se pot bucura de acest control. Tu vei decide ce sa postezi pe retelele sociale, dar si cat vei lucra.
Afacerea pe roti iti ofera mobilitate. Poti sa te plimbi cu afacerea in diferite locatii in functie de cerere pe perioada zilei.
Un nou concept ce iti poate servi drept avantaj este bucataria virtuala. In aplicatiile dedicate transportului de mancare la domiciliu te poti regasi si tu. De cele mai multe ori restaurantele nu pot indeplini unele comenzi din cauza distantei. Cu ajutorul tau, un camion cu mancare poate gazdui mai multe marci. Astfel, clientii cu preferinte diverse vor apela la tine.
Provocarile din business
Fiecarea afacere preupune risc si curaj. Viitorul antreprenor trebuie sa stie sa piarda si sa-ti imbunatateasca proiectele. Fiecare afacere trebuie mentinuta si pentru acest fapt fondatorul trebuie sa fie constient ca este o munca continua.
In momentul in care demarezi o afacere, iti asumi faptul ca timpul tau nu se va rezuma doar la 8 ore pe zi. O afacere are nevoie de timp suplimentar, de efort si de curaj.
O provocare mare in mediul afacerilor este concurenta. Cerceteaza cu mare atentie piata in care vei activa, in acest fel vei putea observa diferentele. Incearca sa aduci ceva nou, ceva ce concurenta ta nu are si nu este dispusa sa adauge pe meniu.
Locatia este punctul in care clientii te vor vedea pentru prima data. Alege una cu un potential crescut si asigura-te ca stii regulile din respectiva zona pentru a preveni amenzile.
Costurile de infiintare pentru o afacere cu food truck
Poti opta pentru un food truck ready to go sau poti modifica chiar tu o rulota potrivita conceptului pe care vrei sa-l abordezi. Pentru mai multa unicitate, iti recomand modificarea unei rulote, poate fi mai costisitor, e adevarat, dar rezultatul nu se poate compara.
Pentru succesul afacerii tale ai nevoie de:
- studiu de piata
- un brand unic, conceput de tine
- produse originale si gustoase
- o imagine curata a brandului - investeste in marketing, produse si calitate
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: food truckrulota cu fast foodafacere pe roti