de Idei de afaceri
23 Iun. 2023
927
Realizarea de sapun natural este o mica afacere extraordinar de profitabila: o transa de 10 kg, la care lucrezi doar doua ore, inseamna 100 de calupuri de sapun a 100 de grame fiecare.
Daca produsele obtinute se vand cu 10 lei bucata, ele iti aduc venituri de 1.000 de lei, in conditiile in care cheltuielile cu materiile prime – uleiuri, soda, coloranti, arome – nu depasesc 300 de lei. Asadar, 700 de lei profit pentru doar doua ore de munca.
Cele mai multe sapunuri comerciale contin agenti sintetici de conservare, culori artificiale si o multime de alte produse chimice. Sapunurile antibacteriene si antimicrobiene contin adeseori triclosan.
Triclosanul este un produs chimic toxic, cunoscut in a provoca cancer. Potrivit celor din cadrul Coalitiei Nationale impotriva Utilizarii Abuzive a Pesticidelor (NCAMP), ingredientul activ triclosan continua sa lucreze inca 12 ore de la utilizarea produsului.
Consumatorii sunt, prin urmare, expusi la triclosan pentru mult mai mult timp decat cele 20 de secunde cat le ia sa se spele pe maini sau pe fata.
Care este alternativa? Desigur, sapunurile naturale, sapunurile handmade, intoarcerea la natura. Exista cativa intreprinzatori si in Romania care au cunoscut beneficiile acestei activitati atat pentru sanatate, cat si pentru afacerea lor. Sigur, pentru cumparatori aceste sapunuri sunt mai costisitoare decat sapunurile industriale, dar diferenta este esentiala. Asa cum se spune – sanatatea nu are pret.
Echipamentul de care ai nevoie
- Cantar digital de bucatarie – (precizie de 1 g), cu functia "tara"
- Termomentru digital cu tija (din acela folosit pentru friptura) – pentru inceput e suficient unul singur, daca insa va doriti sa continuati va va fi mai usor sa aveti doua. Costa aproximativ 60-70 de lei
- Sursa de incalzire – pentru incalzirea uleiurilor (cuptor cu microunde, aragaz sau plita electrica)
- Mixer vertical (stick blender) – se poate face sapun si fara mixer vertical, dar cu el se economisesc mult timp si efort. Daca aveti un mixer vertical, pentru o prima transa de sapun il puteti folosi pe acesta, cu conditia sa-l spalati foarte bine dupa utilizare. Daca descoperiti ca va place sa faceti sapun si vreti sa repetati actiunea, va merita sa va luati unul pe care sa-l folositi doar pentru asta
- Recipiente de diverse marimi – oala emailata sau de inox pentru amestecarea uleiurilor cu lesia, vase pentru cantarirea uleiurilor, castroane sau cutii de plastic/ceramica/inox, vas pentru prepararea amestecului de soda caustica si apa distilata (un vas inalt din plastic termorezistent, inox sau sticla). In ceea ce priveste recipientele, singura restrictie e ca ele sa nu fie din aluminiu, fier sau teflon. Va recomand sa folositi ceea ce aveti prin bucatarie, nu e cazul sa cumparati nimic special
- O lingura cu coada lunga – din inox, plastic sau lemn.
- O spatula – din silicon sau cauciuc.
- Forma/formele in care va fi turnata pasta de sapun – pentru primele transe, eu recomand folosirea unor forme de unica folosinta, care pot fi cutii de lapte sau suc, cutii de pantofi sau orice cutie de plastic sau carton cu dimensiuni nu prea mari. Puteti folosi o singura cutie de pantofi (in care va incapea probabil intreaga transa de 1 kg) sau o cutie de lapte si doua-trei pahare din plastic in care a fost inghetata, de exemplu.
- Folie de plastic – pentru a acoperi formele.
- Benzi de masurare a pH-ului – pentru testarea alcalinitatii sapunului obtinut.
- Manusi din cauciuc, ochelari de protectie si masca de protectie pentru gura si nas
- Paturi sau prosoape vechi – pentru invelirea sapunului dupa turnarea in forme. In ceea ce priveste ingredientele necesare pentru o prima transa, acestea pot fi:
- Apa distilata – se gaseste la benzinarii sau in supermarketuri, la raionul de piese auto. Costa in jur de 3 lei sticla de 1 litru, care ajunge pentru aproximativ 3 kg de sapun.
- Soda caustica – de puritate > 98%. Costa 8-9 lei punga de 1 kg, care ajunge pentru aproximativ 7 kg de sapun.
- Ulei din turte de masline (pomace) – o sticla de 1 litru costa 15 lei.
- Ulei de cocos – 950 g costa 15 lei
Investitie
Investitia minima este de 40-45 de lei (costul ingredientelor) pentru cei care au deja cantar, mixer vertical, termomentru cu tija, precum si manusi, ochelari si masca. Cei care nu au cel putin unul dintre aceste echipamente vor adauga costul acestora, deci investitia maxima ar fi de 4-500 de lei.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: sapun naturalafacere handmadeafacere la domiciliuvenituri de 1.000 lei in 2 ore