Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Antreprenor sau francizat?
Decizia de a intra in lumea afacerilor este una foarte grea. Practic pornesti intr-o aventura presarata la fiecare pas cu riscuri si capcane.
Cresterea prepelitelor japoneze
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Ai doua variante: poti alege drumul abrupt al start-up-ului si sa te bucuri de avantajul de a fi independent sau calea batatorita a francizei, care iti da reteta succesului de la care nu trebui e sa te abati pentru a obtine rezultatele scontate.
Nu oricine poate fi francizat. Retetele functioneaza si au un succes aproape garantat, dar sunt retete – adica vrei nu vrei, trebuie sa folosesti aceleasi ingrediente in cantitatile prescrise pentru a obtine rezultatul preconizat.
Ca sa iti dai seama daca ai mai degraba stofa de antreprenor sau de francizat ia in calcul avantajele si dezavantajele fiecarei forme de afaceri in parte.
Mergi direct la tinta si alege sa devii antreprenor! Gaseste afacerea potrivita tie, iar toata documentatia de care ai nevoie este la indemana ta!
Avantajele si dezavantajele antreprenoriatului
Avantaje
• Esti propriul tau sef si detii controlul asupra viitorului tau
• Libertatea de a alege (mai multe oportunitati de a lua decizii)
• Mai multe oportunitati de a-ti pune in valoare talentul, calificarile, cunostintele si creativitatea
• Recompense financiare (de exemplu venitul, profitul si avantajele fiscale)
• Siguranta locului de munca (iti creezi propriul loc de munca)
• Mai putina rutina
• Satisfactie personala/respect pentru propria persoana, implinire personala
Dezavantaje
• Risc de faliment
• Este posibil sa muncesti mai multe ore decat un program de lucru obisnuit
• Veniturile nu sunt intotdeauna garantate si regulate in comparatie cu salariul primit in cazul in care ai lucra pentru altcineva
• Urgenta de a reusi
• Stres
• Risc financiar
• Sacrificii (de exemplu, mai putin timp petrecut cu familia, uneori este nevoie chiar si de sacrificii financiare pentru a reusi)
• Responsabilitate (exista numeroase responsabilitati si roluri pe care trebuie sa ti le asumi)
• Atentie sporita la legislatie si hartogaraia aferenta
Bucura-te de siguranta si alege sa fi francizat! Gaseste franciza potrivita tie si informariile de care ai nevoie pentru a demara afacerea. Afla care sunt cele mai cunoscute si profitabile francize si alege-o pe a ta!
Avantajele si dezavantajele francizei
Avantaje
- Existenta unui brand - francizele vand de obicei produse cu o piata regionala, nationala sau internationala. Intotdeauna veti manca la McDonalds sau KFC pentru ca stiti exact gustul care il au produsele de acolo.
- Trainingul - de obicei francizorii acorda trainingul necesar celor care cumpara franciza, lucru deosebit de important pentru accederea la un anumit know-how.
- Puterea cumpararii engross - francizorii de obicei cumpara materie prima si materiale engross si au o putere mare de negociere pe care o companie mica nu o are. Aceasta va putea sa va ajute in a oferi un pręt mai mic sau sa va cresteti marja profitului. Majoritatea francizelor presupun cumpararea in bloc, ceea ce va scuteste de a cauta furnizori.
- Publicitatea - de obicei francizorul face campanii promotionale intense care ajuta pe cei care au cumparat francizele. Chiar mai mult, cativa francizati pot sa puna in comun fonduri pentru a derula o campanie publicitara regionala.
- Un model de afaceri - multi francizori au atins succesul sintr-un motiv fundamental : modelul afacerii este testat si functioneaza. In decursul activitatii s-au confruntat cu toate problemele care v-ar putea aparea, au facut fata si costurile erorii sunt deja platite.
- Contabilitatea si bugetarea - cand adoptati o franciza veti primi modelele testate deja si va feresc de implementarea unor noi metode si modele.
- Alte ajutoare - succesul afacerii dumneavoastra se traduce pentru francizor in sume mai mari care le incaseaza. Astfel ca ei sunt dispusi sa va furnizeze training de la marketing pana la resurse umane.
Dezavantaje
- Costul francizei - aceasta poate fi deosebit de scumpa. Asociatia Mondiala a francizei releva faptul ca mai mult de 20% din francize presupun costuri mai mari de 250.000 dolari si 50% presupun costuri mai mari de 100.000 dolari. Taxele sunt de 3-6% indiferent daca compania dumneavoastra face sau nu profit.
- Rigiditatea - francizorii cer ca toate operatiunile sa fie facute dupa un anumit tipic, ceea ce confera o rigiditate sporita. Daca sunteti o persoana independenta si creativa s-ar putea sa o luati ca pe o piedica.
- Nepotrivire de parteneriat - cumpararea unei francize se aseamana cu o casatorie cu cineva care nu il cunosti de mult timp. Nu exista siguranta ca relatia sa evolueze armonios in timp. Intrati intr-o afacere pe termen lung contractuala ( franciza medie este de 10 ani ).
- Exagerarea securitatii oferite afacerii - s-a demonstrat ca se iese de doua ori mai repede dintr-o franciza decat dintr-o afacere pornita pe cont propriu.
- Franciza ca schema piramidala - multe companii se concentreaza pe taxele obtinute din vanzarea de francize. Acesta este un scop, astfel ca ele vand din ce in ce mai multe francize si indeosebi francize noi. La un moment dat ele se concentreaza pe promovarea celor noi. Astfel s-ar putea la un moment dat sa ramaneti cu o afacere care nu valoreaza nimic.
- Supralicitarea la furnizor - daca contractul dumneavoastra de franciza se bazeaza pe o exclusivitate cu un anumit furnizor, chiar daca acesta creste preturile nejustificat tot o sa fiti obligat sa cumparati de la el.
- Taxe de training - daca nu sunt stipulate corect conditiile de training, francizorul ar putea sa va ceara ca obligatorii anumite traininguri platite, chiar daca acestea nu va sunt necesare.
- Prezentari exagerate - sa nu cadeti in plasa intinsa de unele companii care au prezentari de afaceri foarte bune dar produsele lasa considerabil de dorit.
Articole conexe
Ce este raportul P&L si importanta acestuia pentru afacerea ta
de Bianca TilaMinistrul Economiei: Brandurile romanesti trebuie aduse din nou in actualitate
de Bianca TilaNestle va reduce costurile cu 2,8 miliarde de dolari
de Bianca TilaPresedintele ASF: Romania face un pas important in sectorul energetic
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit