Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte juridice si fiscale ale achizitionarii unui vehicul la licitatie

de Idei de afaceri 19 Dec. 2024 2
Aspecte juridice si fiscale ale achizitionarii unui vehicul la licitatie
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Vrei sa-ti schimbi masina, dar nu ai suficient buget pentru un model nou? Cea mai simpla varianta este sa licitezi - ai la dispozitie o gama variata de bunuri, la preturi avantajoase. Este o idee numai buna si pentru antreprenorii care isi doresc sa-si extinda gama de vehicule utilizate pentru activitati specifice.

Insa, inainte de a te gandi ce strategie sa adopti pentru licitatii camioane sau autoturisme, e important sa cunosti legislatia. Exista multe aspecte juridice care trebuie respectate si care faciliteaza implicit procedeul de achizitie. Insa, toate detaliile pe care e necesar sa le iei in calcul le poti descoperi in randurile de mai jos.
 
 
Ce impozite si taxe trebuie platite?
 
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti faci cont pe o platforma de licitatie. Intereseaza-te inainte in ceea ce priveste reputatia acumulata pe piata. Consulta portofoliul profesional si cauta recenzii oferite de alti participanti pentru a capata o perspectiva de ansamblu asupra calitatii serviciilor.
 
Dupa ce ai incarcat documentele necesare si ti-ai creat contul, poti consulta ofertele disponibile si participa la o licitatie. In general, datele sunt mai flexibile pentru licitatiile online, comparativ cu cele clasice, unde termenul este fix, fara posibilitate de modificare.
 
Tot in cazul licitatiilor traditionale, trebuie sa achiti inainte o garantie de participare si sa achizitionezi un caiet de sarcini. De asemenea, trebuie sa intocmesti un dosar de inscriere. La toate costurile implicate se adauga si TVA, conform codului fiscal aflat in vigoare (19%).
 
Daca ai castigat licitatia si ai fost declarat adjudecatar, trebuie sa inchei un contract de vanzare-cumparare cu ofertantul masinii. Amandoi va veti prezenta la notar la termenul stabilit de comun acord si veti inainta procedura pentru a facilita transferul de proprietate.
 
Insa, pentru a evita situatiile neplacute si implicit costurile neprevazute, e indicat sa verifici cu atentie starea autoturismului, mai ales daca e vorba de  licitatii autoutilitare. Iata doar cateva dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare:
 
 
  • Kilometrajul - Analizeaza daca kilometrajul este in concordanta cu starea vehiculului. Uzura volanului, pedalei de ambreiaj/frana, tapiteriei si a bordului poate indica un rulaj mai mare decat cel afisat.
  • Istoricul vehiculului - Verifica atent descrierea bunului si vezi daca include antecedente anterioare sau reparatii efectuate. In caz contrar, solicita vanzatorului mai multe detalii relevante care te pot ajuta sa iei o decizie.
  • Urmele evidente de uzura - Inspecteaza fotografiile si identifica urmele de uzura precum zgarieturile sau cele de revopsire, cum ar fi diferentele de culoare, textura sau straturi de vopsea pe margini.
 

 Consultanta juridica e necesara?
 
 
In unele cazuri, consultanta juridica poate fi utila, mai ales daca participi la o licitatie clasica.
Iata cum te poate ajuta mai exact un specialist in domeniu:
 
  • Evalueaza veridicitatea documentelor cu care este insotit autovehiculul cum ar fi: certificatul de inmatriculare, cartea de identitate si dovada inspectiei tehnice periodice.
  • Clarifica termenii din contract. Profesionistul poate sa explice responsabilitatile tale din postura de cumparator, precum si obligatiile vanzatorului (ex. termenul de livrare, garantii, retur).
  • Ofera asistenta in cazul disputelor sau neintelegerilor. Poate interveni in cazul in care vehiculul nu este livrat conform termenilor stabiliti de ambele parti sau prezinta defecte ascunse care nu au fost mentionate.
 
Desi nu este obligatoriu in toate cazurile, consultanta juridica iti poate oferi siguranta suplimentara si poate preveni potentiale probleme legale sau financiare. Este o investitie mica in comparatie cu eventualele pierderi dintr-o tranzactie nereusita si este recomandata cu precadere cand in joc e vorba de un bun valoros. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca bugetul alocat pentru achizitie va creste automat. Daca vrei sa-ti fie mai usor, noteaza-ti toate cheltuielile implicate si adapteaza-ti decizia in consecinta. Licitatia - indiferent unde si cum se desfasoara - este o competitie unde cel mai bun negociator castiga.
 
Exista vreo diferenta fata de licitatiile online?
 
In cazul unei licitatii online, riscurile financiare sunt minime. Nu exista costuri ascunse si nici probleme in privinta sigurantei efectuarii tranzactiei. Insa, e esential sa colaborezi cu o platforma de incredere, care a capatat deja o reputatie pozitiva pe piata. In astfel de situatii, avantajele sunt si mai variate:
 
  • Toate produsele care se afla in proces de vanzare au pretul de pornire afisat.
  • La pretul final se adauga se adauga TVA si comisionul licitatiei, daca e cazul.
  • Transferul de proprietate trebuie incheiat la notar, iar costurile aferente le suporta castigatorul licitatiei (adjudecatar).
 
Trebuie, asadar, sa te astepti la plata taxelor speciale de inscriere in registru, in conformitate cu reglementarile aflate in vigoare. De asemenea, cheltuielile de transport sau manipulare sunt suportate de adjudecatar.
 
In functie de regimul fiscal, se poate aplica fie TVA standard, fie o cota speciala sau taxare inversa.
 
Esti gata sa licitezi pentru un vehicul? Indiferent de modelul pe care l-ai ales, nu uita sa tii cont de recomandarile de mai sus!



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: licitatii camioanelicitatii autoutilitarelicitatii online

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]