Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem 10 metode de a depasi criza fara sprijinul Europei
Daca am exporta mai mult catre China si India, tari care au rezistat cu brio crizei, si am incuraja prin orice metode consumul intern, atunci economia ar avea mari sanse de a iesi din dificultate chiar daca marile piete europene raman inca in letargie, spun specialistii.
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Iata 10 lucruri pe care Romania le-ar putea face pentru a stimula dezvoltarea economiei, prin incurajarea consumului si revizuirea politicii de export.
1. Orientarea exporturilor spre piete care au avut un comportament bun in criza, cum ar fi China (crestere de 8,7% a PIB in 2009) si India (crestere de 7,2% a PIB estimata pentru 2009), pe continentul asiatic si chiar si Brazilia, in America de Sud, ar fi una din solutiile la care ar putea apela Romania. O parte din exporturile pe care, in mod traditional, le indreptam spre piata europeana ar putea fi directionate spre aceste piete.
2. Sa beneficiem de criza celor mari. Daca marile piete nu ies din criza, atunci se amana si momentul in care sprijinul financiar oferit de guverne economiilor proprii va fi retras. Ne putem astepta deci la continuarea unor programe precum Rabla, in Germania si Franta. Facilitatile pot fi exploatate de producatorii locali, care pot crea produse prin care sa se foloseasca de aceste programe, pentru a isi creste vanzarile, asa cum a facut Dacia anul trecut.
3. Evitarea oricaror forme de impozitare care pot conduce la limitarea consumului intern. Astfel, cred specialistii, ar trebui sa se evite majorarea taxei pe valoarea adaugata, dar si introducerea taxei fast-food, transformata intr-o taxa pe produsele alimentare ce contin aditivi, deci majoritatea alimentelor.
4. Acordarea in continuare a anumitor subventii. Desi au fost de multe ori blamate de catre specialisti, subventiile acordate de stat pentru utilitati sau alte tipuri de produse si servicii au reusit in 2009 sa mentina un nivel ridicat al consumului, in aceste sectoare, dupa cum mentionau recent reprezentanti ai BNR.
5. Stimularea consumului intern prin programe suplimentare de garantii. Experienta a aratat ca acestea sunt cele mai ieftine metode prin care sectorul public poate incuraja consumul. Ele nu presupun acordarea de bani de catre stat, ci doar oferirea de garantii care sa incurajeze bancile sa elibereze credite. Totodata, s-au dovedit programe extrem de eficiente.
Momentan, statul ofera garantii bancilor in cadrul programelor Prima Casa
si Primul Siloz. Lansarea unora noi, sau extinderea celor vechi catre categorii noi de clienti, ar putea incuraja si mai tare consumul pe piata locala, sustin analistii.
6. Politici monetare adecvate. Scaderea in continuare a dobanzii cheie, precum si mentinerea cursului la un nivel care sa nu fie descurajant pentru exporturi, dar nici sa nu fie periculos pentru stabilitatea financiara a romanilor indatorati in valuta, este sarcina de care BNR ar trebui sa se achite pentru a sustine cresterea consumului.
7. Negocierea cu UE a extinderii perioadelor de subventionare in agricultura, asa incat sa se incurajeze productia din domeniu, poate fi o alta solutie, sugerata chiar de agricultorii locali. Spre exemplu, subventiile pentru fermieri nu vor mai fi acordate in 2010, deoarece la finele lui 2009 s-a incheiat ciclul celor trei ani care au trecut de la momentul aderarii, perioada in care subventiile puteau fi acordate.
Cu toate acestea, exista posibilitatea sa se negocieze cu oficialii UE extinderea perioadei de oferire a facilitatilor, ceea ce ar incuraja productia fermierilor.
8. Scaderea cheltuielilor publice. Daca diminuarea deficitului bugetar, de la 7,3% in 2009, la 5,9% in acest an (tinte negociate cu FMI n.r.), se va face prin reducerea cheltuielilor publice, atunci statul nu ar mai fi presat sa creasca substantial veniturile, majorand taxe si impozite si afectand astfel economia, spun reprezentantii ING Bank Romania.
9. Finantarea sectorului public de pe piete externe. Spre deosebire de 2009, cand statul nu isi permitea sa acceseze credite din afara, din cauza costurilor mari, anul acesta costurile cu creditele au scazut mult pentru Romania. Statul ar putea alege astfel sa isi asigure necesarul de finantare in special de pe pietele externe, si nu de la bancile locale. Bancile ar dispune astfel de lichiditatea necesara pentru creditarea economiei.
10. Incurajarea investitiilor straine. Costul mic cu forta de munca, bine calificata, este principalul atu de care beneficiaza Romania in raport cu pietele din zona, atunci cand se pune problema atragerii de investitii straine. Pentru a face Romania atractiva in ochii investitorilor, statul trebuie sa contribuie insa la randul lui. In ce fel? Prin mentinerea deficitului bugetar la un nivel acceptabil, asa incat investitorii sa aiba incredere ca sectorul public nu va ajunge la majorarea impozitelor, pentru a face rost de bani.
Articole conexe
Grupuri de muls si mansoane recomandate pentru orice ferma
de Idei de afaceriBarurile cu bere artizanala: ce trebuie sa stii despre acest trend in Horeca
de Idei de afaceri10+ idei de afaceri pentru pasionatii de calatorii
de Bianca Tila10+ idei de afaceri pentru cupluri
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit