Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia de Prognoza: Scadere semnificativa de 2,9% la estimarea de crestere a economiei romanesti in 2022

de Bianca Tila 03 Mai. 2022 782
Comisia de Prognoza: Scadere semnificativa de 2,9% la estimarea de crestere a economiei romanesti in 2022
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit in scadere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9% estimarea de crestere a economiei romanesti in acest an, de la 4,3%.

CNSP arata in varianta de primavara a Prognozei pe termen mediu estimarile economice. Suprapunerea socurilor accentueaza riscurile si incertitudinile asupra economiei, astfel afectand asteptarile pe termen scurt si comportamentul mediului de afaceri. In ceea ce priveste termenul de "soc", CNSP se refera la contextul geopolitic, majorarile succesive ale preturilor la energie si alterarea lanturilor globale de aprovizionare. 
 
Previziunile institutiilor financiare internationale sunt pe aceeasi linie cu estimarile publicate de CNSP. In acest an, s-a inregistrat o scadere semnificativa a tintelor de crestere in economia romaneasca. Pentru 2022, FMI estima recent un avans de 2,2% de la 4,8%, in timp ce Banca Mondiala indica o crestere pentru PIB-ul Romaniei, de 1,9%. 
 
In elaborarea actualei variante a Prognozei de primavara pentru 2022 - 2025 s-au reevaluat evolutiile indicatorilor macroeconomici, in contextul conflictului intre Rusia si Ucraina, conform documentului transmis de Comisia de Prognoza. "Efectele crizei energetice si ale perturbarilor in lanturile de aprovizionare, manifestate inca din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate in actualul scenariu, luandu-se suplimentar in calcul si recentele majorari ale cotatiilor internationale pentru produsele energetice, cat si ale celor agroalimentare, precum si necesitatea suplimentarii deficitului de resurse energetice de provenienta ruseasca. Incetinirea activitatii economice la nivel european si mondial, conform estimarilor institutiilor internationale, induc totodata o decelerare a dinamicii economiei nationale. Pentru principalele tari partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat in jos dinamica cresterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale", mentioneaza CNSP.
 
Un factor pozitiv mentionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza este atenuarea socului pandemic. Acesta a condus la renuntarea restrictiilor incepand cu luna martie si la o crestere a mobilitatii populatiei. "In acest context, este de asteptat continuarea recuperarii de activitate in sectoarele cele mai afectate in perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi. Se mentine insa riscul aparitiei in sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutatii ale virusului. Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual releva un impact asteptat a se manifesta atat asupra puterii de cumparare la nivelul populatiei, cat si asupra procesului investitional si al activitatii agentilor economici", subliniaza sursa.
 
Pentru anul 2022 estimarile sunt sustinute de evolutiile peste medie ale activitatilor din constructii si servicii. Acestea sunt stimulate de masurile de implementare ale PNRR si de masurile guvernamentale referitoare la activitatile informatice si la majorarea investitiilor si serviciilor. "Pe partea cererii, cresterea economica se bazeaza pe un aport favorabil al formarii brute de capital fix si al consumului privat, desi dinamicile sunt atenuate fata de prognoza anterioara, in timp ce exportul net este estimat a-si diminua contributia negativa. Astfel, consumul final este asteptat sa se majoreze cu 2,7% in acest an (3,6% in Prognoza de iarna), pe fondul unui avans de 3,1% al consumului privat (3,8% anterior) si de 1,3% al celui guvernamental (2,7% anterior). Formarea bruta de capital fix (investitiile, n.r.) va consemna o crestere de 4,8% in acest an, fata de estimarile anterioare, care indicau un avans de 9,1%", conform Agerpres.
 
In ceea ce priveste exporturile, acestea vor inregistra o crestere de 4,4% in anul curent (5,1% in Prognoza de iarna). Importurile vor creste cu 5,1%, comparativ cu estimarea anterioara de 5,9%. 
 
Mentinerea indicatorului la deficitul de cont curent se va face la valori ridicate anul acesta (-6,9% din PIB), avand in vedere cadrul comercial in crestere si majorarile de preturi. Pe termen mediu sunt asteptate corectii pozitive. Estimarile facute asupra cresterii preturilor sunt superioare prognozelor anterioare: 9,7% fata de 9,5% pentru sfarsiul anului si 10,1% fata de 9,9% ca medie anuala. "In estimarile realizate, efectele favorabile in evolutia preturilor din sectorul energetic determinate de implementarea si prelungirea pentru 1 an a schemelor de compensare si plafonare au fost contrabalansate de o crestere mai accentuata a preturilor pentru combustibili si produse alimentare. Masurile guvernamentale de sprijin pentru populatia vulnerabila luate recent, cat si masurile privind majorarea salariului minim in agricultura si industria alimentara, vor determina mentinerea dinamicii puterii de cumparare la valori pozitive (circa +0,7%), in conditiile unei inflatii medii anuale ridicate (+10,1%)", precizeaza CNSP.
 
Salariul mediu brut pentru anul 2022 este estimat la 6.120 lei, inregistrand o crestere de 9,7%. "Previziunile in ceea ce priveste castigurile salariale sunt in concordanta cu indicatorii privind evolutia activitatii economice si a numarului de salariati, luand in considerare climatul economic volatil, precum si incertitudinile generate de contextul geo-politic actual", transmite CNSP. Rata somajului BIM va continua sa scada, ajungand la 5,4% in anul curent.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: cnspcrestere salariu brut 2022

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]