Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile raporteaza cresteri salariale

de Bianca Tila 13 Nov. 2024 113
Companiile raporteaza cresteri salariale
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Toate companiile au raportat majorari salariale in acest an. Procentul de crestere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%, conform datelor Asociatei Business Service Leaders Romania (ABSL).

"Toate companiile au raportat cresteri salariale in acest an, iar procentul de crestere estimat pentru anul viitor este de aproximativ 6,7%. Salariul median brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei. 
 
Un specialist in state de plata (payroll) castiga in medie 9.900 lei brut, in timp un specialist in achizitii primeste 9.300 lei brut pe luna. Salariile industriei au inregistrat in ultimii 5 ani cresteri cuprinse intre 48%-71%. 
 
Cele mai mari salarii mediane brute, de aproximativ 13.000 de lei pe luna, se inregistreaza in Capitala, urmata de Transilvania/Banat cu aproape 11.000 lei brut/luna, aproximativ 10.000 lei brut/luna in Muntenia si 8.300 lei brut in Moldova", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
 
Beneficiile oferite de companii continua sa fie importante pentru angajatii industriei, insa masurile fiscale din acest an au schimbat preferintele angajatilor. 
 
Cele mai utilizate beneficii sunt zilele adiotionale de concediu, programul flexibil, asigurarile medicale si platformele de beneficii flexibile.
 
Romania este mai atractiva, din punct de vedere al costului total al fortei de munca, in comparatie cu Polonia, Cehia sau Slovacia. Bulgaria si Ungaria raman insa mai competitive din punct de vedere al costului redus, sustin reprezentantii ABSL.
 
"Cresterea costurilor cu forta de munca erodeaza avantajul competitiv al costului, care obisnuia sa fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau Romania. In curand nici limbile straine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. 

Dezvoltarea profesionala a angajatilor pentru a implementa si a folosi Inteligenta Artificiala si procesele automatizate ar putea face acum diferenta. 
 
In general, cresterea competentelor profesionale pentru a crea servicii cu valoare adaugata mai mare va contribui la mentinerea Romaniei in topul preferintelor investitorilor", a explicat Ciprian Dan, presedinte ABSL, in comunicat.
 
Contextul economic si geo-politic au redus mobilitatea individuala din industrie, avand drept consecinta o normalizare a raporturilor pe piata muncii, care devenise extrem de dificila pentru angajatori, in ultimii ani.
 
Rata medie a plecarilor din companii a fost anul trecut de 16%, angajatii avand o varsta medie de 33 de ani si petrecand aproximativ trei ani la un loc de munca.
 
"Recrutarea ramane insa o provocare a industriei de outsourcing. Conform statisticilor noastre, anul acesta departamentele de HR au analizat cu 30% mai multe CV-uri in comparatie cu anul anterior pentru a angaja acelasi numar de absolventi. 
 
In cazul angajatilor cu experienta, specializarea in anumite domenii combinata cu expertiza in arealul digital (automatizare, RPA, folosirea inteligentei artificiale) le va aduce acestora avantaje semnificative in dezvoltarea carierei", a mentionat Catalin Iorgulescu, vicepresedinte ABSL.
 
77% dintre companiile sondate au confirmat o crestere a cifrei de afaceri in 2023 fata de 2022, insa numai 58% dintre acestea anticipeaza o crestere in viitor.
 
"Polonia, Ungaria si Slovacia ofera investitorilor numeroase avantaje pentru crearea de noi locuri de munca. 
 
Romania a avut un program relativ competitiv de granturi si stimulente fiscale care a contribuit la cresterea constanta a industriei serviciilor de afaceri in trecut, dar acesta a fost intrerupt din cauza constrangerilor bugetare. 
 
Lipsa masurilor fiscale care sa sustina dezvoltarea industriei poate avea un impact negativ asupra cresterii sectorului, crearii de noi locuri de munca si pastrarii specialistilor in tara", a mai spus Catalin Iorgulescu.
 
Industria serviciilor de business din Romania este pe locul 5 din punct de vedere al contributiei la PIB, avand peste 200.000 de angajati. Principalele orase in care acest sector se dezvolta sunt Bucuresti, Cluj si Iasi, urmate de Timisoara, Sibiu si Brasov.
 
Principalele servicii furnizate, dupa numarul de angajati, sunt operatiuni clienti, IT si finante contabile.
 
Asociatia Business Service Leaders in Romania are in componenta sa peste 80 de companii care isi desfasoara activitatea in domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: companiiabslangajatiangajatori

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile intentioneaza sa utilizeze AI pe termen scurt si lung

de Bianca Tila
16 Dec 2024
Peste jumatate dintre executivi (51%) intentioneaza sa utilizeze Inteligenta Artificiala pe termen scurt si lung. In plus, 73% planifica investitii...

S-a finalizat clasamentul companiilor romanesti. Cifra de afaceri este de 270,56 miliarde de euro

de Bianca Tila
08 Oct 2024
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a finalizat clasamentul companiilor romanesti. In competitia pentru primele 10 pozitii au intrat...

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea a trei companii de catre OMV Petrom

de Bianca Tila
30 Sep 2024
Tranzactia prin care OMV Petrom S.A. a preluat companiile Intertrans Karla SRL, Bridgeconstruct SRL si ATS Energy SA a fost autorizata de Consiliul...

Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia de preluare a unor companii de catre OMV Petrom SA si RES Terranet Holding

de Bianca Tila
31 Iul 2024
Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care OMV Petrom SA intentioneaza sa preia, alaturi de RES Terranet Holding SRL, companiile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]