de Idei de afaceri
14 Oct. 2024
19560
Pana acum 20 de ani ideea infiintarii unui restaurant la tara parea o idee absurda, insa lucrurile s-au schimbat.
In multe sate existau bodegi unde unii localnici se bucurau de o bere sau o vodca mica, dar restaurante la tara, in adevaratul sens al cuvantului, existau doar in satele din zone turistice, unde restaurantele erau pline doar in sezonul turistic, si pustii in restul anului.
Societatea romaneasca evolueaza, si anumite afaceri pe care acum 20 de ani le intalneai in localitatile rurale din Germania, Austria sau chiar si Ungaria incep sa devina viabile si la noi. Intr-adevar zonele rurale din vestul Europei sunt mult mai evoluate decat cele din Romania, iar in acele zone este absolut normal ca fermierii sa iasa ocazional seara cu familia la un restaurant.
Din pacate veniturile fermierilor romani sunt mult mai mici decat cele ale fermierilor din vest, si deocamdata populatia din mediul rural nu prea isi permite sa cheltuie bani pentru asa ceva, motiv pentru care, pentru a intelege mai bine sansele de reusita ale unei astfel de afaceri la noi in tara, ne vom referi mai departe mai mult la ceea ce se intampla in fostele tari estice (ex: Polonia si Ungaria) sau anumite localitati din Romania, si mai putin la ceea ce se intampla in vestul Europei.
Prima caracteristica a localurilor din Romania si din tarile vecine este ca nu sunt doar niste restaurante propriu-zise, asa cum intalnesti in tarile dezvoltate, ci mai degraba niste complexe de alimentatie publica, care includ pe langa restaurant si un bar si de multe ori si o mica pizzerie (sau un fast-food).
Aceasta diversificare a gamei de servicii este absolut normala deoarece intr-o zona rurala din Romania nu ai nicio sansa de succes cu un mic restaurant select, cu 10-15 mese, asa cum intalnesti in Germania sau in Elvetia. La noi se obtin doar in weekend-uri venituri din serviciile oferite de un restaurant, iar in restul saptamanii din activitatea barului si cea a fast-foodului.
A doua caracteristica a restaurantelor din Romania o reprezinta dimensiunea restaurantelor, care este mult mai mare decat in vest. Explicatia este simpla: in timp ce in tarile dezvoltate veniturile se obtin din serviciile oferite ocazional populatiei locale, la noi cele mai importante venituri ale restaurantelor sunt cele obtinute din organizarea de evenimente (nunti, botezuri, pomeni/parastase).
Chiar daca nu e “ca in vest” important de retinut este insa faptul ca astfel de afaceri incep sa mearga din ce in ce mai bine in diverse localitati rurale din Romania.
Prezentare afacere
Ideea de afaceri este destul de simpla trebuie sa construiesti o cladire, intr-o zona usor accesibila, cu spatii de parcare generoase in apropiere, in care sa amplasezi o bucatarie, un restaurant in care sa se poata organiza si nunti, un fastfood si un bar.
In partea din fata se aplaseaza in principiu barul si fasfood-ul, iar daca spatiul o permite si o terasa de vara.
Bucataria trebuie astfel dotata incat sa permita atat deservirea restaurantului cat si a fast-foodului. Investitiile pentru aceasta bucatarie nu sunt deloc mici, deoarece spre deosebire de bucataria unui mic restaurant dintr-un oras sau dintr-o zona turistica, aceasta trebuie sa raspunda cerintelor referitoare la organizarea de evenimente, adica de preparare a unor cantitati relativ mari intr-un timp scurt. Pe de alta parte ea trebuie dotata si cu echipamente specifice pentru fast-food, pentru a deservi clientii ocazionali din timpul saptamanii.
Constructie si amplasament afacere
Intr-o astfel de afacere locatia este extrem de importanta. Restaurantul, sau mai bine zis complexul de alimentatie publica, trebuie amplasat intr-o zona relativ centrala a localitatii si trebuie sa dispuna de o parcare relativ mare.
Daca ar fi vorba doar de un restaurant in care sa se organizeze nunti, botezuri si parastase locatia nu ar fi atat de importanta, dar tinand cont de faptul ca in complex va functiona si un fast-food si un bar, care vor aduce venituri in zilele lucratoare, este important ca acest complex sa fie amplasat intr-o zona relativ centrala.
Parcarea este si ea importanta atunci cand se organizeaza evenimente. Clientii din sat pot sa vina la local pe jos, dar cum la evenimente sunt invitate de obicei si rude din localitatile invecinate parcarea devine absolut necesara.
In ceea ce priveste dimensiunea complexului de alimentatie publica, aceasta nu trebuie sa fie mica, ceea ce din pacate va genera si un cost mare de demarare a unei astfel de afaceri.
In principiu, in varianta minimala, structura complexului ar trebui sa fie urmatoarea:
-
Restaurant: minim 300 m.p., cu o capacitate de aproximativ 100-125 persoane (va include si ring de dans)
-
Fast-food: minim 60 m.p., cu o capacitate de aproximativ 30 persoane
-
Bar: minim 30 m.p., cu o capacitate de aproximativ 20 persoane
-
Terasa acoperita: minim 40 m.p., cu o capacitate de aproximativ 20 persoane
-
Bucatarie: minim 50 m.p.
-
Spatii depozitare: minim 30 m.p. (din care minim 10-15 mp spatii frig)
Cu alte cuvinte, daca mai calculam grupurile sanitare si caile de acces suprafata totala construita va fi de cel putin 540-550 mp.
Servicii oferite
Restaurant
- Meniuri evenimente
Daca restaurantul nu este intr-o zona turistica atentia proprietarilor afacerii va trebui sa se concentreze catre organizarea de evenimente. Vor trebui concepute meniuri speciale pentru nunti, botezuri si pomeni.
Pentru nunti in general restaurantele ofera meniuri cuprinse intre 125 ron/persoana si 350 ron/persoana. Tinand cont de faptul ca in mediul rural lumea este mai putin dispusa sa cheltuie mult pe asa ceva se recomanda concentarea pe meniuri cuprinse intre 125 si 200 ron/persoana
- Meniul zilei
In mediul rural putina lume este obisnuita sa mearga intr-un restaurant in timpul saptamanii pentru a manca ceva. Din acest motiv introducerea in gama de servicii a meniului zilei se recomanda doar in restaurantele din localitatile in care exista intreprinderi ceva mai mari, ai caror angajatii ar putea fi interesati de o astfel de oferta. In cazul in care exista o astfel de oportunitate se recomanda alcatuirea unui meniu care sa nu depaseasca 14 lei/portie, in cazul in care meniul include si un desert, si 12 lei/portie in cazul in care meniul este compus din 2 feluri de mancare.
- Meniu “a la Carte”
Orice restaurant care isi doreste sa reziste pe piata trebuie sa ofere potentialilor clienti sansa de a alege din cel putin 8-10 feluri de baza. Tipurile de mancare trebuie alese in functie de specificul zonei.
Fast-food
Generatia tanara este mai putin obisnuita cu restaurantele si mai mult cu fast-foodurile. Toata lumea stie ca este o mancare nesanatoasa, dar din comoditate sau “pentru ca e la moda” tinerii prefera acest gen de mancare. Si cum tinerii sunt dispusi mult mai usor sa cheltuie bani pe asa ceva, mancarea de tip fast-food poate genera venituri chiar bunicele si pentru unitatile de alimentatie publica din mediul rural. In principiu ar trebui sa se ofere: pizza (minim 4 sortimente), hot-dog, burgeri si sandvichuri.
Bar
In termeni mai moderni “bar” iar in cei traditionali pentru zonele rurale “carciuma” sau “bodega”. O astfel de unitate are mereu clienti, si probabil nu este greu sa va dati seama si de ce. Ca orice bar din tara acesta are trebui sa puna la dispozitia clientilor: bauturi alcoolice, bauturi racoritoare si cafea.
Servicii de catering
In cazul in care in zona exista firme mai mari interesate sa asigure angajatilor pranzul la locul de munca gama de servicii poate fi completata cu servicii de catering. Deasemenea serviciile de catering pot fi oferite si scolilor din zona.
Aspecte cheie
Ca in orice afacere in domeniul alimentatiei publice principalul lucru ce trebuie avut in vedere este calitatea mancarii. Chiar daca populatia din mediul rural are venituri mai mici decat cea din mediul urban si pune mare accent pe un pret mic, asta nu inseamna ca oamenii nu apreciza calitatea.
Nu trebuie sa uitati ca pentru a oferi o mancare de calitate sunt necesare urmatoarele ingrediente: un bucatar bun, materii prime de calitate si foarte proaspete si o bucatarie bine dotata.
In ceea ce priveste materia prima, firmele din mediul rural au chiar un avantaj fata de cele din orase, deoarece pot cumpara multe produse proaspete de pe plan local.
Piata
Potentialii clienti
-
persoane fizice
-
institutii publice (gradinite, scoli, primarii)
-
firme (companii cu profil agricol, sau industrial, daca exista in zona)
Concurenta
-
alte restaurante si/sau baruri
-
firme cu activitate de catering din zona
Materii prime si Furnizori
-
carne: se poate achizitiona de la o carmangerie locala sau din hyper-marketuri din orasele apropiate;
-
legume/fructe: se pot achizitiona de pe plan local cca. 6 luni/an, iar in rest se vor achizitiona de la super si hyper-marketuri;
-
produse de panificatie: se pot achizitiona de la brutarii zonale;
-
diverse produse alimentare: se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
-
bauturi alcoolice si racoritoare: se vor achizitiona de la super-marketuri sau de la distribuitori de produse alimentare
-
producatori/distribuitori de utilitati: apa, canalizare, energie electrica, colectare deseuri
Personal (Cu cati angajati poti porni afacerea?)
Pentru inceput sunt suficienti 9 angajati permanenti, din care 2 la bucatarie, 2 barmani, 4 chelneri, la acestia se va adauga si proprietarul afacerii care va trebui sa se ocupe atat de aprovizionare cat si de vanzare atunci cand e nevoie.
Pentru contabilitate se poate apela la serviciile unei firme specializate.
Mare atentie la bucatar, caci gustul mancarii e vital in succesul afacerii. In orase un bucatar bun e platit cu un salariu net de 3.000 de lei.
Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)
Forma juridica
a. Societate cu raspundere limitata SRL
b. Intreprindere individuala II
c. Intreprindere familiala IF
d. Persoana fizica autorizata PFA
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA).
Coduri CAEN - Principal
5610 - Restaurante
Aceasta clasa include activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienti, fie ca sunt serviti stand la masa sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie ca mananca mesele preparate in incinta, ca le iau acasa sau ca le sunt livrate la domiciliu. Aceasta include prepararea si servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau carucioare fara motor.
Aceasta clasa include activitati din:
-
restaurante
-
bufete expres
-
restaurante fast-food -pizzerii
-
unitati de alimentatie care servesc pentru acasa
-
vanzatori ambulanti la tonete de inghetata
-
carucioare mobile care vand mancare
-
prepararea hranei la standuri din piete
Aceasta clasa include de asemenea:
-
activitati ale restaurantelor si barurilor conexe transportului, atunci cand sunt efectuate de unitati distincte, altele decat unitatile de transport
Aceasta clasa exclude:
-
vanzarea cu amanuntul a mancarii prin intermediul masinilor automate, vezi 4799
-
activitatea de concesionare a unitatilor de alimentatie, vezi 5629
Coduri CAEN - Secundare
4729 - Comert cu amanuntul al altor produse alimentare, in magazine specializate
Aceasta clasa include:
- vanzarea cu amanuntul de produse lactate si oua - vanzarea cu amanuntul de alte produse alimentare n.c.a.
4724 - Comert cu amanuntul al painii, produselor de patiserie si produselor zaharoase, in magazine
4781 - Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete
Aceasta clasa exclude:
-comertul cu amanuntul al alimentelor preparate pentru consumul pe loc (tonete alimentare mobile), vezi 5610
5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
Aceasta clasa include asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, in locatia specificata de catre client, pentru un anumit eveniment.
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzarii
- comert cu amanuntul al produselor alimentare perisabile
5629 - Alte activitati de alimentatie n.c.a.
Aceasta activitate include catering-ul industrial, adica asigurarea serviciilor de alimentatie bazate pe aranjamente contractuale cu clientul, pentru o perioada de timp determinata. Este inclusa de asemenea activitatea unitatilor alimentare concesionate in cadrul bazelor sportive si al altor unitati similare. Hrana este adesea preparata intr-o unitate centrala.
Aceasta clasa include:
-
furnizori de servicii de alimentatie pentru contractori (de ex.: companii de transport);
-
activitatea unitatilor de alimentatie concesionate in cadrul bazelor sportive si al unitatilor similar;
-
activitatea cantinelor sau bufetelor (de ex.: pentru fabrici, birouri, spitale sau scoli) pe baza de concesionare.
Aceasta clasa exclude:
-
fabricarea de produse alimentare perisabile destinate revanzarii;
-
comertul cu amanuntul al produselor alimentare.
Autorizatii necesare
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizatie de mediu, Autorizare din punct de vedere al protectiei muncii, Autorizatie PSI.
In acest gen de activitate este vitala obtinerea avizul sanitar, care se elibereaza de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Obtinerea acestuia este conditionata de dotarea corespunzatoare a bucatariei si existenta unor spatii pentru stocarea in conditii optime a alimentelor si a bauturilor.
Va recomandam sa cititi cu atentie Ordinului 111/2008 emis de ANSVSA. In acest ordin veti regasi si documentele necesare obtinerii certificatului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, pentru activitatile din unitatile de vanzare cu amanuntul (Art.19).
Atentie: chiar daca codurile CAEN mentionate mai sus apar in Actul Constitutiv va trebui sa obtineti de la Oficiul Registrului Comertului un Certificat Constatator cu activitatile pe care le veti desfasura.
Spatii, echipamente, dotari
Spatiu/constructii necesare demararii afacerii:
-
teren – minim 15 ari.
-
cladire complex alimentatie publica – minim 550 mp.
-
parcare proprie – minim 100 mp.
Amplasament spatiu
Intravilan, cu acces la sosea asfaltata, cu vizibilitate crescuta (zona centrala)
Echipamente/dotari necesare (minime)
-
echipamente bucatarie
-
mobilier restaurant, fast-food si bar
-
vesela si alte obiecte de inventar
-
masina transport 1,5 - 3,5 to
-
computer, imprimanta si soft de gestiune
-
casa de marcat
Investitie necesara pornirii afacerii
Varianta minimala (in cazul in care aveti un teren pe care se poate realiza investitia), cu o cladire cu o suprafata totala de maximum 550 mp.
- cladire complex alimentatie publica: 302.500 Euro.
- parcare proprie: 10.000 Euro
- echipamente bucatarie: 25.000 Euro
- mobilier restaurant, fast-food si bar: 15.000 Euro
- vesela si alte obiecte de inventar: 2.500 Euro
- masina transport de 1,5 - 3,5 to (second-hand): 9.000 Euro
- computer, imprimanta si soft de gestiune: 2.000 Euro
- capital circulant de pornire: 2.000 Euro
Total (varianta minimala): 368.000 Euro
Nota: pentru realizarea constructiei pretul pe m.p. luat in calcul a fost de 550 Euro. Acest pret poate varia foarte mult, in functie de calitatea finisajelor.
Varianta extinsa: in cazul in care trebuie sa cumparati terenul si faceti o cladire cu o suprafata totala de cca. 750 mp.
- teren: 25.000 Euro
- constructii (inclusiv parcare): 412.500 Euro
- dotari: 45.000 Euro
- mijloc transport nou: 27.500 Euro
- capital circulant de pornire: 2.000 Euro
Total (varianta extinsa): 512.000 Euro
Dupa cum se poate observa nu este deloc o “afacere ieftina”. Acum 10-15 ani unii au pornit astfel de afaceri cu mult mai putini bani, dar intre timp pretentiile consumatoriilor au crescut, si pentru a avea succes cu o asfel de afacere acesta este nivelul estimat al investitiilor.
Valoarea constructiei se poate diminua sensibil in cazul in care o parte din lucrari se realizeaza “in regie proprie”.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: afacere la taraidei de afaceri la taracomplex de alimentatierestaurant la tara