de Bianca Tila
06 Dec. 2023
364
Diagrama Gantt o regasim in managementul proiectelor, fiind un instrument deosebit de util la proiectele cu faze complexe, cu etape care se suprapun, resurse cu responsabilitati multiple, cu termene de asteptare si conditionari multiple legate de finalizarea unor etape anterioare.
Altfel spus, esenta diagramei este reprezentarea grafica sau vizuala a sarcinilor pe care le indeplineste un responsabil, o echipa sau chiar o firma in cazul proiectelor mari in antrepriza.
De asemenea, activitatile se pot lista una sub alta, iar pe orizontala, in dreptul fiecaruia se mentioneaza durata lor in timp. Scala de timp se adapteaza la lungimea totala a proiectului putand fi exprimat in zile/saptamani/luni.
Ce este diagrama Gantt
Diagrama Gantt ajuta la vizualizarea proiectului, avand in vedere ca barele proiectului reprezentat incep in ziua in care este programata sa inceapa activitatea si finalul in ziua in care echipa preconizeaza ca se va finaliza respectiva etapa.
In acest sens, exista mai multe versiuni de soft capabil sa genereze diagrame Gantt. Printre acestea amintim de cele mai uzual utilizate precum Micosoft Project Manager si Microsoft Excel.
Un aspect important si util sunt legaturile intre task-uri care fac ca automat prelungirea sau scurtarea uneia sa induca la task-urile definite ca dependente de aceasta, decalajul de zile/saptamani/luni ceea ce face ca automat consecintele sa fie propagate in tot proiectul versus actualizarea manuala a tuturor fazelor interconectate intre ele.
In plus, unele programe permit alocarea de resurse la fiecare task. Aceste resurse pot deveni subutilizate sau cu grad de utilizare peste 100%, ceea ce nu e normal. Semnalarile ajuta managementul sau antreprenorii sa aloce mai bine resursele pe proiecte.
Diagrama Gantt poate fi utilizata in combinatii cu alte instrumente de project management, atat in firme mari, cat si in firme mai mici, organizatii non-guvernamentale, etc.
Cine a inventat diagrama Gantt?
Karol Adamiecki este cel care a inventat prima diagrama de management de proiect in anul 1896. In ciuda faptului ca Adamiecki si-a creat precursorul diagramei Grantt (numita armonigrama), la sfarsitul secolului al XIX-lea, acesta nu a publicat-o decat in 1931. La acel moment, expunerea a fost limitata, fiind publicata doar in limba poloneza.
Henry Gantt si-a publicat propriul sistem de management al proiectelor in anul 1910 pentru un public larg. Pentru o claritate mai mare, iata un plan cronologic al diagramelor Gantt:
- 1896: Karol Adamiecki a creat prima diagrama de management de proiect
- 1931: Adamiecki publica armonigrama
- 1910-1915: Henry Gantt isi publica propriul sistem de management al proiectelor, diagrama Gantt
- Prezent: Diagramele Gantt sunt instrumente perfecte pentru gestionarea proiectelor de toate dimensiunile si tipurile
Model diagrama gantt pentru planul activitatilor
Componente diagrama Gantt
La inceput, aceste diagrame pot parea complicate. Citirea unei astfel de diagrame se rezuma la intelegrea modului in care diferitele elemente vin impreuna pentru a compune proiectul.
Componentele diagramei Gantt sunt:
- Lista de activitati - se desfasoara vertical in partea stanga a diagramei Gantt pentru a descrie activitatea de proiect si poate fi organizata in grupuri si subgrupe
- Cronologie - ruleaza orizontal in partea de sus a diagramei si arata perioadele de timp - azi/saptamani/luni/ani
- Data - o linie verticala care evidentiaza data curenta pe diagrama Gantt
- Bare - indicatori orizontali, care reprezinta sarcini si arata progresul, durata si datele de inceput si de sfarsit
- Etape - indicatori care semnaleaza evenimentele majore, date, decizii si rezultate
- Dependente - conecteaza sarcinile care trebuie sa se intample intr-o anumita ordine
- Progres - arata cat de departe este etapa si poate fi indicat prin procentaj complet si/sau umbrirea barei
- Resursa alocata - indica persoana sau echipa responsabila pentru finalizarea unei sarcini
Diagrama Gantt: rolul ei in managementul de proiect si in ce domenii se utilizeaza
Diagramele Gantt sunt folosite in managementul proiectelor pentru planificarea si programarea proiectelor. O astfel de diagrama este foarte utila, avand in vedere ca permite simplificarea proiectului complex intr-un plan usor de urmarit si urmarirea sarcinilor pe masura ce lucrarea pogreseaza.
De asemena, diagrama ajuta la urmarirea termenelor limita ale proiectului, etapele de referinta si orele lucrate, astfel incat sa puteti urmari, identifica si aborda intarzierile sau depasirile inainte ca acestea sa provoace ravagii in proiect.
Cine poate folosi diagrama Gantt
Diagramele Gantt sunt folosite de managerii de proiect, proprietarii de afaceri, liderii de echipa si directorii din industrii diferite. O lista cu cateva tipuri de companii si echipe care folosesc diagramele Gantt pentru planificarea, programarea si executarea proiectelor ar arata asa:
- constructie
- agentii de consultanta
- firme de inginerie
- planificarea evenimentului
- resurse umane
- echipe de marketing
- echipe de fabricatie
- dezvoltarea de software
Cand este indicat sa utilizezi un grafic Gantt
Diagrama Gantt este indicata atunci cand proiectul necesita mai multa planificare decat o lista de sarcini de baza. Mai jos gasiti o lista de semne clare ca aveti nevoie de o astfel de diagrama pentru finalizarea proiectului:
- Proiectul are un termen limita strans
- Mai multe persoane sau echipe sunt implicate in proiect si trebuie coodonate
- Un sef, client sau membru al echipei doreste sa vada o cronologie vizuala a proiectului de la inceput pana la sfarsit
- Proiectul implica sarcini care trebuie realizate intr-o anumita ordine
- Membrii echipei lucreaza la mai multe proiecte in acelasi timp, iar antreprenorul trebuie sa gestioneze sarcinile de lucru
- Aveti idee despre timpul alocat sau durata fiecarei sarcini
Cum poti realiza o diagrama Gantt
Diagrama Gantt este o matrice simpla, construita cu o axa orizontala ce reprezinta durata totala a timpului alocat proiectului (ore, zile, saptamani, luni, ani) si o axa verticala ce evidentiaza sarcinile care alcatuiesc respectivul proiect.
Pe langa aceste doua elemente, diagrama include si o zona grafica cu bare orizontale pentru fiecare activitate ce conecteaza simbolurile, timpii de inceput si de incheiere.
In acest sens, un grafic Gantt se poate realiza pe o foaie de hartie, in programele Excel, Word, PowerPoint sau intr-un soft specific managementului de proiect.
Etapele diagramei Gantt
- Stabileste si enumera activitatile care trebuie realizate pentru finalizarea proiectului. De asemenea, identificarea duratei de timp este necesara pentru fiecare sarcina in parte, stabileste si succesiunea activitatilor. Este important de subliniat faptul ca trebuie determinate evenimentele semnificative in desfasurarea proiectului.
- Deseneaza o axa orizontala a timpului in partea superioara a paginii. Dupa acest pas trebuie aleasa unitatea de timp potrivita pentru proiect - ore, zile, saptamani sau luni, cu diviziuni egale ale unitatii de timp.
- In partea stanga a paginii noteaza succesiv, pe orizontala, fiecare activitate din cadrul proiectului in ordinea cronologica a efectuarii ei si jaloanele identificate. Evenimentele care au loc punctual se deseneaza sub forma unui romb in dreptul zilei/saptamanii cand trebuie sa aiba loc, in timp ce pentru activitatile cu durata mai mare de timp se deseneaza o bara de-a lungul intervalului necesar. Formele vor avea doar contur, fara a fi umplute.
- Pe masura ce planul inainteaza, se vor umple romburile si barele desenate anterior. Daca exista activitati in curs de desfasurare, atunci se vor estima cat s-a parcurs din acestea si se vor umple doar cantitatile corespunzatoare din bara.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: grafic ganttdiagrama ganttcomponente diagrama gantt