de Florin Amariei
10 Sep. 2019
3040
Va prezentam o idee de afacere accesibila si profitabila pe care o puteti pune destul de usor in practica folosindu-va de finantarea europeana sau, de ce nu, de fonduri proprii.
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial?
Cu cei 85 de litri/cap de locuitor/an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial, liderii fiind cehii (142 de litri), urmati de austrieci (105 litri) si de nemti (104 litri).
Piata autohtona a berii este asadar una solida, sigura, fara fluctuatii semnificative si care atrage venituri de 2,4 miliarde de euro (da, in fiecare an scoatem din buzunare 2,4 miliarde de euro ca sa-i dam pe bere!).
Iar vestea buna este ca, pe aceasta piata pot patrunde cu succes si micii producatori care fac bere artizanala (doar cateva sute de hectolitri pe an, intr-un spatiu redus). Atuul lor consta in faptul ca, nefiind limitati de rigorile unui proces industrial, ei pot jongla cu retetele si pot veni pe piata cu beri cu arome inedite, mereu proaspete si foarte sanatoase.
...Click AICI pentru a obtine profitul mult dorit!
De ce este productia de bere artizanala o afacere exceptionala?
1. Berea artizanala are un gust aparte
Berea artizanala (numita si bere craft) este berea pe care o puteti produce la dvs. acasa, prin metode traditionale si cu ingrediente 100% naturale, fara niciun fel de aditivi si conservanti. Ingredientele sunt cele clasice – apa, malt, hamei, drojdie de bere – doar ca aveti libertatea sa le combinati cum vreti, de aici si gustul deosebit.
Da, berea artizanala are un gust mai puternic, este mai aromata si are mai putin acid. Joaca dvs.se transforma astfel in ceva serios, doar ca trebuie sa tineti minte exact procesul parcurs, ca sa puteti reproduce gustul obtinut la un moment dat. Iar in ceea ce priveste alcoolemia, ea este aceeasi ca la berile industriale, in jur de 5%-7%.
„Dupa primul pahar de IPA (India Pale Ale) pe care l-am baut, m-am indragostit de berea artizanala si am visat sa pot imparti ce am descoperit cu cat mai multi oameni“, spune Alin Matache, asociat la micro-beraria Ground Zero.
„Sa fii producator de bere artizanala inseamna sa fabrici berea cu pasiune, sa faci un produs traditional, in cantitati mici, utilizand propriile retete de bere dezvoltate in timp prin incercari si degustari si cu dorinta de a oferi senzatii gustative complexe“, explica Arnaud Dussaix, proprietarul micro-berariei Ninkasi, producatorul berii Sikaru.
Aroma aparte este un argument esential in favoarea berii artizanale, dat fiind ca marcile de bere industriala, indiferent de producator, au inceput sa cam aiba acelasi gust.
Berea artizanala nu este pasteurizata si nici filtrata. Pasteurizarea este un proces de incalzire a berii deja preparate la o temperatura de 60-80 de grade, cu scopul de a-i prelungi semnificativ durata de viata. Iar filtrarea ii creste limpezimea si stabilitatea microbiologica, doar ca aceste procese ii afecteaza gustul, culoarea si caracterul de produs 100% natural si sanatos.
„
Ne place sa ne jucam cu ingredientele clasice in asa fel incat sa scoatem un gust nou. Dar nu pasteurizam si nu filtram nimic. E pacat sa schimbi ceva ce e sanatos si bun de la natura si sa-l supui unor procese doar ca sa tina mai mult sau sa fie mai ieftin”, explica Ionut Ciobota, unul dintre patronii micro-berariei 1717 din Sibiu.
...Click AICI pentru a obtine profitul mult dorit!
3. Berea artizanala castiga din ce in ce mai mult teren
Consumatorii, in special tinerii, sunt din ce in ce mai incantati de posibilitatea de a bea o bere buna, care sa le satisfaca dorinta de diversitate si de experiente noi. Acesti consumatori vor o bere autentica, gustoasa, sanatoasa si proaspata.
In momentul de fata, berea artizanala inseamna doar o picatura in oceanul productiei autohtone de bere, dar lucrul acesta se va schimb curand.
„Cred ca piata se va dezvolta pana la un 3-5% din volumul total de vanzari de bere din Romania. Este greu de estimat cand se va intampla acest lucru, dar faptul ca toate multinationalele stau cu ochii pe noi arata ca facem un lucru bun, din care vor si ele o bucata”, este de parere Laurentiu Banescu, fondator al micro-berariei Zaganu.
Puteti incepe sa produceti bere chiar de maine! Procesul nu este deloc complicat!
Malt, hamei, drojdie de bere si apa – acestea sunt ingredientele necesare. Calitatea, finetea si specificul fiecarui tip de bere sunt date de aceste patru elemente, dar si de utilajele speciale in care se prepara bautura.
Dan Stratulat si Laurentiu Iancu, producatori Berea Perfektum:
“Noi nu am avut bani suficienti sa achizitionam un echipament full option pentru fabricarea berii, asa ca l-am facut singuri. Am cumparat vase de fermentare mai mari, am vorbit cu un sudor inox care a venit si ne-a sudat vasele, toate sunt full inox.”
Procesul tehnologic dureaza in jur de o saptamana si incepe cu macinarea maltului intr-o moara speciala. Acesta se incalzeste apoi, impreuna cu apa, pana la temperatura de 77 de grade, cand are loc procesul de zaharisire, adica transformarea amidonului de malt in zaharuri.
Dupa care amestecul se pune intr-un filtru: partea lichida (mustul) se filtreaza, iar apoi se fierbe 90 de minute, timp in care se adauga si hameiul. Mustul se ia de pe foc si se pune la racit in vasele de fermentatie, unde majoritatea zaharurilor se transforma in alcool. Dupa o saptamana, berea poate fi varsata intr-un cazan, unde devine gazoasa si capata gustul specific.
Dan Stratulat si Laurentiu Iancu, producatori Berea Perfektum:
"La noi se face totul manual: amestecarea maltului in apa astfel incat sa nu se faca cocoloase, masurarea temperaturii, supravegherea etc. Suntem acolo si urmarim evolutia materiilor pana la produsul finit, pentru noi este ca si cum am creste un copil, iar satisfactia este pe masura in momentul in care primesti laude la adresa produsului final.”
Retineti urmatorul aspect foarte important!
Nu va ganditi la productii consistente! O micro-berarie care sa realizeze doar cateva sute de hectolitri anual este profitabila, dupa cum arata exemplele producatorilor Sikaru (400 hectolitri) sau Ground Zero (600 hectolitri).
Puneti in practica informatiile din ghidul complet despre realizarea berii artizanale!
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: bere artizanaladeschidere fabrica berebere perfektumproces bere artizanala