Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imbunatatiti imaginea firmei prin obtinerea etichetei ecologice

de Ideideafaceri.ro 07 Sep. 2009 3397
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Avantajele utilizarii etichetei ecologice incep de la imbunatatirea imaginii companiei si sporirea increderii clientilor si pot ajunge pana la cresterea vanzarilor si profitului.



Obtinerea etichetei ecologice nu este obligatorie, ci o actiune benevola si se face contra cost, insa unele firme pot obtine reduceri de pana la 50% din pretul care trebuie platit.

Eticheta ecologica consta intr-un simbol grafic insotit de un scurt text descriptiv aplicat pe ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ, care insoteste produsul si care ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului. In general, simbolul reprezinta dovada ca produsul respectiv are un impact redus asupra mediului pe tot parcursul ciclului de viata, iar performanta sa este peste medie.

In Romania au fost acordate pana in prezent doar cinci etichete ecologice.
- In 2005, pentru grupul de produse textile al S.A Argesana din Pitesti;
- In 2006 pentru grupul de produse saltele de pat al SC Bioflex SA din Sibiu;
- In 2008, pentru serviciile de cazare turistica ale hotelului Staurn, din statiunea Saturn;
- In 2008, pentru grupul de produse calculatoare portabile si pentru grupul calculatoare personale ale companiei Maguay.

Eticheta ecologica europeana atesta calitatea ecologica si performanta tehnica garantata a bunurilor si serviciilor. Aceasta este o schema unica de certificare cu scopul de a-i sprijini pe consumatori pentru a distinge produsele si serviciile care nu afecteaza mediul, neincluzand alimentele, bauturile, medicamentele.
Produse si servicii care pot primi eticheta ecologica

Produsele etichetate ecologic sunt cele din categoria aparatelor de uz casnic (aparate frigorifice, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, televizoare, aspiratoare), aparatura electrotehnica (calculatoare portabile, calculatoare personale), dar si produse pentru gradinarit (amelioratori de sol, substraturi de cultura), precizeaza Ministerul Mediului .

Studiile arata ca cel putin 49,5% dintre fructele, legumele si cerealele produse in UE contin pesticide. Multe din problemele grave de sanatate sunt provocate de pesticide! ... De aceea cultivarea legumelor in sistem ecologic este o afacere extrem de profitabila si puternic sprijinita la nivel national si al UE.
Exista si servicii care pot obtine eticheta ecologica. Acestea sunt serviciile pentru cazare turistica, serviciile de camping etc.

Turismul este o ramura a economiei nationale cu un potential urias, care asteapta sa fie din ce in ce mai bine exploatata. Intra pe o piata cu o cerere fabuloasa si castiga bani din turism cu propria ta pensiune. Clientii pot alege sa se cazeze la pensiunea ta doar pentru ca este eco-etichetata.

Criteriile pentru acordarea etichetei

Pentru fiecare produs in parte exista o decizie care stabileste criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice.

Pentru acordarea etichetei ecologice trebuie intocmit un dosar care sa contina rezultatele testelor prevazute in decizia specifica pentru fiecare produs. Testarile se realizeaza in institutele specializate, care detin laboratoare acreditate.

Evaluarea dosarului se realizeaza de catre Comisia Nationala de Acordare a Etichetei Ecologice, iar daca produsul indeplineste toate criteriile se acorda eticheta ecologica.

Firmele care vor sa obtina eticheta ecologica se adreseaza Ministerului Mediului. Din momentul in care se inainteaza dosarul complet catre minister, acordarea etichetei ecologice dureaza aproximativ doua saptamani.

Costurile

Cererea de acordare a etichetei ecologice europene este supusa platii unui tarif, in functie de costurile de procesare a acesteia. In acelasi timp, firma care a obtinut eticheta ecologica europeana plateste autoritatii competente un tarif anual de utilizare a acesteia.

Tariful pentru procesarea solicitarii reprezinta echivalentul in lei a 300 de euro, insa exista si reduceri care se aplica pentru companii. Intreprinderile Mici si Mijlocii pot obtine o reducere de 25%. Aceasta reducere nu este cumulativa.

In cazul tarifului anual pentru utilizarea etichetei ecologice europene, taxa este de 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului. Intreprinderile Mici si Mijlocii pot obtine finantari publice de pana la 65% pe o perioada de trei ani, pentru obtinerea etichetei ecologice prin "Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale" derulat de Ministerul Economiei.

Alte reduceri care se aplica merg pana la maxim maxim 25%, acordate primilor trei operatori economici care obtin eticheta ecologica pentru o grupa data de produse/servicii.

Exista si reduceri care merg pana la 30%, in cazul in care produsului respectiv i s-a acordat, de asemenea, o alta eticheta ecologica.

Tariful pentru depunerea solicitarilor si tarifele anuale nu includ costurile incercarilor si verificarilor necesare pentru produsele care fac obiectul incercarilor, aceste costuri fiind suportate de catre firme.



Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru pasionatii de calatorii

de Bianca Tila
19 Dec 2024
Un mod bun de a explora lumea si de a fi propriul tau sef este de a avea o afacere concentrata pe travel. Infiintarea unei afaceri nu tine cont de un...

10+ idei de afaceri pentru cupluri

de Bianca Tila
19 Dec 2024
Multe cupluri aleg sa infiinteze o afacere, lucru ce ii apropie si ii ajuta in gestionarea operatiunilor. Legatura stransa din cuplu poate aduce...

5 intrebari la care orice plan de afacere ar trebui sa raspunda

de Bianca Tila
19 Dec 2024
Un plan de afaceri detaliat este crucial pentru un business nou iesit pe piata, mai ales daca si antreprenorul este nou in bransa. Chiar daca ai...

Cum sa incepi o afacere. Etape si sfaturi

de Bianca Tila
19 Dec 2024
Pe buzele multora se afla intrebarea "Cum incepi o afacere?", iar eu vin cu un raspuns detaliat chiar acum. Afacerea nu este un simplu schimb intre...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]