Ce documente trebuie sa fie obligatorii la punctul de lucru al restaurantului?
Un restaurant trebuie sa fie pregatit pentru controale din partea mai multor institutii: Registrul Comertului, ANAF, Primarie, ANSVSA (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), ANPC (Protectia Consumatorului), ITM (Inspectia Muncii), ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta) si Garda de Mediu. Fiecare institutie verifica aspecte diferite, dar toate solicita documente obligatorii care trebuie sa existe la punctul de lucru.
1. Documente generale
Aceste documente confirma existenta legala a societatii si inregistrarea acesteia din punct de vedere fiscal:
Certificatul de inregistrare la Registrul Comertului – documentul care atesta ca firma este infiintata si functioneaza legal.
Actul constitutiv – trebuie sa prevada codul CAEN corect pentru activitatea de restaurant (5610 – Restaurante).
Codul unic de inregistrare fiscala (CUI) – reprezinta dovada ca firma este inregistrata la ANAF.
Registrul Unic de Control – document obligatoriu care trebuie prezent la punctul de lucru; fiecare institutie de control are obligatia sa isi noteze interventia aici.
Dovada inregistrarii ca platitor de TVA (daca societatea este platitoare de TVA) - certificat emis de ANAF.
Certificatul de clasificare pentru restaurant – emis de Ministerul Turismului si care stabileste categoria restaurantului (de exemplu, 1 stea, 2 stele etc.).
Autorizatia pentru casa de marcat fiscala si Registrul de bani personali – registru recomandat in practica, in care angajatii declara sumele personale aflate asupra lor pentru a evita suspiciuni in cazul controalelor ANAF.
Ti-a facut ITM-ul munca grea?
Am gasit solutia pentru fise de post Horeca care te scapa de amenzi
2. Documente specifice activitatii de alimentatie publica
Intrucat un restaurant lucreaza cu produse alimentare, sunt obligatorii documente care tin de sanatatea publica si siguranta alimentara:
Aviz sanitar-veterinar (DSVSA) – emis de Directia Sanitar Veterinara, care atesta ca unitatea respecta conditiile de igiena si siguranta alimentara. Trebuie reinnoit periodic.
Autorizatia de functionare pentru alimentatie publica – emisa de Primarie, fara de care restaurantul nu poate functiona.
Aviz pentru comercializarea bauturilor alcoolice – obligatoriu daca se vand bauturi alcoolice.
Buletine de analiza a apei – efectuate periodic pentru a demonstra ca apa folosita este potabila.
Certificate de calibrare/verificare pentru echipamente – pentru cantare si alte echipamente de masurare.
Planuri HACCP si registrul de trasabilitate – documente obligatorii prin care se demonstreaza ca unitatea respecta normele de siguranta alimentara si poate urmari traseul fiecarui produs.
3. Documente privind personalul
Orice control ITM sau DSVSA va verifica dosarele de personal si pregatirea angajatilor. Documentele necesare sunt:
Contracte individuale de munca (CIM) inregistrate in Revisal.
Dosarele de personal complete.
Fisele de instruire PSI si SSM (protectia muncii).
Certificate medicale de aptitudine – emise de medicina muncii, care atesta ca angajatii sunt apti pentru lucrul in alimentatie publica.
Atestate de absolvire a cursului de igiena – obligatorii pentru angajatii care manipuleaza alimente.
Declaratii GDPR daca se colecteaza date cu caracter personal.
4. Documente privind protectia muncii si securitatea la incendiu
Pentru ca restaurantul este un spatiu deschis publicului, legislatia este stricta:
Planul de prevenire si protectie – intocmit de un specialist SSM.
Aviz ISU pentru securitatea la incendiu.
Registrul de instruire in caz de incendiu – semnat de toti angajatii.
Planuri de evacuare afisate vizibil in sali si spatiile comune.
Documente ISCIR pentru instalatii si verificari electrice.
5. Documente pentru ANPC
Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor poate cere:
Registrul de reclamatii - obligatoriu pentru controalele ANPC
Politica de retur - daca sunt produse returnabile.
Etichetele produselor conforme cu legislatia.
6. Documente contabile si fiscale
Din punct de vedere fiscal, la punctul de lucru trebuie pastrate:
Facturi, chitante, bonuri fiscale - arhivate corespunzator electronic si fizic de preferat
Registre contabile: registrul jurnal, registrul de evidenta fiscala, registrul inventar - obligatoriu pentru evidenta contabila
Declaratii fiscale - D100, D112, D300, D394 etc.
Bilanturi contabile anuale.
Contracte comerciale (leasing, prestari servicii, furnizori) - in functie de activitatile desfasurate.
7. Documente privind mediul si deseurile
Orice unitate care produce deseuri (ulei alimentar uzat, ambalaje, resturi alimentare) are obligatii legale:
Contract cu o firma autorizata pentru eliminarea deseurilor.
Registrul de evidenta a deseurilor, obligatoriu conform legislatiei de mediu.
8. Documente suplimentare
Contracte de mentenanta pentru echipamente.
Documente ISCIR pentru instalatii.
Aviz GDPR pentru camerele de supraveghere video.
Obligatii declarative in cazul punctului de lucru
Obligatiile declarative nu sunt intotdeauna clare pentru antreprenori, deoarece legislatia diferentiaza in functie de numarul de angajati de la punctul de lucru.
Conform art. 32 alin. (7) din Legea 273/2006:
"(7) Orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati (...)".
Aceasta prevedere inseamna ca:
Daca punctul de lucru are mai putin de 5 angajati, nu exista obligatia inregistrarii fiscale distincte. Toate declaratiile (D100, D112, D300, D394, bilanturile contabile) se depun pe codul fiscal al societatii, folosind adresa sediului social.
Daca punctul de lucru are minimum 5 angajati, atunci acesta trebuie inregistrat fiscal separat, ca sediu secundar, prin formularul 060 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru sediile secundare", conform OPANAF 1699/2021.
In baza formularului 060, ANAF atribuie punctului de lucru un cod de identificare fiscala distinct, care se utilizeaza doar pentru declararea si plata impozitului pe salarii aferent angajatilor de la acel punct de lucru.
Astfel, in declaratia 112, angajatii punctului de lucru vor fi raportati separat, iar societatea va trebui sa faca un ordin de plata distinct pentru impozitul pe salarii, folosind CUI-ul punctului de lucru.
Important de retinut:
-
TVA-ul (D300), declaratia informativa (D394), impozitul pe profit (D101) si bilanturile contabile se depun numai pe CUI-ul central al societatii, indiferent de punctele de lucru.
-
Punctul de lucru este tratat distinct doar pentru obligatiile legate de salarii, atunci cand se depaseste pragul de 5 angajati.