Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mazarea de camp - 4 aspecte-cheie pentru o recolta bogata si sanatoasa

de Idei de afaceri 24 Iul. 2023 45
Mazarea de camp - 4 aspecte-cheie pentru o recolta bogata si sanatoasa
3 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mazarea de camp (Pisum arvense L.) este o planta leguminoasa, care se cultiva in special pentru furajarea animalelor, deoarece nu are mari cerinte fata de sol si, astfel, poate fi o recolta profitabila. Cu toate acestea, cultivarea ei necesita atentie si respectarea catorva pasi esentiali.

In continuare, vei descoperi patru aspecte-cheie de care sa tii cont pentru a avea o recolta bogata si sanatoasa. 

1. Importanta pregatirii terenului  

Pentru a obtine o cultura de mazare profitabila, este esential sa pregatesti corespunzator terenul. Mazarea prefera solurile nisipo-lutoase sau luto-nisipoase. Acestea trebuie sa fie permeabile si sa aiba o capacitate buna de retinere a apei, pentru asigurarea necesarului de hidratare.
 
Inainte de aratura, se recomanda aplicarea unei fertilizari de baza, folosind ingrasaminte potasice sau fosfatice. Aceasta etapa este esentiala, deoarece furnizeaza substantele nutritive necesare plantelor. Un sol bogat in nutrienti va facilita dezvoltarea rapida a culturii de mazare. 
 
Astfel, daca terenul este bine pregatit, vei avea parte de o recolta de calitate si profitabila.

2. Imburuienarea, o provocare pentru cultivatorii de mazare 

Buruienile sunt o problema majora pentru cultivatorii de mazare. Acestea concureaza cu plantele cultivate si consuma elementele nutritive din sol, care sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a plantelor de mazare. Iata care sunt cele mai pagubitoare buruieni pentru mazarea de camp: 
 
  • soparlita (Veronica hederifolia); 
  • zarna (Solanum nigrum); 
  • pungulita (Thlaspi arvense); 
  • rocoina (Stellaria media); 
  • sugelul puturos (Lamium purpureum). 
 
Pentru combaterea buruienilor, poti folosi erbicide eficiente, precum:  
 
1. Corum® este un erbicid eficient impotriva buruienilor dicotiledonate si a unora monocotiledonate. Acesta contine bentazon si imazamox si se aplica in stadiile incipiente de dezvoltare ale buruienilor. 
 
2. Basagran® SL este un erbicid cu bentazona. Actioneaza prin contact si afecteaza fotosinteza buruienilor. Se aplica in postemergenta culturii, atunci cand buruienile se afla in faza de 2-4 frunze. 
 
3. Pulsar® 40 este un erbicid pe baza de imazamox si se aplica postemergent timpuriu. Folosind erbicid Pulsar 40, asiguri combaterea buruienilor, atat a celor in curs de rasarire, cat si a noilor valuri.  

3. Controlul eficient al bolilor si daunatorilor 

Bolile si daunatorii afecteaza semnificativ recolta de mazare de camp. Unele dintre cele mai comune boli ale mazarii sunt: 
 
  • rugina mazarii (Uromyces pisi); 
  • mana mazarii (Perenospora viciae sp.pisi); 
  • fuzarioza (Fusarium spp.); 
  • fainarea la mazare (Erysiphe pisi); 
  • putregaiul alb la mazare (Sclerotinia spp.); 
  • putregaiul cenusiu la mazare (Botrytis cinerea); 
  • antracnoza mazarii (Ascochyta pisi); 
  • septorioza mazarii (Septoria pisi). 
 
Pentru prevenirea pagubelor provocate de boli, poti folosi fungicide, precum fungicidul Dagonis, care este foarte eficient si asigura combaterea unui spectru larg de boli. 
 
In ceea ce priveste daunatorii, cei mai periculosi sunt: paduchele verde (Acyrthosiphon pisum), tripsul mazarii (Kakothrips robustus) si gargarita mazarii (Bruchus pisorum). Alti daunatori care afecteaza cultura de mazare de camp sunt: 
  • molia pastailor de mazare (Cydia nigricana); 
  • musca miniera la mazare (Liriomyza huidobrensis); 
  • gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus).
 
Pentru controlul daunatorilor, se recomanda utilizarea unor insecticide omologate si este important sa se respecte instructiunile de utilizare a acestora.

4. Respectarea regulilor de recoltare 

Mazarea de camp ar trebui sa fie recoltata in momentul in care boabele au ajuns la stadiul de maturitate deplina corespunzator soiului. 
 
Pentru determinarea momentului potrivit de recoltare, se recomanda efectuarea unor verificari regulate ale culturii. Dupa recoltare, este esential sa depozitezi mazarea in conditii optime, pentru a evita pierderile de calitate 
 
In concluzie, obtinerea unei recolte de mazare de camp sanatoase si bogate implica atentie si eforturi constante. Pregatirea terenului, controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor, precum si respectarea regulilor de recoltare sunt aspecte-cheie pentru o cultura reusita. Aplicand toate aceste tehnici, agricultorii isi pot asigura o recolta de calitate. 
 
Sursa foto: Shutterstock
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: cultura de mazareafacereerbicid

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Salinele artificiale au un raport considerabil la sanatatea oamenilor din mediul urban. In conditiile in care nu locuiti pe langa Prahova, Sibiu sau...

Cum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet

de Idei de afaceri
04 Apr 2024
In domeniul industrial, monitorizarea si controlul temperaturii sunt aspecte esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a...

Service-ul auto, o afacere rezistenta la criza

de Idei de afaceri
26 Mar 2024
Intr-o lume in continua schimbare, unde incertitudinea economica poate afecta multe sectoare, industria service-urilor auto demonstreaza o rezilienta...

De ce ai nevoie pentru a porni o afacere de curierat

de Idei de afaceri
15 Mar 2024
Sa primesti cumparaturile la usa nu este ceva nou, insa acest fapt a prins avant odata cu pandemia, atunci cand oamenii au resimtit un plus de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]