Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O pastravarie de dimensiuni impresionante la Romanesti, Timis

de Alina Cotae 13 Dec. 2010 7148
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Judetul Timis se poate mandri cu o singura pastravarie. In schimb, aceasta are dimensiuni cel putin impresionante, aproximativ duble fata de pastravariile din Dobra, Hunedoara.

Dupa ce a fost distrusa in totalitate de inundatiile din 2000, pastravaria a fost reabilitata de lucratorii firmei SAIFTIM. Acestia nu au vrut sa piarda un element reprezentativ pentru traditiile satelor Luncani de Jos si Romanesti, si anume cresterea pastravilor.

Deoarece vor sa ii ofere o oarecare continuitate, cei care au preluat pastravaria incearca sa comercializeze pestele si persoanelor fizice sau unor diverse unitati din Timisoara. La inceput, pentru o perioada de doua luni, a functionat in regim cu circuit inchis. In momentul de fata, insa, pastravul poate fi achizitionat de oricine.

Pretul poate parea mare – 20 Lei/kg, insa cei care se ocupa de cresterea si ingrijirea pastravariei spun ca balanseaza raportul calitate – pret. „Pretul se mentine intr-o valoare normala, deoarece trebuie sa avem in vedere ca in acest pret este inclus si T.V.A–ul. Pe langa asta, este si mult de lucru, iar hrana acestor pesti este destul de scumpa. Concentratele care contin toate vitaminele necesare cresterii sunt mai rentabile din import, decat cele din tara. Pastravaria ar putea deveni rentabila abia peste cativa ani”, ne spune Petre Anghel, administratorul pastravariei Romanesti.

In pastravaria de la Romanesti se cresc doar pastravi „curcubeu”, in principiu datorita faptului ca sunt mai rezistenti decat celelalte specii precum „fantanelul” sau „indigenul”.

Pastravaria numara 33 de bazine mari si 10 bazine mici pentru puiet. In momentul de fata sunt functionale doar 14 bazine, in care traiesc circa cinci tone de pesti, impartiti in cantitati oarecum egale. Astfel, 1,5 tone sunt puiet, 1,5 tone se cresc pentru comercializare, iar doua tone sunt folositi la reproductie.

„La cel de reproductie, exemplarele ating greutatea de un kilogram, iar cel mai bun peste, care il scoatem la vanzare, este cel cu marimea intre 15 – 20 de centimetri. Pentru a ajunge la perioada si greutatea de comercializare, acesta are nevoie de cel putin sase luni de ingrijire”, mai declara Petre Anghel.

Investitorii deruleaza un proiect cu Directia Apelor Romana Banat, pentru a asigura conditii mai buna de reproductie si de sporire a efectivelor. Astfel, se urmareste introducerea unor retele filtrate care sa asigure o apa curata si oxigenata pestilor din bazine.

Astazi, aproximativ 75% din apa este captata din raul Bega, iar restul de 25% vine de la izvorul de langa Manastirea Romanesti. In bazinele de la Romanesti s-ar putea creste, daca acestea s-ar folosi la capacitatea maxima, nu mai putin de 20 de tone anual.




Tags: pastravarieromanestipastravi

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ministrul Economiei: Brandurile romanesti trebuie aduse din nou in actualitate

de Bianca Tila
20 Nov 2024
Brandurile romanesti trebuie aduse din nou in actualitate, revitalizate, astfel vor redeveni cunoscute in tara, cat si peste hotare, sustine...

S-a finalizat clasamentul companiilor romanesti. Cifra de afaceri este de 270,56 miliarde de euro

de Bianca Tila
08 Oct 2024
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a finalizat clasamentul companiilor romanesti. In competitia pentru primele 10 pozitii au intrat...

Companiile romanesti se asteapta sa plateasca mai multe taxe in acest an

de Bianca Tila
18 Ian 2024
94% dintre companiile romanesti se asteapta sa plateasca in acest an mai multe taxe si impozite, potrivit liderului departamentului de Asistenta...

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile romanesti. Ce se intampla in 2023?

de Bianca Tila
21 Aug 2023
Anul trecut, companiile romanesti s-au bucurat de venituri si profituri fara precedent. Pentru acest an se previzioneaza, in continuare, cresterea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]