Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Paradoxul agriculturii romanesti: poate hrani 100 de milioane de oameni, dar consumam preponderent alimente importate

de Ideideafaceri.ro 25 Sep. 2009 2849
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministerul Agriculturii a raportat o crestere de 41% a exporturilor (803 milioane euro) in primele cinci luni ale anului, in principal grau si porumb in tarile europene. De altfel, in privinta productiei de cereale stam cel mai bine. Estimarile oficiale situeaza productia de grau in jurul a 5,3 milioane de tone in 2009, in timp ce consumul intern este de circa 3 milioane de tone anual.

Cu toate acestea „ramanem in continuare cu deficit si in domeniul agricol, dar potentialul de a deveni exportator net este colosal”, spune Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului Agricultura 2009.

Sectorul agricol poate prezenta interes pentru investitorii straini, datorita mai multor factori cum sunt: pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate, care asigura ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes.

In ceea ce priveste legumele, Romania consuma mai multe din import decat din productia proprie. Astfel, importurile de legume au fost predominante si in 2009, acoperind 60-65% din consumul total.

Desi suprafetele recoltate au fost mai mari decat in anul anterior, se asteapta ca productia de legume sa fie semnificativ mai redusa, in conditiile in care doar 1,3 milioane tone au fost recoltate in primele 7 luni, adica 38% din productia totala a anului 2008, care a fost de 3,4 milioane tone.

Astfel, si in acest sector orice afacere inceputa are mari sanse de succes, totul este sa detineti informatiile de calitate despre ceea ce presupune cultivarea legumelor dar si a pomilor fructiferi.
 
Cu exceptia lunilor iulie si august, cand productia locala de legume atinge un nivel maxim, in tot restul anului, majoritatea supermaketurilor prefera sa vanda produse importante la care au acces rapid. Acestea nu pot fi invinuite in totalitate de aceasta situatie, deoarece ele au nevoie de o desfacere asigurata iar in tot acest timp productia interna continua sa-si gaseasca greu drumul spre consumatorul final.

Marimea medie a unei exploatatii agricole in Romania (2-3 hectare, in comparatie cu o medie europeana de 25 de hectare) nu lasa loc aproape deloc imbunatatirii eficientei in exploatare.

De aceea intreprinzatorii din acest domeniu trebuie sa fie sustinuti in dezvoltarea acestor afaceri si alinierea lor la standarde europene atat din punctul de vedere al calitatii productiei dar si al marimii exploatatiei.

In acest sens Guvernul trebui sa implementeze un nou model de impozitare in acest domeniu care sa favorizeze unificarea parcelelor de teren agricol in exploatatii care sa atinga dimensiuni apropiate de media UE.
 
In ceea ce priveste atragerea fondurilor europene destinate agriculturii, pana in prezent aproape 70 milioane euro au fost efectiv atrase in perioada 2007-iunie 2009, ceea ce corespunde unui grad de absorbtie de doar 2,2%.

De aceea este un moment foarte bun pentru demararea unei afaceri in agricultura, deoarece aceasta reprezinta una dintre sansele relansarii economice a Romaniei, insa acest lucru nu se poate face decat cu ajutorul invetitiilor straine si a fondurilor europene.

Tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti afacerea care vi se potriveste: cultivarea legumelor, agroturism, piscicultura, cresterea chinchillelor, cultivarea ciupercilor, plantarea arbustilor fructiferi, si sa o dezvoltati prin accesarea de fonduri nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana.



Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Indicele ROBOR stagneaza

de Bianca Tila
21 Nov 2024
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,59%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor...

Ce este raportul P&L si importanta acestuia pentru afacerea ta

de Bianca Tila
20 Nov 2024
De-a lungul timpului am vorbit despre ce inseamna a fi antreprenor si ce anume trebuie sa stii inainte de a demara o afacere. In vocabularul unui...

Ministrul Economiei: Brandurile romanesti trebuie aduse din nou in actualitate

de Bianca Tila
20 Nov 2024
Brandurile romanesti trebuie aduse din nou in actualitate, revitalizate, astfel vor redeveni cunoscute in tara, cat si peste hotare, sustine...

Nestle va reduce costurile cu 2,8 miliarde de dolari

de Bianca Tila
20 Nov 2024
Nestle va creste publicitatea si marketingul, in timp ce va reduce costurile cu cel putin 2,8 miliarde de dolari pana in 2027. Nestle vrea sa...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]