Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania ar putea gazdui gunoiul nuclear al UE

28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Deseurile nucleare din UE ar putea fi transportate in Europa de Est, una dintre posibilele locatii fiind Romania, pentru a fi stocate in depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE, relateaza The Times in editia electronica.

Potrivit The Times, proiectul, realizat pe fondul reaparitiei interesului pentru energia nucleara, ar putea obtine aprobarea Comisiei Europene la sfarsitul acestui an.

Negocierile sunt in curs de desfasurare intre opt tari - Organizatia europeana pentru dezvoltarea capacitatii de stocare din care fac parte: Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria- pe tema transportarii si stocarii deseurilor. Oficialii acestor tari urmeaza sa se intalneasca din nou in luna mai.

In Slovenia, un depozit pentru deseuri nucleare cu un nivel scazut de radioactivitate este in constructie in localitatea Vrbina, situată in estul tarii. In iulie 2009, comunitatea locala a acceptat construirea acestuia in schimbul unor despagubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociatiei nucleare mondiale.

Pana in prezent, foarte putine tari din lume au construit un depozit permament pentru deseurile lor, rezultatul nedorit al procesarii combustibilului nuclear in vederea obtinerii energiei. Restul tarilor pastreaza materialele in instalatii provizorii.

Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deseuri nucleare cu un nivel inalt de radioactivitate, comparativ cu 1900 de metri cubi in Marea Britanie si un volum asemanator in Franta. Autoritatile olandeze, alaturi de cele germane, se opun din principiu exportarii deseurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului sau depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro.

Alte state UE implicate in proiect, precum Slovacia, Lituania si Slovenia, se confrunta cu provocari similare. Deoarece au doar unul sau doua reactoare, aceste tari ar prefera sa suporte impreuna costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria si Romania au doua reactoare, in vreme ce Slovenia dispune doar de un reactor pe care-l partajeaza cu Croatia.

 



Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








[x]