Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania ocupa ultimul loc in UE la firme care vin cu produse noi

de Bianca Tila 29 Apr. 2024 103
Romania ocupa ultimul loc in UE la firme care vin cu produse noi
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ponderea firmelor romanesti care au introdus pe piata produse sau procese noi imbunatatite de business in perioada 2020-2022 a fost de 8,8%. Acest rezultat marcheaza o scadere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu perioada 2018-2020, potrivit Institutului National de Statistica.

Cand vine vorba de produse noi sau de inovatie in randul firmelor, Romania continua sa fie pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Cele mai bine plasate state europene in materie de eforturi de inovare le fac grecii, belgienii si germanii.
 
In ceea ce priveste inovarea in afaceri, aceasta se refera la gama larga de activitati pe care intreprinderile le fac pentru a dezvolta noi bunuri sau servicii si pentru a le aduce pe piata. 
 
Conform sondajului de inovare comunitara (CSI), exista doua tipuri de inovare - inovarea de produs si inovarea proceselor de afaceri. Cele mai recente rezultate ale CSI arata ca mai mult de jumatate (53%) din toate firmele din UE au raportat o anumita forma de inovare.
 
Cea mai mare proportie de intreprinderi inovatoare a fost raportata in Grecia (73% din toate intreprinderile), urmata de Belgia (71%), Germania si Finlanda (ambele 69%) si Cipru (66%). 
 
Cea mai scazuta activitate de inovare a fost raportata in Romania, Letonia (32%), Ungaria si Spania (ambele 33%) si Polonia (35%).
 
Asemanator perioadei 2018-2020, in perioada 2020-2022 intreprinderile mari, cu cel putin 250 de angajati, au fost de doua ori mai inovatoare decat intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Din numarul total de intreprinderi mari, 20,6% au fost inovatoare, in timp ce IMM-urile au inovat in proportie de 8,3%.
 
Comparativ cu perioada 2018-2020, ponderea intreprinderilor inovatoare mari a scazut cu 2,0 puncte procentuale, de la 22,6% la 20,6%, iar IMM-urile inovatoare au avut tendinta de scadere, cu 1,8 puncte procentuale, respectiv de la 10,1% la 8,3%.
 
4,1% din totalul intrepinderilor au fost inovatoare numai de produse noi sau imbuntatite, 3,1% au implementat inovatii de produse si de procese de afaceri si 1,3% au aplicat numai pentru inovatii ale proceselor de afaceri.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: firme inovatoareuecsiproduse noi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Preturile productiei industriale au scazut mai putin in Romania comparativ cu UE

de Bianca Tila
05 Feb 2024
Preturile produselor au afisat in luna decembrie 2023, fata de luna noiembrie 2023, o scadere de 0,9% in Uniunea Europeana si un declin de 0,8% in...

Productia de zahar a UE va creste

de Bianca Tila
23 Nov 2023
Productia de zahar a Uniunii Europene este asteptata sa inregistreze cresteri cu 3% in sezonul 2023/24. Estimarile sunt facute pe fondul unei recolte...

Romania inregistreaza cel mai puternic avans al preturilor productiei industriale din UE

de Bianca Tila
05 Sep 2023
Preturile produselor care ies pe portile fabricilor din UE au afisat o scadere de 0,6% in luna iulie a acestui an comparativ cu luna iunie si un...

Implementarea directivei UE privind raportarea tara cu tara ajuta autoritatile fiscale sa identifice evaziunea fiscala

de Bianca Tila
20 Apr 2023
Implementarea in Romania a Directivei UE privind raportarea tara cu tara reprezinta un pas important catre cresterea transparentei si a...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]