de Florin Amariei
22 Iun. 2018
2225
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a dat detalii despre instrumentele de finantare asumate de catre stat.
Ministrul a precizat ca este vorba despre o emisiune de titluri de stat, prima din cadrul porgramului Tezaur, in 2018, dar a treia, pentru ca ministerul a lansat acest prim program de titluri de stat pentru populatie in 2015.
"Inca din 2017, chiar si in 2018, noi am afisat, am prezentat public volumul, strategia de imprumut pe 2018, iar, in zona de titluri de stat, pe piata interna, suma este de 48, aproape 50 de miliarde de lei. Deci, este o chestiune care se stia inca de anul trecut.
Volumul sau plafonul indicativ pentru anul 2018 este de patru miliarde de lei. Deci, titluri de stat se vor emite nu este o suma de la inceput anuntata, ci doar plafonul la modul general, iar emisiuni de titluri de stat vor continua pana cand acest plafon se va atinge.
Deci, nu este o tinta la fiecare emisiune pe care Ministerul de Finante o va lansa. Dar plafonul este cel general, de patru miliarde de lei", a explicat ministrul.
Oficialul a adaugat ca, de la 1 ianuarie 2018, pana in prezent, Ministerul Finantelor Publice a atras din piata 18,6 miliarde de lei, aproximativ 38,8% din ceea si-a planificat pentru anul in curs.
Nivelul pe care Ministerul Finantelor Publice il acorda la titluri de stat era 2,8 pana la 5,5%, desigur, de la o maturitate la alta, intre sase luni si 13 ani.
"Deci, atata ofeream noi, atata plateam noi pentru acest tip de titluri de stat - iar, o diferenta foarte mare intre ceea ce noi plateam la nivel de dobanzi pentru tilurile de stat, in cazul bancilor, si o diferenta foarte mare intre ceea ce bancile ofereau ca dobanzi la depozitele in lei.
Si atunci, cred ca este foarte corect si normal si de bun-simt ca Ministerul Finantelor Publice sa acorde aceeasi dobanda pentru toti cei care cumpara, acei investitori care cumpara titluri de stat, ca sunt persoane fizice sau persoane juridice", a declarat ministrul.
In ceea ce priveste datoria publica, el a artat ca, la finalul lunii martie 2018, aceasta era 35,1%, "ca tot se vorbea ca Romania se imprumuta din ce in ce mai mult".
Potrivit ministrului, statul va mai lansa emisiuni de titluri de stat, periodic, pana cand va fi atins plafonul de 4 miliarde de lei stabilit pentru acest an.
In ceea ce priveste reteaua de distribuire a actualei emisiuni de titluri de stat pentru populatie, cetatenii au la dispozitie peste 220 de unitati operative ale Trezoreriei Statului si peste 5.500 de oficii postale.
"Este o campanie de promovare si speram sa fie cat mai intensa. Este o emisiune in forma dematerializata; 5 ani este maturitatea acestei emisiuni de titluri de stat; scadenta e in 2023, pe 9 iulie; dobanda de care v-am spus, una foarte buna, 5% pe an si mult mai mare decat ceea ce, repet, bancile ofereau la depozitele in lei.
6 iulie este data inchiderii primei emisiuni de titluri de stat pentru populatie, timp pana la care, daca persoanele interesate care au cumparat deja titluri de stat doresc sa se razgandeasca, isi pot recupera sumele respective - dar, repet, pana la data de 6 iulie 2018.
Titlurile de stat pe care le poate cumpara o persoana fizica - 100.000 de la Trezorerie si 100.000 de lei de la Posta Romana. Deci, in total, 200.000 de lei poate fi valoarea titlurilor de stat achizitionate de catre persoanele fizice. Se pot cumpara aceste titluri de stat doar de cei care au varsta de minim 18 ani de zile si ele, desigur, nu pot fi rascumparate sau vandute inainte de scadenta.
Foarte important este faptul ca, pe langa dobanda de 5% pe an, cei 10% impozit pe venit aplicat la dobanzile de la banci, in cazul de fata nu se aplica.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: titluri de statidei de afaceri cu statulimprumut stattitluri de stat centenar