Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Stiluri de leadership - cum sa atragi si sa loializezi angajatii valorosi
Orice companie isi doreste sa obtina profituri mari, iar focusul pentru obtinerea acestora a cunoscut, in ultimii ani, schimbari semnificative. Astfel, angajarea oamenilor potriviti, consolidarea echipelor si crearea unui mediu de lucru placut si productiv au devenit prioritati pentru tot mai multi manageri.
Cresterea prepelitelor japoneze
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Sustenabilitatea unui business modern nu mai inseamna doar obtinerea profitului, ci si investitii in oameni, pentru consolidarea/construirea unor echipe solide, cu angajati valorosi. Acest aspect include, de asemenea, si alegerea unor manageri cu o mentalitate de lider, nu doar cu rezultate profesionale spectaculoase. Astfel, o companie va functiona la fel chiar si in momentele in care un manager lipseste, datorita faptului ca echipa sa stie sa ia propriile decizii, fara a astepta indicatii.
Iata care sunt cele mai des intalnite 4 stiluri de leadership si care sunt implicatiile fiecaruia:
Este un stil cu care am fost obisnuiti foarte multi ani, pana in prezent. Un lider autocrat determina strategia, politicile, procedurile si directia companiei, dictand totul oamenilor din echipa sa. Liderii autoritari nu sunt concentrati pe colaborarea cu echipa, fiind rareori interesati de feedback si preferand sa detina toata puterea. In prezent, acesta este din ce in ce mai rar intalnit, dat fiind faptul ca valorile unui astfel de manager nu se potrivesc cu nevoile angajatilor si, implicit, rezultatele profesionale nu pot fi cele mai bune.
Stilul democratic de leadership este cel spre care tind tot mai multi manageri. Acestia au inteles importanta punerii in aplicare a conceptului de people centricity, pentru a avea angajati loiali, dar si pentru ca, in procesul de recrutare, sa poata atrage angajati valorosi. Un lider democratic apreciaza creativitatea si inovatia, incurajeaza discutia deschisa pentru impartasirea libera a gandurilor, opiniilor si ideilor. Desi exista o incurajare pentru participarea si discutia deschisa in luarea deciziilor, liderul isi pastreaza rolul de a ghida acest proces, decizia finala fiind a sa. Acest stil de conducere are la baza conceptul de people centricity, managerii fiind interesati ca oamenii lor sa fie increzatori in sine.
Stilul laissez-faire, cunoscut drept stilul de management delegat, este unul care, la prima vedere, poate parea destul de relaxat. In schimb, acesta este un mod de a coordona echipa fara ca oamenii sa se simta controlati si manipulati. Leaderii laissez-faire isi imputernicesc subordonatii cu luarea deciziilor, fiind mereu disponibili pentru a oferi feedback, atunci cand este necesar. Acesti lideri au pus bazele regandirii spatiilor de birouri, care sa asigure well-being-ul angajatilor si care sa incurajeze si colaborarea/interactiunea dintre echipe.
4. Stilul transformational
Conceptul de leadership transformational a fost introdus de James Burns. Acesta a definit leadership-ul transformational ca un proces in care liderii si subordonatii se ridica reciproc la niveluri mai inalte de motivatie si moralitate. Leadershipul transformational este unul in care liderul modeleaza comportamentul pe care il asteapta de la oameni. Liderii transformationali stabilesc asteptari mari si obiective clare si isi arata sustinerea prin ghidarea si motivarea echipei pentru a reusi. Adesea, acestia nu sunt planificatori strategici detaliati, deoarece se bazeaza pe facilitarea interactiunilor si a conexiunilor cu oamenii cheie, pentru a realiza viziunea mentionata.
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
Companiile raporteaza cresteri salariale
de Bianca TilaS-a finalizat clasamentul companiilor romanesti. Cifra de afaceri este de 270,56 miliarde de euro
de Bianca TilaConsiliul Concurentei a autorizat preluarea a trei companii de catre OMV Petrom
de Bianca TilaConsiliul Concurentei analizeaza tranzactia de preluare a unor companii de catre OMV Petrom SA si RES Terranet Holding
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit