Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stiluri de leadership - cum sa atragi si sa loializezi angajatii valorosi

de Idei de afaceri 27 Feb. 2023 73
Stiluri de leadership - cum sa atragi si sa loializezi angajatii valorosi
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Orice companie isi doreste sa obtina profituri mari, iar focusul pentru obtinerea acestora a cunoscut, in ultimii ani, schimbari semnificative. Astfel, angajarea oamenilor potriviti, consolidarea echipelor si crearea unui mediu de lucru placut si productiv au devenit prioritati pentru tot mai multi manageri.

Conducerea unei afaceri necesita realizarea unor serii diferite de investitii. O companie isi investeste banii si resursele in publicitate, cercetare, dezvoltare, social media, securitate si multe altele. La randul lor, in mod ideal, angajatii isi investesc timpul, energia si aptitudinile in succesul si viziunea companiei pentru care lucreaza. Exista, totusi, perioade in care un manager poate observa o scadere a interesului acordat de catre angajati, o lipsa de motivatie, ce poate aduce minusuri semnificative companiei. 

Sustenabilitatea unui business modern nu mai inseamna doar obtinerea profitului, ci si investitii in oameni, pentru consolidarea/construirea unor echipe solide, cu angajati valorosi. Acest aspect include, de asemenea, si alegerea unor manageri cu o mentalitate de lider, nu doar cu rezultate profesionale spectaculoase. Astfel, o companie va functiona la fel chiar si in momentele in care un manager lipseste, datorita faptului ca echipa sa stie sa ia propriile decizii, fara a astepta indicatii. 

Iata care sunt cele mai des intalnite 4 stiluri de leadership si care sunt implicatiile fiecaruia:
 
1. Stilul autoritar

Este un stil cu care am fost obisnuiti foarte multi ani, pana in prezent. Un lider autocrat determina strategia, politicile, procedurile si directia companiei, dictand totul oamenilor din echipa sa. Liderii autoritari nu sunt concentrati pe colaborarea cu echipa, fiind rareori interesati de feedback si preferand sa detina toata puterea. In prezent, acesta este din ce in ce mai rar intalnit, dat fiind faptul ca valorile unui astfel de manager nu se potrivesc cu nevoile angajatilor si, implicit, rezultatele profesionale nu pot fi cele mai bune.
 
2. Stilul democratic

Stilul democratic de leadership este cel spre care tind tot mai multi manageri. Acestia au inteles importanta punerii in aplicare a conceptului de people centricity, pentru a avea angajati loiali, dar si pentru ca, in procesul de recrutare, sa poata atrage angajati valorosi. Un lider democratic apreciaza creativitatea si inovatia, incurajeaza discutia deschisa pentru impartasirea libera a gandurilor, opiniilor si ideilor. Desi exista o incurajare pentru participarea si discutia deschisa in luarea deciziilor, liderul isi pastreaza rolul de a ghida acest proces, decizia finala fiind a sa. Acest stil de conducere are la baza conceptul de people centricity, managerii fiind interesati ca oamenii lor sa fie increzatori in sine.
 
3. Stilul laissez-faire 

Stilul laissez-faire, cunoscut drept stilul de management delegat, este unul care, la prima vedere, poate parea destul de relaxat. In schimb, acesta este un mod de a coordona echipa fara ca oamenii sa se simta controlati si manipulati. Leaderii laissez-faire isi imputernicesc subordonatii cu luarea deciziilor, fiind mereu disponibili pentru a oferi feedback, atunci cand este necesar. Acesti lideri au pus bazele regandirii spatiilor de birouri, care sa asigure well-being-ul angajatilor si care sa incurajeze si colaborarea/interactiunea dintre echipe. 

4. Stilul transformational

Conceptul de leadership transformational a fost introdus de James Burns. Acesta a definit leadership-ul transformational ca un proces in care liderii si subordonatii se ridica reciproc la niveluri mai inalte de motivatie si moralitate. Leadershipul transformational este unul in care liderul modeleaza comportamentul pe care il asteapta de la oameni. Liderii transformationali stabilesc asteptari mari si obiective clare si isi arata sustinerea prin ghidarea si motivarea echipei pentru a reusi. Adesea, acestia nu sunt planificatori strategici detaliati, deoarece se bazeaza pe facilitarea interactiunilor si a conexiunilor cu oamenii cheie, pentru a realiza viziunea mentionata. 
 
 
Liderii transformationali sunt cei care, probabil, vor tine cont cel mai mult cont de rezultatul sondajului realizat la initiativa Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor, conform caruia 53,4% dintre angajatii romani considera ca interactiunea in afara orelor de program cu colegii ajuta la consolidarea echipei si creste productivitatea pe termen lung. 
 
 
De multe ori, a avea lideri aflati in functiile cheie poate fi elementul cheie in crearea unei echipe consolidate, cu angajati motivati. Un sef va trebui sa dea ordine, pentru a-i instrui pe ceilalti, dar un lider ii poate inspira pe acestia sa gaseasca cea mai buna cale de urmat, motivandu-i, in acelasi timp, sa-si maximizeze potentialul. 
 
 
 
 
Sursa foto: Shutterstock 
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: leadershipangajaticompanii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Ce reprezinta punctul de lucru al unei companii si procedura de deschidere/inchidere punct de lucru

de Bianca Tila
14 Mar 2024
Deschiderea unui punct de lucru are diverse intrebuintari si reprezinta o dezvoltare clara a afacerii tale. Punctul de lucru ajuta la desfasurarea...

BVB: Companiile care nu fac eforturi in a avea un business sustenabil nu vor avea acces la finantare

de Bianca Tila
15 Feb 2024
Companiile fara un model de business sustenabil nu vor avea acces la finantare in viitor, spune directorul general al Bursei de Valori Bucuresti,...

Companiile romanesti se asteapta sa plateasca mai multe taxe in acest an

de Bianca Tila
18 Ian 2024
94% dintre companiile romanesti se asteapta sa plateasca in acest an mai multe taxe si impozite, potrivit liderului departamentului de Asistenta...

Inteligenta artficiala poate face multe, dar nu chiar totul. Cum va ajuta companiile in 2024?

de Bianca Tila
13 Dec 2023
AI poate face multe, dar nu poate indeplini orice task. In 2024, organizatiile o vor integra pentru a completa strategiile AI specifice industriilor,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]