de Idei de afaceri
18 Iul. 2023
66
Atunci cand vine vorba despre recesiune sau criza economica, cei mai multi dintre noi ne gandim automat la cum ne putem pastra in siguranta economiile. De fapt, reactia corecta ar fi sa gasim cele mai bune modalitati de a le investi, astfel incat sa beneficiem nu doar de siguranta, cat si de un castig suplimentar.
In prezent traim vremuri tulburi din punct de vedere economic. Evenimentele consecutive din ultimii ani, pandemia COVID-19 si razboiul creat de catre Rusia in Ucraina au reusit sa produca un haos la nivel mondial. Dupa experienta traita in 2008 cu criza economica, oamenii au invatat sa fie mai atenti la semnele date de economie.
Spre deosebire de inceputul anilor 2000, avantajul nostru este ca acum avem mult mai multe informatii despre finante. Acest lucru iti va fi de ajutor pentru a lua decizii inspirate referitoare la economiile tale, asemenea informatiilor de mai jos. Iata cateva reguli simple de urmat daca vrei sa investesti inteligent in perioadele cu instabilitate economica.
1. Nu intra in panica
Atunci cand pietele sunt in cadere, multi oameni se panicheaza si aleg sa isi vanda imediat investitiile. Aceasta este o greseala deoarece se pierd sume mari de bani, pretul de vanzare din aceste momente fiind unul semnificativ mai mic decat in mod normal. Specialistii in finante recomanda sa urmaresti cu atentie datele zilnice si sa nu te lasi prada fricii.
2. Nu iti pune toate oualele in acelasi cos
Zicala conform careia nu este bine sa iti pui toate oualele in acelasi cos este potrivita in mai multe aspecte ale vietii, dar mai ales in cel financiar. Diversificarea este cheia oricarei strategii de investitii.
O strategie care merita sa fie luata in calcul este detinerea unui mix de actiuni si obligatiuni. Daca nu ai inca suficienta experienta, poti incepe prin a cumpara bijuterii de aur de la un magazin bijuterii aur si sa te indrepti, treptat, catre tranzactionarea aurului pe platformele digitale.
3. Mentine costurile cat mai scazute
Toate platformele de investitii percep o taxa de serviciu, mai devreme sau mai tarziu. Asta inseamna ca, atunci cand alegi sa iti creezi cont pe una dintre ele, trebuie sa acorzi o atentie sporita comisioanelor practicate, pentru a nu descoperi ca ai costurile mai mari decat castigurile.
4. Alege investitiile cu maxima atentie
Daca vei alege sa investesti in actiuni, trebuie sa iei in considerare companiile care au modele de afaceri solide. Poti gasi firme in care cererea pentru produse sau servicii este independenta de climatul economic general, precum supermarketurile.
5. Profita de stocurile ieftine
Pe fondul unei perspective economice sumbre, pretul actiunilor ar putea ramane scazut. Asta inseamna ca ai sansa de a cumpara actiuni la un pret avantajos. Managerii de fonduri sunt mereu in cautarea unor companii subevaluate, dar care promit un viitor prosper. In general, aici se regasesc afacerile care au trecut prin efectele puternice ale pandemiei COVID-19 si au rezistat eroic.
6. Stabileste un plan de siguranta
Ca refugiu impotriva pietelor de valori volatile, tot mai multi specialisti in investii pot lua in calcul detinerea mai multor bani din obligatiuni corporative. Asta inseamna ca investitorii sunt platiti cu dobanda pentru a imprumuta bani companiilor.
Aurul este considerat o optiune de incredere in perioadele dificile, deoarece performanta sa nu este afectata de bursa. Asadar, investitia in fonduri care tranzactioneaza cu obligatiuni si metale pretioase poate fi o varianta excelenta de diversificare.
7. Impaca-te cu trecutul
Nimic nu dureaza o vesnicie, nici macar crizele economice. Daca ai planuri de investitii pe cinci ani sau mai mult, cu siguranta vei beneficia de o redresare a pietei, atat timp cat ramai pe piata si astepti finalizarea recesiunii, fara a lua masuri drastice.
Mereu va exista riscul ca o investitie sa nu aduca profitul scontat, dar acesta nu este un motiv sa renunti la planurile tale. Invata sa investesti prudent si inteligent si vei vedea ca lucrurile se vor aseza armonios in timp, indiferent de cat de tare este incercata economia.
Sursa foto: Shutterstock
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.