Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensiune agroturistica: Tot ce trebuie sa stii

de Idei de afaceri 28 Dec. 2023 58655
Pensiune agroturistica: Tot ce trebuie sa stii
4.12 din 233 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pensiunile sunt case de dimensiuni mari, transformate in case de oaspeti, care ofera servicii de cazare si masa. Masa este servita in stil familial la ore stabilite si cu meniu fix. Preturile sunt in general mai mici fata de cele practicate in hotelurile de confort comparabil.

Pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistice situate in zona rurala care ofera servicii de cazare, masa si alte servicii care se bazeaza pe produse si activitati agrozootehnice.
 
O pensiune agroturistica este o afacere care poate oferi un loc de munca oricarui membru al unei familii din mediul rural si care poate fi demarata fara eforturi deosebite.
 
Desi par identice turismul rural si agroturismul sunt doua concepte diferite. Turismul rural are o arie de cuprindere mai mare, incluzand si agroturismul, dar spre deosebire de turismul rural, agroturismul trebuie sa respecte o serie de criterii legate de consumatori, precum: numarul maxim de camere, sederea in gospodaria taraneasca, consumul produselor agricole obtinute in respectiva gospodarie, participarea, in limita posibilitatilor, la diferite activitati din gospodarie.

Obtine succesul in afaceri pornind la drum cu propriul plan de business...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Conform reglementarilor din Romania pensiunea agroturistica presupune oferirea de servicii de cazare si masa in gospodaria proprie, ferme agricole, etc., cu o capacitate de cazare de pana la 8 camere.

Pensiunea agroturistica functioneaza in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente si asigura in spatii special amenajate atat cazarea turistilor cat si conditii de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitatile gospodaresti, mestesugaresti sau activitati culturale sau de relaxare.

Masa se bazeaza pe bucataria traditionala a locului, iar alimentele sunt produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatori autorizati de pe plan local. Gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune.
 
In cazul in care spatiile pentru prepararea si servirea mesei sunt destinate si pentru consumatori din afara iar numarul locurilor la mese este mai mare decat al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spatiile in cauza se clasifica drept unitati de alimentatie publica, potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
 
Pensiunile agroturistice sunt clasificate in 5-4-3-2-1 - flori (margarete).
 
Pensiunile agroturistice se adreseaza in general persoanelor care isi doresc un concediu linistit, petrecut intr-un cadru natural mirific.
 

Aspecte cheie


  • amplasamentul pensiunii: atentie – pentru ca afacerea sa aiba sanse de success pensiunea trebuie amplasata intr-o zona pitoreasca;
  • mancare gustoasa;
  • colaborarea cu agentiile de turism;
  • ospitalitate, abilitati de comunicare si mentinerea unei relatii de bune cu clientii si fostii clienti. In acest gen de afacere recomandarile sunt foarte importante!
  • cel putin unul din membrii familiei trebuie sa urmeze cursul de “Administrator pensiune turistica”.


Piata


Potentialii clienti
 
Clientii unei pensiuni agroturistice pot fi persoane fizice si juridice, turisti romani care locuiesc in mediul urban sau turisti straini interesati sa vada altceva decat ce au in tara lor cum ar fi: obiceiuri, activitati gospodaresti si mestesugaresti, culturale sau de agreement, interesati de relatiile interumane.

In general turistii interesati de aceste servicii sunt incantati sa povesteasca cu “gazdele” si mai ales interesati sa incerce specialitati culinare specifice locului si zonei. Tot mai multi turisti romani si straini prefera linistea si atmosfera rustica a unei pensiuni agroturistice.
 
Pentru a atrage turistii este recomandat ca proprietarul afacerii sa aiba “o poveste despre spatiul de cazare” care sa includa anumite elemente si beneficii specifice care vor convinge potentialul client sa cumpere cazarea de la pensiunea respectiva. Gazda trebuie sa fie capabila sa vorbeasca despre viata satului si a regiunii.

O pensiune trebuie sa se distinga in multitudinea de alte pesniuni si spatii de cazare pentru ca potentialul client sa poata descoperii acele elemente care fac pensiunea unica (Ex: priveliste montana, posibilitatea de admira peisajele din camera restaurant in pensiune un loc bun pentru a lua masa, ventilatoare, temperaturi suportabile in timpul verii, biciclete gratuite, vizita in zona, local pentru activitati de seara, camera cu jocuri, loc de joaca pentru copii, cu sau fara surpraveghere, locuri cu semnificatie istorica in apropiere, timp de calatorie redus pentru locuri cu semnificatie istorica, trasee turistice in apropiere, plimbari in natura, etc). 


Obtine succesul in afaceri pornind la drum cu propriul plan de business...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
 

Cerere pentru turismul rural
 

Cererea pentru turismul rural ar putea fi structurata pe mai multe segmente:
  • Oraseanul, care doreste sa scape de stresul cotidian, sa-si petreaca vacanta intr-un mediu curat si sa aiba un regim alimentar sanatos si sa se odihneasca.
  • Persoanele cu venituri mari, care doresc sa incerce ceva nou si, de obicei, sunt persoanele care au copii, dorind sa le ofere un mediu atractiv si mai curat de petrecere a vacantelor.
  • Persoanele cu venituri mai mici, care nu-si permit sa-si petreaca concediul intr-o pensiune clasica.
  • Orice persoana care doreste sa se relaxeze, sa practice activitati sportive intr-un cadru natural si agreabil (Ex: vanatoarea, pescuitul sportiv, ascensiunile, drumetiile pedestre, pe bicicleta sau ATV, echitatie turistica, river-rafting, etc.)
  • Persoane care doresc sa invete cate ceva din tainele mestesugurilor (olarit, pictat icoane pe sticla, cojocarit, dogarit, etc,).
  • Tineri dornici sa cunoasca activitati legate de crestere si ingrijirea animalelor.
 
Turismul rural se adreseaza in primul rand oamenilor dinamici, celor ce iubesc natura si turismul ecologic, celor ce profita de orice ocazie pentru a se plimba, pentru a admira natura, pentru a practica drumetiile montane, ciclismul, alpinismul, iubitorilor de sport si aventura, vanatorilor si pescarilor, cat si celor care considera ca vacanta petrecuta in mijlocul naturii este o adevarata sursa de energie si de sanatate.
 
Turismul rural este o forma de turism accesibila unei mari categorii de clientela datorita preturilor reduse. 


 

Concurenta


- alte pensiuni agroturistice din zona
 
- pensiuni turistice amplasate in apropiere
 
- hoteluri din apropiere
 
- cabane si champinguri
 

Materii prime (marfuri) si Furnizori


- o mare parte din produsele folosite la pregatirea mesei sunt obtinute din gospodaria proprie
 
- producatori autorizati de pe plan local (lapte, carne, legume, etc.)
 
- magazine din apropiere (produse alimentare, bauturi racoritoare si bauturi alcoolice)
 
- firme specializate in HORECA
 
- Electrica, EonGaz, Romsilva (furnizori de current, gaz, lemen de foc)
 

Personal


Serviciile de cazare si masa sunt oferite de membrii familiei. In cazul in care pensiunea nu are mai mult de 3-4 camere iar serviciile de servire a mesei se ofera doar turistilor cazati, 2 membrii ai familiei sunt suficienti pentru a deservi in bune conditii pensiunea agroturistica.
 
In cazul unei pensiuni agroturistice de 8 camere, care detine si o unitate de alimentatie publica in care se ofera servicii si altor persoane decat celor cazate este necesara angajarea suplimentara a unor persoane, in regim de part-time (camerista, chelner).
 

Cerinte legale (Forma juridica, Cod CAEN, Autorizatii functionare)


Forma juridica
 
a. Societate cu raspundere limitata SRL
 
b. Intreprindere individuala II
 
c. Intreprindere familiala IF
 
d. Persoana fizica autorizata PFA
 
e. Alte forme juridice (SNC, SCA, SCSA)
 
Coduri CAEN
 
5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
 
5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similar
 
5610 Restaurante
 
5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
 
Autorizatii necesare
 
Autorizatie de functionare eliberata de Primaria localitatii in care se desfasoara activitatea, Autorizare sanitara si sanitar - veterinara, autorizatie de mediu, autorizatie PSI, Certificat de clasificare a structurilor de primire turistice, documentatie la zi privind protectia muncii.
 
Alte cerinte legale specifice domeniului
 
Nu uitati ca potrivit legilor in vigoare operatorul economic proprietar si/sau administrator de structuri de primire turistice cu functiuni de cazare si/sau alimentatie publica are urmatoarele obligatii:
 
a) sa asigure buna intretinere si functionalitate a dotarilor pe toata perioada de functionare inclusive prin amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, a zonelor de agrement, terenurilor ambientale si altor dotari exterioare (anexe) aflate in administrare, proprietate, concesiune, inchiriere, comodat sau alt drept de folosinta, dupa caz, acestea facand parte intrgranta astructurii de primire turistica;

b) sa afiseze la receptie sau in holul de primire – dupa caz, tarifele maximale de receptie practicate, stabilite pentru structura de primire turistica de cazare.

c) sa asigure in permanenta apa calda si rece la grupurile sanitare din cadrul structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica;

d) sa asigure in spatiile de cazare ocupate, in spatiile de servire si in cele comune, o temperatura minima de 21 grade C iar pentru structurile de primire turistice in care dotarea cu sistem de climatizare/aer conditionat este obligatorie, o temperatura maxima de 25 grade C;

e) sa asigure personal calificat. Personalul de servire din structurile de primire turistice va purta imbracaminte specifica stabilita de operatorul economic in cauza, diferentiat in functie de conditiile de desfasurare a activitatii si ecuson cuprinzand cel putin prenumele si functia;

f) sa asigure conditiile necesare astfel incat turistii sa nu fie deranjati de zgomotele produse de instalatiile tehnice sau alti factori de poluare;

g) sa asigure spatii de cazare cu lumina naturala directa si aerisire;

h) sa nu amplaseze spatii de cazare la subsolul cladirilor;

i) sa expuna la loc vizibil, in exteriorul cladirii: denumirea, tipul si insemnele privind categoria de clasificare a structurii de primire turistice;

j) sa expuna vizibil si in mod lizibil in receptie, in holul structurilor de primire turistice care nu dispun de receptie si in spatiul de la intrare in saloanele de servire a mesei, certificatul de clasificare si fisa anexa a acestuia sau autorizatia provizorie de functionare, in copie, numarul de telefon ”TEL VERDE - 0800868282”;

k) sa furnizeze informatii reale cu privire la denumirea, tipul, categoria de clasificare si serviciile prestate, in toate materialele de promovare, conform autorizatiei provizorii de functionare sau certificatului de clasificare obtinut;

l) sa pastreze in permanenta, in original, in structura de primire turistica in cauza, autorizatia provizorie de functionare sau certificatul de clasificare si fisa anexa a acestuia;

m) sa asigure o gama diversificata de servicii suplimentare, cuprinse in tariful de cazare sau cu plata separat, conform listei orientative prezentate in anexa nr, 1.1.1 din normele de clasificare astfel:

1. la unitatile de 4 si 5 stele/margarete - cel putin 15 servicii;
2. la unitatile de 3 stele/margarete - cel putin 12 servicii;
3. la unitatile de 2 stele/margarete - cel putin 8 servicii;
4. la unitatile de 1 stea/margareta - cel putin 5 servicii;

n) sa asigure in spatiile de cazare materiale scrise, realizate estetic si  tiparite in limba romana si in cel putin doua limbi de circulatie internationala (la categoria 3, 4 si 5 stele/margarete) respectiv o limba de circulatie internationala (la categoria 1 si 2 stele/margarete), cuprinzand informatii utile pentru turisti (lista servicii suplimentare disponibile, utlizare telefon, lista cuprinzand preturile produselor din minibar, instructiuni de folosire TV, etc.);

o) sa asigure pastrarea ordinii, linistii publice, moralitatii si sa respecte normele legale in vigoare privind siguranta si securitatea turistilor;

p) sa asigure conectare a la sistemul integrat de evidenta a turistilor, in termen de 60 zile de la implementarea si operationalizarea acestuia;

q) sa afiseze vizibil in camerele de baie, in cel putin doua limbi de circulatie internationala, mesajul „Pro Natura”, referitor la optiunea fiecarui oaspete asupra duratei de utilizare a acelorasi lenjerii di prosoape;

r) sa detina exclusiv pentru orice structura de primire turistica cu functiuni de cazare sau pentru structura de primire turistica cu functiuni de alimentatie publica clasificata la o categorie de 3, 4 sau 5 stele pe care o are in proprietate si/sau administrare, minim o adresa de e-mail si un site web pe care sa fie afisate datele sale de identificare, adresa si numarul certificatului de clasificare.

ATENTIE: Obtinerea autorizatiei provizorii de functionare sau a certificatului de clasificare, nu exonereaza operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv, de obtinerea autorizariilor: sanitara, sanitar-veterinara, de securitate la incendiu, mediu si protectia muncii, dupa caz.
 


 

Legislatie specifica


Ordinul 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism
 
ORDIN nr.221/2015 privind modificarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism aprobate prin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism
 
Hotararea Guvernului 121/2013  privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism.
 

Spatii, echipamente, dotari


Spatiul minim necesar
 
- amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000mp (suprafata construita + suprafata terenului din jurul constructiei) in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor.

- capacitate de cazare de pana la 8 camere

- dimensiunile camerelor variza in functie de numarul de “margarete”:
 
Pensiune 5 margarete: Camere cu un loc - 16 mp;  Camere cu 2 locuri - 20 mp;

Pensiune 4 margarete: Camere cu un loc - 15 mp;  Camere cu 2 locuri - 18 mp; Dormitorul din apartament - 18 mp;  Salonul din apartament - 18 mp;

Pensiune 3 margarete: Camere cu un loc - 10 mp;  Camere cu 2 locuri - 13 mp; Camere cu 3 locuri – 17 mp;  Dormitorul din apartament - 13 mp;  Salonul din apartament - 14 mp;

Pensiune 2 margarete: Camere cu un loc - 9 mp;  Camere cu 2 locuri - 12 mp;  Camere cu 3 locuri - 15 mp; Dormitorul din apartament - 12 mp;  Salonul din apartament - 12 mp;

Pensiune 1 margareta: Camere cu un loc -  8 mp;  Camere cu 2 locuri - 1

 
Cladiri, echipamente/dotari necesare
 
- cladire cu maxim 8 camere independenta sau nu de restul gospodariei
- racord la reteaua de current electric si la retelele de gaz si apa daca e cazul
- mobilier in camera si in spatiile comune (holuri, sali de recreatie)
- televizoare si alte echipamente electronice si electrocasnice
- perdele, lenjerie
- echipamente de bucatarie
- bar, mobilier pentru sala de mese
- vesela
- mijloc de transport
- obiecte de inventor
- panou firma (pensiune)
 

Detalii investitie necesara pornirii afacerii


Investitiile in acest domeniu variaza foarte mult in functie de dimensiunea pensiunii, de numarul de flori si de celelalte facilitate oferite turistilor 
 
Varianta minimala
 
Amenajarea a 2 camere, a unei toalete si a unui spatiu pentru servirea mesei in incinta casei proprii, la standard de 1 floare. Este o varianta care nu permite realizarea unor profituri mari, dar care pot fi totusi importante pentru bugetul unei famili.

Costuri estimative:

- Lucrari de amenajare/reabilitare spatii (camera + sala mese): 5.500 EURO
- Dotare camere cu mobilier: 2.000 EURO
- Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 1.000 EURO
- Dotare mobilier sala de mese: 900 EURO
- Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 2.000 EURO
- Lenjerie: 500 EURO
- Vesela: 450 EURO
- Masina (mica, second-hand): 4.000 EURO
- Mici obiecte de inventar: 300 EURO
- Casa de marcat: 100 EURO
- Panou reclama pensiune: 300 EURO
 
Varianta extinsa
 
Amenajarea unei pensiuni agroturistice noi, cu 8 camere, a unei unitati de alimentative publica in cadrul pensiunii, la standard de 5 flori.

Este o varianta care poate aduce profituri semnificative in cazul in care pensiunea este amplasata intr-o zona cu potential turistic ridicat.

Atentie: costurile de investitie pot varia foarte mult in functie de nivelul finisajelor, al dotarilor “de lux” si de distanta fata de retelele de energie/utilitati.
 
Costuri estimative:
 
- Lucrari de constructii (300 mp construiti): 150.000 – 200.000 EURO
- Amanejari in spatii exterioare (pt divertisment): 12.000 EURO
- Parcare: 7.500 EURO
- Racorduri energie, alimentare apa: 10.000 EURO
- Dotare camere cu mobilier: 8.000 EURO
- Dotare camere cu aparatura electronica/electrocasnica: 6.400 EURO
- Bar: 1.500 EURO
- Dotare mobilier sala de mese: 2.000 EURO
- Aparatura pentru gatit (masina de gatit, cuptor microunde, frigider, etc): 7.500 EURO
- Lenjerie: 2.400 EURO
- Vesela: 1.000 EURO
- Masina (mica): 12.000 EURO
- Microbus transport turisti: 28.000 EURO
- Mici obiecte de inventar: 1.120 EURO
- Casa de marcat: 80 EURO
- Panou reclama pensiune (luminous): 500 EURO

Total (varianta extinsa - pret mediu): 250.000 EURO 
 
In cazul in care credeti ca aceasta afacere vi s-ar potrivi pentru a avea sanse de succes trebuie sa va faceti un plan foarte detaliat al afacerii, adaptat la zona in care doriti sa demarati afacerea si trebuie sa fiti convins ca va veti implica 100% in aceasta afacere!



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: pensiune agroturisticaproiect pensiuneagroturism in romaniapensiune agroturistica romania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.12 din 5 - 233 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]