Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Momeli pentru pastravi
Constantin Bunescu, Craiova:
"Pescarii pasionati stiu ca, atunci cand se deschide sezonul la pastrav (1 mai), cele mai bune momeli pentru pescuit sunt mustele artificiale (de urzica, de arin). In magazinele de specialitate, momelile care imita mustele au preturi cuprinse intre 6 si 8 lei/bucata, iar cele mai multe dintre ele sunt aduse din afara. Ele se pot insa «fabrica» manual de catre cunoscatori, iar pretul materiei prime este infinit mai mic decat pretul produsului finit.
De exemplu, pentru musca de urzica se foloseste un carlig Mustad 94 840 12-14, corpul se poate realiza din matase neagra, dar trebuie foarte mare atentie la materialul utilizat pentru cerclaj pentru a nu i se schimba culoarea cand intra in contact cu apa. Aripile se formeaza din barbule de fulg pestrit de ratoi salbatic.
Se leaga la inceputul curburii carligului un fir de matase rosie, banda pentru cerclaj (banda sintetica galbena) si firele de matase neagra, dupa care se spiraleaza doua ture cu banda de cerclaj acoperindu-l in final cu firul de matase rosie. Se continua formarea corpului folosind numai matase neagra si firul de cerclaj.
Pentru a se forma aripa, se vor folosi doua varfuri de hackle gryzzly amplasate in partea superioara a tijei carligului intr-un unghi de 45 grade. Se construieste gulerul mustei dintr-un fulg cenusiu si apoi se executa nodul final care se lacuieste.
Pentru o alta momeala de pastrav, musca de arin, procesul tehnologic este asemanator, difera materialele folosite: carlig Mustad 94840 10-12, remige de paun, segmente de aripa de fazanita. Corpul se realizeaza din trei-patru remige de paun dispuse in jurul tijei carligului rasucite in jurul atei de montaj.
Se alege un fir negru de cocos care se va prinde cu varful tijei la aproximativ 1 mm langa ochet, se rasuceste in jurul tijei carligului maximum trei ture si se fixeaza capatul ramas. Din doua pene simetrice de fazanita (de la aripa) se taie doua segmente de aproximativ 7 mm latime care se vor monta impreuna deasupra tijei carligului formandu-se aripile mustei artificiale si rezulta astfel un model de tip ud. Pentru constructia unui model plutitor, corpul din remige de paun se va termina la aproximativ 4-5 mm de ochet, urmand a se construi aripile.
Pretul materialelor folosite este infinit mai mic decat pretul produsului finit, ajunge la 2-3 lei, insumand pretul carligului, penelor, firelor si benzilor de cerclaj, in timp ce pretul mustelor aduse din import ajunge la 6-7 lei/bucata. Produsul finit executat manual poate fi vandut la un pret de maximum 5 lei/bucata, rezultand un profit de 100%."
Articole conexe
Patron vs. antreprenor - eterna nediscutata dilema
de Florin AmarieiIdei de afaceri de la cititori. Chillya - proiectul unui arhitect roman
de Florin AmarieiAfacerea perfecta pentru tine? O cafenea!
de Alina ConstantinescuInternship pentru studenti si tineri absolventi - practica in consulatele si ambasadele Romaniei din lume.
de Nita AlinaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit