Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patron vs. antreprenor - eterna nediscutata dilema

de Florin Amariei 29 Apr. 2019 5742
4.45 din 10 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De cate ori n-ai auzit pana acum un amic sau o persoana cunoscuta sau, cine stie, poate chiar pe tine insuti ca "as vrea sa fiu patron" sau "as vrea si eu sa fiu sef". Pana la urma, ce ne dorim de fapt? Sa fim patroni sau antreprenori?

Notiunea de antreprenor a aparut in Romania undeva la trecerea in mileniul III. Pana atunci, toti afaceristii erau cunoscuti drept "patroni". Dam pe repede-nainte 19 ani si ne dam seama ca patronii raman in continuare un element definitoriu al mediului de afaceri romanesc. E asta o problema pentru viitorul sectorului privat din Romania? Se prea poate.
 
Patronii, antreprenorii, oamenii de afaceri au fost multi prinsi in business; prima data sa prinda cresterea economica, iar apoi sa supravietuiasca crizei economice.
 
Toata lumea din business credea si spera ca statul sa introduca educatia antreprenoriala si sa tina pasul cu ceea ce fac ei. Dar nu a fost asa, iar acum pe piata rezultatul este un mutant.
 
Multi vor sa devina patroni, antreprenori, dar nu au educatie, iar scoala ii trimite dupa terminarea studiilor sa fie angajati, sa lucreze la stat, intr-o multinationala; si daca nu isi gasesc loc aici, in cel mai rau caz merg intr-o companie antreprenoriala, la un patron sau antreprenor roman.
 
"La noi antreprenoriatul nu este un vis. Multi au auzit de patroni, vor sa devina patroni, dar nu antreprenori. Este un hau, nu un gol in materie de educatie antreprenoriala. Chiar daca introduci materia, nu ai profesori, asa ca in prima etapa cred ca trebuie sa pornim chiar de la aceasta interactiune directa intre antreprenori si elevi, studenti", a mentionat Cosmin Alexandru pentru ZF, decanul Academiei de Antreprenoriat.
 
O alta situatie care a incurajat pastrarea situatiilor de "vreau sa fiu patron" si "lucrez la patron" este legata de faptul ca in ultimii ani statul a devenit un angajator preferat. Pornind inca din anii copilariei cu ideea ca "vreau sa fiu angajat la stat pentru ca e sigur", sectorul privat a ramas intiparit in memoria colectiva ca o zona unde doar cei dornici de aventura in aspectul profesional al vietii se implica. 
 
In plus, modificarile numeroase de-a lungul unui singur an aduse legislatiei fiscale in vigoare ii descurajeaza pe cei care indraznesc, totusi, sa puna bazele unei noi firme. Si daca mai aducem in ecuatie ANAF-ul sau ITM-ul... Ei bine, perspectiva pare a fi deja suficient de descurajatoare.
 
Putini antreprenori au succes din prima si poate nu se bucura de el la fel de mult ca aceia care au platit un pret, spune Andrei Cionca de la CITR.
 
Celor care vor sa se faca patroni, antreprenori sau oameni de afaceri trebuie sa li se spuna ca opt din zece businessuri mor in primul an. Dar acest lucru nu trebuie sa-i descurajeze; un antreprenor pursange este cel care incearca, incearca, incearca sa gaseasca ceva, sa puna ceva pe piata care sa capete tractiune.
 
Unui licean, unui student sau unuia care lucreaza intr-o companie si care vrea sa devina antreprenor trebuie sa-i spui sa nu se retraga in castelul lui cand intra in dificultati, spune Dan Stefan, unul din fondatorii Autonom.
 
Societatea romaneasca penalizeaza esecul si de aceea multi renunta extrem de repede la ideea de a face un business, de frica sa nu fie aratati cu degetul, in primul rand de catre familie si prieteni.
 
Momentan mentalitatea de "lucrez la patron" si, bineinteles, "vreau sa fiu patron" ramane prezenta in Romania. Avem, insa, nevoie de mai multa educatie si incredere pentru sectorul privat. A avea o afacere si a sustine o afacere din postura de angajat sunt doua lucruri importante care ajuta doua parti sa progreseze si astfel se contribuie la buna evolutie a societatii. Atat antreprenorii, cat si angajatii au nevoie de o noua perspectiva.
 
Tara noastra poate uita de patron si poate sa imbratiseze complet conceptul de antreprenor, insa avem nevoie de incredere si educatie.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: patronantreprenorromaniasef

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.45 din 5 - 10 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]