Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sistem de alarma cu apelare pe telefonul mobil
Sorin Neica, Brasov:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online Cultura castravetelui anti-diabet Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
"(...) as dori sa va prezint o idee care mi-a venit in urma cu un an de zile. Si cum mai toate ideile de afaceri se nasc dintr-o necesitate, din remarcarea unui gol din lista diversificata a produselor existente pe piata, si aceasta idee are cam tot aceste radacini.
Inainte de a va prezenta datele progresive ale afacerii, as dori sa va spun o mica povestioara care pune in mod evident accentul pe necesitatea produsului la care voi face referire, mai ales pe piata romaneasca.
In timpul studentiei la Universitatea Transilvania din Brasov, am obtinut doua burse destul de consistente, la Universitat Trier din Germania pentru un an de zile si la Columbia University din New York pentru alte 4 luni. Din banii economisiti am reusit sa imi achizitionez un autoturism nou. Pentru cei 22 de ani pe care ii aveam consideram acest lucru o realizare destul de mare ca sa ma determine sa apelez la o firma oarecare specializata in sisteme de alarma.
Am reusit sa montez pe atunci o alarma similara cu cele peste 95% existente pe piata, la pretul de 130 euro. Acest sistem de alarma proteja autoturismul cu un senzor de soc si senzori (contacte) la usi si capote. In caz ca autoturismul era agresat intr-un fel, sirena incepea sa sune pentru maxim un minut. Tind sa cred ca majoritatea romanilor care poseda un autoturism, cunosc aceste clasice sisteme de alarma si «eficienta» lor. In general nu am avut probleme, pana intr-o zi...
O zi normala, o zi ca oricare alta, vin acasa seara pe la ora 20, parchez autoturismul in fata blocului si plec pana la un prieten care locuia in acelasi cartier la doar doua blocuri departare. Revin acasa, iar mama imi spune ca a auzit o alarma in parcare care a inceput sa sune. Ma duc pana la autoturism si vad ca parbrizul era spart cu un bolovan.
Facand o retrospectiva a evenimentelor, mi-am dat seama ca eu stateam foarte linistit in timp ce autoturismul meu era agresat (...) Si uite asa a venit ideea. Mi-am dat seama ca sistemul clasic de alarma este doar pentru a da un sentiment de liniste proprietarului, insa efectul este pe departe cel dorit. Urmatorul pas a fost sa ma gandesc la o modalitate de a fi anuntat pe telefonul mobil in caz ca alarma se va declansa.
Schema de montaj a unui sistem de alarma clasic este foarte simpla si consider ca oricine care are cel putin cunostintele de baza ale electricii auto poate sa isi dea seama cum functioneaza. Aveam nevoie de un modul care sa imi transmita semnale pe telefonul mobil in caz ca alarma se declanseaza. Acest modul nu putea fi decat tot un telefon mobil.
Dupa trei luni de cercetare, am ajuns la concluzia ca acest telefon trebuie sa fie un Nokia 5110, considerat cel mai fiabil telefon de pe piata. Intrebarea era: cine ma apeleaza in momentul in care alarma se declanseaza? Butonand acest telefon am descoperit ca o combinatie de 13 apasari a doar 4 butoane ale tastaturii imi trimite un «beep» de 6 secunde pe telefonul meu mobil, existent deja in buzunar. Dar cine face aceasta combinatie? Am apelat la o mica fabricuta de montaje electronice.
La cererea mea, s-a construit un montaj electronic, nu mai mare decat un pachet de tigari, comandat de un microcontrolar care realiza combinatia de 13 apasari (nu sunt apasari fizice, sunt doar contacte). Conectarea acestui modul la cele 4 butoane ale telefonului si la sistemul de alarma se face cu cea mai mare usurinta. Iar telefonul nu se descarca niciodata, deoarece sta permanent la incarcat.
SIM-ul (cartela) din telefon nu trebuie sa fie cu abonament, fiind suficienta o cartela prePay. De unde stiu ca alarma s-a declansat? In momentul cand alarma s-a declansat, telefonul meu suna pentru 6 secunde si nu e nevoie sa raspund, acesta oprindu-se automat fara sa taxeze (numarul de telefon al cartelei din sistemul de alarma este in memoria telefonului meu mobil sub numele de «Alarma auto»). Deci pot fi anuntat peste tot fara costuri.
Primul sistem l-am montat si l-am testat pe autoturismul meu, dupa care au vrut si prieteni si prietenii prietenilor si uite asa treaba a luat o amploare neasteptata. Am contactat importatori directi de sisteme de alarma si asa am descoperit ca un sistem de alarma clasic pot sa il achizitionez cu doar 35 euro (nu 130 euro pretul final pe piata!!!). Afacerea era si este ca si facuta.
Cererea pentru asemenea produse este foarte mare. Clientii sunt cei care isi achizitioneaza un autoturism nou si nu numai, casele de leasing, orice obiectiv care trebuie asigurat. De asemenea pe piata sunt o multitudine de autoturisme care deja au un sistem de alarma, dar care nu au in dotare modulul de emisie GSM. Acest modul nu este neaparat o inventie, ci mai degraba o speculatie a catorva elemente existente deja pe piata care, combinate intre ele, aduc foarte multe avantaje.
Casele auto (vanzatorii de masini noi) sunt clienti foarte buni. Masinile noi au cel putin un an garantie. In cazul acesta masina cand este vanduta, trebuie sa aiba deja un sistem de alarma montat, pentru ca autoturismul sa nu piarda garantia. Majoritatea clientilor prefera sistemul de alarma cu apelare pe telefonul mobil, pentru ca, daca isi permit sa achizitioneze un autoturism nou, au desigur si un telefon mobil. De fapt, telefonul mobil nu mai este de mult un lux, ci o necesitate pe care si-o permite aproape toata lumea.
Activitatea se desfasoara foarte simplu. Sistemul de alarma cu apelare pe telefonul mobil se compune dintr-un sistem clasic de alarma la care se ataseaza modulul de emisie (modul electronic + telefon mobil). Sistemul clasic de alarma se achizitioneaza de la importatorii directi, modulul electronic se comanda la mica fabricuta producatoare si telefonul mobil Nokia 5110 se gaseste in orice magazin GSM cu telefoane noi sau second-hand.
Telefonul este foarte fiabil, acumulatorul tine foarte mult si de aceea sunt foarte, foarte multe pe piata. De asemenea, sistemul se poate monta si pe imobile.
Investitia initiala pentru un sistem de alarma (eu am inceput cu doua sisteme) este urmatoarea:
- 35 euro sistem de alarma cu senzori
- 30 euro modul electronic
- 40 euro telefon mobil
In total 114 euro. Pretul practicat pe piata este de 179 euro, deci cu un profit brut de 65 euro (net aproximativ 40 euro). Pentru montarea unui sistem de alarma (in aproximativ trei ore), clientul mai trebuie sa scoata din buzunar inca 20 euro. Profitul estimat este de 60 euro/sistem de alarma. Pentru modulul de emisie GSM pretul este de 110 euro, deci cu un profit net de 20 euro.
O casa de vanzari auto noi cumpara in medie 25 buc./luna. De un an de zile colaborez cu doar trei case auto (!) care cumpara lunar pentru masini noi 80 buc./luna.
Deci 80 buc x 40 euro = 3.200 euro.
Montaj 80 buc. x 20 euro = 1.600 euro.
Din vanzarea modulelor GSM care se monteaza pe autoturismele care au deja un sistem clasic de alarma: 20 buc./luna x 20 euro = 400 euro.
In total profit net/luna = 5.200 euro.
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit